Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarna Sibiu 2009
Articol

Din 2007, an in care Sibiul a fost capitala culturala europeana, Muzeul "ASTRA" organizeaza una dintre cele mai interesante şi mai indragite manifestari culturale Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarna, in cadrul programului "Tezaure umane vii". O actiune etnoculturala complexa ce vizeaza cunoaşterea şi valorificarea, pe mai multe planuri expozitional, spectacular, vizual–antropologic etc. , a zestrei de practici ritual–ceremoniale, pastrate in cadrul sarbatorilor de la Craciun la Anul Nou.De trei ani, inainte de sarbatoarea Sfintului Nicolae, centrul Sibiului, muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, dar şi ulitele din satul Noul Roman imbraca haine de sarbatoare, intimpinind, aşa cum se cuvine, grupurile colindatorilor veniti din toata tara. Alaiuri de capre, urşi, caiuti, cerbi, haiduci, Irozi, reprezentind zonele "traditionale" etnografice, dar şi comunitati romaneşti aflate dincolo de Prut, işi etaleaza arta şi frumusetea intr–un domeniu in care realul şi fabulosul se intersecteaza la tot pasul. Festivalul nu este doar o preocupare a organizatorilor, sibienii asumindu–şi evenimentul ca pe un prilej de intilnire şi reintilnire cu atmosfera feerica a satului traditional.Traditii si ritualuri sub semnul infruntarii dintre vechi si nou

La nivelul mentalitatii populare traditionale, innoirea anului cuprinde ideea perfectiunii inceputurilor. Prin tot ceea ce s–a infaptuit in acest interval de timp, oamenii au urmarit dintotdeauna inlaturarea tuturor neajunsurilor, expulzarea pacatelor şi a spiritelor potrivnice, reaşezarea inceputului sub semnul creatiei primordiale.

La raspintia dintre ani se regasesc 12 zile ce concentreaza incarcaturi simbolice deosebite este vorba de o reductie a timpului dominata de semnificatii magice, de practici, gesturi şi acte ritual–ceremoniale, cu o simbolistica dintre cele mai complexe. Interesul special aratat acestui interval de timp, vizind renovarea anului cosmogonic, poate fi constatat pretutindeni in spatiul european şi chiar pe alte meleaguri ale lumii , deoarece zilele care preced şi urmeaza Anului Nou constituie momente decisive in viata comunitatilor traditionale. Ceremoniile de tip carnavalesc, focurile solstitiale, maştile animaliere şi umane, vrajile şi divinatiile cu rosturi atit de diverse se concentreaza şi se justifica mai ales in prima jumatate a celor 12 zile.

Imbatrinit, anul calendaristic se degradeaza pe zi ce trece, sfirşind in starea de haos ce pune stapinire pe cea din urma noapte a sa. Aici, in aceasta posibila intilnire cu duhurile de tot felul, trebuie cautata una dintre cele mai importante motivatii ale deghizarilor de la sarbatorile de iarna, ingenioaselor travestiuri, precum şi justificarea zgomotelor infernale, pe care le savirşesc alaiurile de datini şi obiceiuri, dotate cu o recuzita adecvata: tobe, pocnitori, clopote, bice, fluieratori etc. Orice inceput sta sub semnul infruntarii dintre ceea ce a fost şi ceea ce va fi, dintre bine şi rau, binele ieşind intotdeauna biruitor.

Sa ne desprindem pentru citeva clipe de marginirea timpului istoric pentru a ne regasi in cercul magic al sarbatorilor.

Sosesc oaspetii colindatori, sosesc mesagerii frumosului, ai binelui şi ai sperantei! Sa ii intimpinam impreuna!

Mirela Cretu

Muzeul ASTRA

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona