Cairo, intre Orient si Occident (II)
ArticolO alta fateta a acestei metropole rasaritene este data de populatia crestina, care este concentrata in partea veche a orasului, in ceea ce se numeste cartierul crestinilor copti. Crestinismul a ajuns cu mult inaintea islamismului in Cairo, unele dintre cele mai vechi biserici crestine aflindu–se in acest oras.Cairo religios

Astfel, dintre bisericile pe care le–am vizitat, biserica Al–Muaallaqah, denumita si biserica "suspendata" datorita faptului ca a fost construita pe locul unde se afla poarta de sud a Fortaretei Babilonului, dateaza din jurul secolului al IV–lea sau al V–lea, biserica Abu Serga (Sfintu Sergiu), din secolul al IV–lea si biserica Mari Guirguis (Sfintu Gheorghe), din secolul al XIX–lea, fiind construita pe ruinele unei foste biserici din secolul al VII–lea, care a fost distrusa. In biserica Al–Muaallaqah mi–a atras atentia o icoana a Sfintei Marii tinind in brate pe pruncul Iisus, pictata pe o coloana din partea dreapta a intrarii. Aceasta icoana este supranumita "Mona Lisa Egipteana" datorita faptului ca ochii Sfintei Maria te urmaresc in orice unghi te–ai afla, precum Mona Lisa lui Leonardo Da Vinci.

In subsolul bisericii Abu Serga, locul unde s–a adapostit Sfinta Familie in fuga sa din Egipt, veti putea admira incredibile structuri din lemn sculptat ce stau dovada a maiestriei vechilor egipteni in arta timplariei, iar in biserica Sfintu Gheorghe veti fi incintati de frumoasele picturi si mozaicuri infatisind scene din viata sfintului si lupta sa pentru crestinism.

Un alt important punct de atractie al acestui cartier este Muzeul Copt, care, asemeni bisericii "suspendate", este situat intre zidurile vechii cetati a Babilonului. Muzeul este impresionant nu numai pentru ca printre cele 6.000 de papirus–manuscrise pe care le detine se afla Psalmii lui David si manuscrisele de la Nag Hammadi (cele 52 de texte din primele secole ale erei crestine, inclusiv o colectie de evanghelii crestine necunoscute pina in 1945), dar si datorita unei unice colectii de icoane si sculpturi care marcheaza tranzitia dintre arta religioasa faraonica (soimul – Horus, sacalul – Anubis) si cea copta (oameni cu bratele ridicate spre cer, cruci, pasari).

De mentionat ca la mica distanta de aceste locuri crestine se gaseste Sinagoga Benz Ezra, una dintre constructiile ce stau marturie a prezentei poporului evreu in Egipt. In aceasta sinagoga, construita in anul 605, se gasesc documente de o valoare inestimabila, printre care si Tora lui Moise.

Cairo faraonic

Cel mai cunoscut vestigiu faraonic din lume, cele trei piramide de la Giza ale lui Keops, Kefren si Mikerinos, se afla practic astazi intr–o suburbie a orasului Cairo, datorita cresterii accentuate a populatiei. Imensele constructii au o vechime de peste 4.500 de ani, cea mai mare dintre ele, piramida lui Keops, fiind cea mai bine conservata minune a lumii antice. Ea are 135 de metri inaltime (initial, piramida avea 146 de metri, dar, in timp, virful a pierdut 11 metri prin eroziunea pietrei), cele patru laturi au 230 de metri latime si se presupune ca 100.000 de muncitori au lucrat timp de 20 de ani la ridicarea si asezarea celor aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatra, fiecare cintarind circa doua tone. Cit de impresionante trebuie sa fi fost atunci cind toate blocurile de calcar alb straluceau intacte sub soarele arzator al Egiptului antic, Amon–Ra, si se reflectau in apa Nilului! Este curios faptul ca, desi piramidele au fost construite pe malul Nilului, astazi se afla la o distanta destul de mare de fluviu. Explicatia sta in faptul ca resturile calcarului folosit la ridicarea lor au fost pur si simplu aruncate in zona si formeaza astazi platoul Giza.

Chiar linga piramide se afla un alt reper al platoului Giza, Sfinxul, figura mitica reprezentata printr–un corp de leu si un cap de barbat, simbol al puterii si fricii in Egiptul antic. Se considera ca Sfinxul este gardianul mortilor ingropati in cimitirele ce inconjoara piramidele. Asemanarea izbitoare cu Sfinxul din Carpati mi–a amintit de o alta frumoasa dimineata, in care ma bucuram de o priveliste similara pe meleagurile romanesti.

Odata ajunsi la piramide si la Sfinx, turistii sint asaltati de localnicii care ii imbie cu o plimbare cu camila, cu timbre, cu statuete sau se ofera sa le fie ghizi. Chiar daca la inceput pretind ca totul este gratuit, in final, ei va vor cere "baksheesh" pentru orice serviciu pe care vi–l fac, asa ca este bine sa aveti permanent bani marunti.

O oprire la Muzeul de Egiptologie nu trebuie sa lipseasca unei vizite in Cairo. Muzeul, aflat in piata Tahrir, detine o colectie unica in lume de comori excavate din mormintele egiptene. Vizitatorul poate vedea mumiile faraonilor Ramses al II–lea si al III–lea sau cea a faraonului Seti I, artefactele descoperite in mormintul lui Tutankhamon, statuile lui Keops si Mikerinos, bijuterii si lucrari de arta antica egipteana, obiecte de cult, papirusuri, precum si o vasta colectie de artefacte romane si elene. Fotografierea nu este permisa in interiorul muzeului, dar pliante si carti cu exponatele muzeului se pot cumpara la iesire.

Calatorii de o zi in afara orasului

Pentru a calatori o zi in afara orasului, va propun doua destinatii: prima, complexul funerar de la Saqqara si fosta capitala administrativa a vechiului regat, Memfis, iar a doua, Minastirea Sfintului Anton.

Va sfatuiesc ca pentru orice calatorie in afara capitalei egiptene sa angajati un ghid local, care va poate asigura si transportul. Impreuna cu Rasha, ghidul meu, am pornit la ora opt dimineata catre complexul funerar de la Saqqara, care se afla pe malul vestic al Nilului, la aproximativ o ora distanta de Cairo. Cea mai importanta parte din acest complex este "Piramida in trepte" a regelui Djoser, prima piramida de piatra din lume, proiectata de catre bine–cunoscutul arhitect al Egiptului antic, Imhotep. Asa cum mi–a explicat Rasha, inainte de inventarea acestei structuri revolutionare, faraonii erau ingropati in "mastabas" (mese de piatra) dreptunghiulare. Imhotep a creat aceasta prima piramida prin asezarea a sase mastabas una peste alta, model ce va atinge perfectiunea in cazul celor trei piramide de la Giza.

Un alt edificiu de la Saqqara care m–a impresionat a fost mormintul lui Ka–Gmni, construit dintr–o "mastaba" imensa care se afla in partea de nord a piramidei primului rege al celei de–a VI–a dinastii, Teti.

Pe peretii mormintului sint pictate imagini din viata de zi cu zi a lui Ka–Gmni, seful justitiei si vizirul regelui Teti. Unele dintre aceste imagini inca si–au pastrat culoarea, ceea ce este impresionant, avind in vedere ca au fost pictate cu 4349 de ani in urma.

Urmatoarea oprire a fost la Memfis, capitala Egiptului din timpul vechiului regat, astazi doar un orasel in care exista un muzeu cu citeva vestigii care dovedesc ce a fost odata. Principalul exponat al muzeului este o statuie gigantica a lui Ramses al II–lea, asezata culcat intr–o cladire proprie, monument care se pare ca nu a fost folosit niciodata, din cauza unei erori in executie: urechile regelui nu erau intr–o pozitie corecta fata de ochi.

Dupa aceasta scurta incursiune in viata vechiului regat, in drum spre Cairo, ne–am oprit la un restaurant cu mincare specific egipteana, unde am putut admira cum o femeie facea lipie proaspata la un cuptor din lut si degusta o varietate de specialitati locale.

A doua destinatie propusa, Minastirea Sfintului Anton, este cea mai veche minastire crestina din lume. Aceasta oaza in desertul egiptean se afla in apropierea coastei Marii Rosii, la doua ore distanta cu masina de Cairo. Bazindu–se pe apa furnizata de un izvor pentru a supravietui, minastirea opereaza si ca un sat autosustenabil, avind gradini irigate, vita–de–vie, o brutarie si citeva biserici. M–au impresionat in mod deosebit picturile murale in culori aprinse ale sfintilor cavaleri si ale eremitilor fondatori ai acestei minastiri. Cele mai vechi picturi dateaza din secolele VII si VIII, iar cele mai recente din secolul al XIII–lea. Ele au fost restaurate recent, dupa ce sute de ani au fost acoperite de funingine, ceara luminarilor, ulei si praf, pentru a descoperi lumii unul dintre cele mai frumoase exemple de arta copta si bizantina.

Un alt lucru care m–a impresionat a fost biblioteca moderna a acestei minastiri, in care se pastreaza in conditii optime scrieri religioase vechi de sute de ani. De mentionat, calugarii care traiesc aici inca vorbesc "copta", limba descendenta din graiul vechilor egipteni.

Cairo, in secolul XXI

Strazile aglomerate de astazi m–au purtat nu numai spre vechile puncte de reper ale acestui muzeu in aer liber, dar si spre zone de atractie recente, cum ar fi complexul Operei si Turnul Cairo de pe insula Gezira, parcul Al–Azhar, terasa restaurantului Fusion de pe malul Nilului, cafeneaua hotelului Grand Hyatt sau docul Nilului, de linga hotelul Four Seasons, de unde am luat o "feluca" (barca din lemn) pentru a face o minicroaziera pe fluviu la apus de soare.

Imi amintesc cu placere de a patra zi a calatoriei mele, care a coincis sarbatorii Craciunului. Cum sa sarbatoresti Craciunul intr–o tara in care 90% din populatie este musulmana? Am decis impreuna cu prietenii mei sa luam cina intr–un restaurant din Parcul Al–Azhar. Parcul este construit pe un deal care in trecut a fost un imens morman de gunoi si care astazi este cel mai mare spatiu verde din Cairo, oferind o panorama incredibila asupra cartierelor islamice ale orasului. Acest parc pare a fi rupt dintr–o poveste: cu gradini frumos amenajate cu palmieri, alei pentru promenada si fintini de marmura, cu un restaurant aflat pe virful dealului, al carui model a fost inspirat de arhitectura traditionala islamica, si o cafenea moderna pe marginea lacului. E usor sa te simti ca un personaj din povestile orientale intr–un asemenea decor de vis!

Un reper al orasului de astazi este noua opera construita pe insula Gezirah pentru a inlocui cladirea originala care a fost ridicata cu ocazia inaugurarii Canalului de Suez si pentru care Verdi a fost insarcinat sa compuna Aida. Aceasta Opera moderna, daruita Egiptului de Japonia in anul 1988, are una dintre cele mai bune acustici din lume, iar pe scena ei s–a aflat in 2008 "regele naiului romanesc", Gheorghe Zamfir.

Din cauza lipsei de locuinte, peisajul urban al acestui "oras al soarelui" este "imbogatit" de existenta paralela a unui asa–numit "oras al mortilor", reprezentat de cinci cimitire imense in care traiesc peste cinci milioane de localnici lipsiti de adapost. Egiptenii privesc cimitirele nu ca pe un loc al mortii, ci ca pe un spatiu unde viata incepe din nou. Mormintele si mausoleele care au fost transformate in locuinte stau marturie istoriei capitalei egiptene printr–o arhitectura islamica deosebit de frumoasa si ofera o perspectiva unica asupra acestui oras. Plimbindu–ma printre morminte, auzind risetele copiilor si simtind mirosul de mincare gatita, m–a cuprins un sentiment de fericire similar cu cel pe care l–am trait in Cimitirul Vesel de la Sapinta.

Cairo, in secolul al XXI–lea, este unul dintre cele mai vizitate orase ale planetei, centru al lumii arabe, metropola si sat in acelasi timp. Cu toata fascinatia pe care o ofera acest oras, localnicii traiesc, in general, greu, fiind nevoiti sa emigreze in tari precum Arabia Saudita. Banii trimisi de ei acasa reprezinta cea mai importanta sursa de venit, dupa sumele provenite din turism si din taxele de tranzit al Canalului de Suez. Fara indoiala, Cairo este unul dintre orasele cele mai stratificate social din lume, iar pacea dintre bogati si saraci este mentinuta, conform specialistilor, de guvernul lui Mohammad Hosni Mubarak, care conduce Egiptul cu o mina de fier de peste 28 de ani, a treia cea mai lunga domnie din istoria de 6.000 de ani a tarii.

Cairo de astazi fascineaza calatorii nu numai prin vestigiile crestine, islamice si faraonice pe care le ofera, dar si prin amestecul dintre orientalism si occidentalism al vietii cotidiene.

Femei in abayas negre (pelerine lungi care sint purtate deasupra hainelor) si hijab (voalul care le acopera fata), dar si in jeans; chioscuri ce vind sandviciuri "fuul" la colt de strada si restaurante de top (Buddha Bar tocmai s–a deschis in Cairo), bazaruri si malluri, camile si jeep–uri, membri ai gruparii nationaliste islamice "Fratia Musulmana" si tineri antreprenori progresisti care au studiat la universitati de renume din Occident, hoteluri de lux, zgirie–nori, cladiri construite in stil european in timpul ocupatiei britanice si kilometri intregi de case din caramida, construite ilegal; melodiile clasice ale Mariei Callas a Egiptului, Umm Kalthoum, si ultimele cintece pop arabe; Universitatea Al–Azhar si Universitatea Americana din Cairo (AUC), moschei, cazinouri si cluburi cu dansatoare din buric toate convietuiesc si stau marturie a diversitatii acestei "Mame a lumii", Umm Al–Dunya, cum numesc arabii acest oras.

Text: Iulia Sandu

Foto: Jorge Arellano

Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona