Ceahlau, legende in imagini
Articol


Text & foto: Arthur MustafaMasivul Ceahlau este unul dintre muntii cu cea mai mare importanta turistica din Carpatii Orientali. Este situat pe teritoriul judetului Neamt, la mica distanta de oraşul Bicaz şi de lacul Izvorul Muntelui. La circa 900 m altitudine se afla statiunea turistica Durau. Drept limite are: la nord, Valea Bistricioarei, la est lacul Izvorul Muntelui, la sud Valea Bicazului, iar la vest vaile Bistrelor şi a Pinticului.

Acest periplu fotografic va poarta prin partea central nordica – zona inalta a Ceahlaului, respectiv platoul principal situat deasupra cabanei Fintinele (la peste 1.200 de metri altitudine).

Pentru mine, ca fotograf, Ceahlaul a reprezentat un permanent deziderat, atras fiind de numeroasele legende nascute din peisajul si relieful misterios, iar in iarna anului 2006 am petrecut acolo o saptamina, in perioada Craciunului.

Mi–am stabilit cartierul general la cabana Fintinele, deoarece are o pozitionare optima pentru atingerea obiectivului propus, acela de a parcurge cu aparatul de fotografiat majoritatea traseelor din zona de gol alpin si de a realiza o reprezentare vizuala a subiectelor redate in legende.

Arthur Mustafa este absolvent al Facultatii de Biologie, graphic si web designer si fotograf amator. Pasionat de fotografie, incearca, prin intermediul site–ului propriu (http://www.arthurmustafa.com/), sa redea cit mai mult din frumusetile naturii si peisajului Romaniei.Zona interesanta din punct de vedere fotografic incepe de la peste 1.500 de metri altitudine, unde vegetatia inalta se mai rareşte, apar jnepenişurile mai joase, care lasa privirea sa ajunga pe vaile şi stincariile din jur. Pornind de la cabana Fintinele, dupa aproximativ o ora si jumatate de mers, peisajul se mai deschide, iar peste virfurile molizilor incep sa se zareasca tot mai bine stinca Panaghia si virful Toaca, unde este statia meteorologica.

Un sfat important pentru cei care vor dori sa viziteze Ceahlaul in scop fotografic ar fi sa acorde atentie maxima atit echipamentului foto, cit şi celui specific de munte, mai ales daca vor merge iarna. Nu neglijati nici unul dintre aspecte, pentru ca veti avea de suferit fizic. Cea mai importanta este probabil siguranta echipamentului foto, de aceea trebuie sa aveti o geanta profesionala de calitate, care sa protejeze cit mai bine aparatura. Spatiul de stocare conteaza foarte mult, daca vreti sa petreceti o saptamina sau mai mult la munte. Nu va bazati pe faptul ca veti gasi magazine foto in localitatile din zona, unde sa descarcati cardurile de memorie. Un hard–disk portabil este foarte recomandat.

In ceea ce priveşte echipamentul de munte, va sfatuiesc sa aveti imbracaminte foarte rezistenta la vint puternic şi la viscoluri violente, elemente caracteristice zonelor inalte ale masivului Ceahlau. Tot din acest motiv alegeti cu grija tipul de trepied pe care il veti lua cu voi, fiind indispensabil, de cele mai multe ori, pentru a realiza imagini de calitate. In fiecare drumetie, sa nu va lipseasca din rucsacul de tura o lanterna frontala; este pacat, daca mergeti in Ceahlau, sa nu ramineti macar o seara pe platoul din spatele cabanei Dochia, pentru a fotografia apusul de soare; iar daca aveti norocul ca vaile dimprejurul masivului sa fie invaluite intr–o mare de nori, atunci cu siguranta veti imortaliza momente deosebite.

Cel mai bine ar fi probabil sa ramineti peste noapte la cabana Dochia. Cele aproximativ 120 de locuri de cazare va garanteaza ca nu veti ramine pe dinafara, iar rasaritul şi apusul vor merita cu siguranta cele citeva ore petrecute in compania unor vinturi rebele, care va vor ingheta fiecare os. De ajutor in aceasta situatie este un termos, pe care il puteti umple cu ceai şi rom de la cabana. Aveti grija totuşi la cantitatea de rom, alcoolul nu este benefic pe munte, mai ales iarna.

Se crede ca dacii au ales Ceahlaul ca munte sfint, numindu–l Kogheon – Iocaş al zeului Zamolxe (Zamolxis).

Legendele Ceahlaului vorbesc de numeroase evenimente din viata dacilor desfaşurate pe aceste locuri, iar credinta straveche a oamenilor ca muntele Ceahlau este inzestrat cu puteri divine a strabatut timpurile.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona