Microregiunea Turistica Muntii Bucegi sansa dezvoltarii durabile a turismului in arealul Muntilor Bucegi
Articol

Reportaj realizat de: Razvan Voinea

Foto: Petre BitoiuAsociatia Microregiunea Turistica Muntii Bucegi (MTMB) s–a constituit prin vointa administratiilor locale din statiunile turistice Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Bran, Risnov si a consiliilor judetene Prahova si Brasov cu scopul declarat de a promova si sprijini dezvoltarea durabila a Microregiunii Turistice Muntii Bucegi sub toate aspectele sale, sociale, economice, culturale, ecologice, in principal prin promovarea si sustinerea turismului si a tuturor activitatilor complementare acestuia.

MTM Bucegi este o asociatie de dezvoltare intercomunitara, de drept privat si de utilitate publica. Este persoana juridica romana, infiintata la sfirsitul anului 2006.

Asociatia isi desfasoara activitatea avind la baza strategiile deja elaborate la nivel national si regional, obiectivele cele mai importante fiind atragerea fondurilor structurale europene pentru finantarea proiectelor de investitii ale membrilor asociatiei si rezolvarea problemelor regionale de infrastructura, in vederea unei dezvoltari durabile a Microregiunii Turistice Muntii Bucegi.

Desi cu o veche traditie in turism si cu o experienta bogata in dezvoltarea si promovarea activitatilor din turismul montan, cultural, rural si ecologic, administratiile locale din statiunile turistice care compun microregiunea si–au propus o noua abordare a dezvoltarii durabile in zona Muntilor Bucegi.

Unul dintre cele mai importante obiective ale Asociatiei MTMB a fost elaborarea unei strategii comune de dezvoltare a microregiunii. Necesitatea intocmirii unui astfel de document a venit din nevoia evidenta ca localitatile din jurul Muntilor Bucegi sa se dezvolte unitar, pastrindu–si totusi personalitatea. Astfel, cu sprijinul Ministerului Turismului s–a realizat Master Planul in Turism pentru Valea Prahovei si zona Brasov Risnov. Impreuna cu Comitetul Olimpic si Sportiv Roman s–a obtinut gazduirea in 2013 a Festivalului Olimpic al Tineretului European, editia de iarna. Acest proiect ambitios conduce implicit la modernizarea infrastructurii pentru sporturi de iarna, astfel incit, in anul 2013, Romania sa poata organiza aceasta importanta competitie, ca o etapa intermediara a unei viitoare candidaturi pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna, editia 2022. Prin acest obiectiv se va realiza atit modernizarea infrastructurii pentru sporturile de iarna, cit si o legatura de complementaritate intre statiuni pentru asigurarea unui agrement cit mai complet. Un alt obiectiv al asociatiei este promovarea zonei ca destinatie turistica unitara. In acest sens, asociatia a depus spre finantare proiectul "Promovarea potentialului turistic antropic si natural din zona Muntilor Bucegi", care a fost aprobat. Prin proiect se vor realiza: un portal de informatii turistice, brosuri comune, harta cu trasee turistice din intreaga zona si un portofoliu de fotografie. Materialele realizate vor fi puse gratuit la dispozitia turistilor prin intermediul centrelor de informare si promovare a turismului, al agentiilor de turism, al birourilor de turism si al ambasadelor Romaniei. Avind materiale comune, asociatia va participa la tirguri de turism interne si internationale cu stand propriu. Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni.

Un alt proiect aflat in derulare este "Capacity building for tourism development in Carpathian Mountains", finantat de Guvernul Flamand, in care se acorda o atentie speciala realizarii unei harti virtuale a zonei.

In linii generale, Asociatia Microregiunea Turistica Muntii Bucegi isi doreste ca, pas cu pas, regiunea limitrofa Muntilor Bucegi sa se dezvolte unitar, sa devina o destinatie turistica unde vizitatorii sa gaseasca o oferta de agrement diversificata in orice sezon.Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona