Promovarea unitara a zonei Bucegi, scopul Asociatiei MTMB
Articol

Miercuri, 25 noiembrie 2009, la Casa de Cultura din Busteni a avut loc lansarea proiectului "Promovarea potentialului turistic antropic si natural din zona Muntilor Bucegi", in prezenta reprezentantilor Asociatiei Microregiunea Turistica Muntii Bucegi, a reprezentantilor Ministerului Turismului si a numerosi participanti.

Asociatia Microregiunea Turistica Muntii Bucegi s–a constituit prin vointa administratiilor locale din statiunile turistice Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Bran, Risnov si a consiliilor judetene Prahova si Brasov cu scopul declarat de a promova si sprijini dezvoltarea durabila a Microregiunii Turistice Muntii Bucegi, sub toate aspectele sale.

In deschiderea conferintei, presedintele asociatiei si, in acelasi timp, moderatorul discutiilor, Adrian Purcaru, a tinut sa precizeze importanta implementarii acestui proiect, unul dintre primele beneficiare ale fondurilor europene prin POR, Axa prioritara 5, Domeniul Major de Interventie 5.3. Domnia sa a subliniat ca este un fapt imbucurator ca primariile de pe Valea Prahovei, consiliile judetene Prahova si Brasov s–au putut asocia intr–o organizatie ne–guvernamentala pentru atragerea de fonduri europene, avind ca scop dezvoltarea regiunii ca un tot unitar. George Nastasia, secretar general al Ministerului Turismului, a laudat aceasta initiativa, mentionind faptul ca este elementar ca acest proiect sa asigure o dezvoltare coerenta a zonei Bucegi, considerata o zona de maxima importanta turistica in vederea organizarii Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), ce se va desfasura in Romania in anul 2013.

Pe rind, primarii statiunilor turistice au luat cuvintul pentru a–si prezenta actiunile pe care le vor desfasura in vederea bunei organizari a FOTE 2013 si, implicit, a proiectului. Astfel, Vlad Oprea, primarul orasului Sinaia a declarat ca statiunea pe care o conduce va gazdui probele de snowboard si schi alpin Slalom Special, fiind in acelasi timp si al doilea centru media. In calitate de primar al statiunii Azuga, Adrian Purcaru a mentionat ca se bucura de faptul ca si Azuga este parte a proiectului, statiunea venind in intimpinarea sportivilor prin gazduirea concursului de schi alpin Slalom Urias. Primarul Emanoil Savin, gazda acestui eveniment, a amintit investitiile care s–au facut pentru transformarea Busteniului intr–o statiune montana si faptul ca aici se va amenaja o noua pirtie pentru proba de Schi Fond.

Ionut Goidescu, primarul Predealului, a prezentat planurile pentru FOTE: sportivii vor fi gazduiti in Satul Olimpic din zona Clabucet–Cioplea (Predealul fiind la egala distanta de Brasov si de Sinaia), iar probele de biatlon, schi alpin Super G se vor desfasura tot aici. "Risnovul va fi locul de desfasurare a probelor de sarituri cu schiurile", a precizat primarul orasului, Adrian Vestea. Acesta a continuat, declarind ca, desi Risnovul a fost pina in 1989 un oras puternic industrializat, in ultimii ani, eforturile administratiei s–au indreptat catre transformarea acestuia intr–o veritabila statiune, iar proiectele de dezvoltare au in vedere legarea de Valea Prahovei printr–un drum special de acces pe Valea Glajeriei.

Gheorghe Hermeneanu, primarul Branului, a prezentat potentialul turistic al zonei, precum si necesitatea implementarii proiectului pentru dezvoltarea durabila a comunitatii. Reprezentantul Directiei Gestionare Fonduri Comunitare pentru Turism, Dragos Radasan, a expus pe larg posibilitatile de finantare prin POR, Axa prioritara 5. Carmen Frincu, directorul executiv al Asociatiei Microregiunea Turistica Muntii Bucegi, a prezentat coordonatele de desfasurare a proiectului, care are printre obiective cresterea atractivitatii zonei prin evidentierea caracterului sau competitiv si a experientelor sale in raport cu destinatiile turistice concurente din tara si din strainatate, precum si dezvoltarea durabila a tuturor formelor de turism in concordanta cu resursele turistice existente in zona. Activitatile proiectului au in vedere realizarea unui portofoliu de fotografii, construirea si gestionarea unui portal web (atit in limba romana, cit si in limbile de circulatie internationala) pentru promovarea zonei turistice din jurul Muntilor Bucegi, realizarea unui set de tiparituri: brosuri comune, harta traseelor turistice din Muntii Bucegi, Muntii Piatra Craiului, Muntii Postavaru, Muntii Piatra Mare, Muntii Ciucas, Muntii Baiului. Unul dintre cele mai importante aspecte este ca proiectul urmareste promovarea unitara a zonei. Materialele realizate vor fi puse gratuit la dispozitia turistilor prin intermediul centrelor de informare si promovare a turismului, al agentiilor de turism si birourilor nationale de turism, precum si al ambasadelor Romaniei.

Reprezentantii presei, precum si publicul au adresat o serie de intrebari si au lansat propuneri membrilor asociatiei. Au participat aproximativ 100 de reprezentanti ai hotelurilor si pensiunilor, ai transportatorilor pe cablu, ai asociatiilor de turism, administratorilor de firme cu afaceri in domeniul turismului etc. Printre propunerile pe care acestia le–au facut se numara introducerea transportului special intre statiuni, introducerea SKI–PASS–ului in toate statiunile, inregistrarea turistilor care pleaca pe trasee montane, dezvoltarea si imbunatatirea serviciului de salvamont si amenajarea de parcari.

La final, organizatorii au pregatit un scurt moment artistic, un recital de pian si nai, sustinut de maestrul Nicolae Voiculet, manifestarea incheindu–se la ora 14.30.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona