"Este important sa identificam si sa ajutam zonele aflate in dificultate" Interviu cu Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj
Articol


Dle presedinte, ce rol si–a asumat Consiliul Judetean in dezvoltarea judetului Gorj?

Rolul Consiliului Judetean Gorj in dezvoltarea economica si sociala a judetului rezida din insusi textul de lege care reglementeaza activitatea consiliilor judetene, si anume Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala. In conformitate cu prevederile legale, stabilim directiile de dezvoltare in orice domeniu de interes pentru gorjeni, fie el economic, social, cultural sau al serviciilor de interes public, astfel incit sa avem o administratie in slujba cetateanului, asa cum se cere unui stat membru al Uniunii Europene. Pentru a obtine o dezvoltare echilibrata a localitatilor gorjene, am realizat Strategia de dezvoltare socioeconomica a judetului Gorj pe perioada 2007–2013, din care au rezultat sase domenii prioritare: infrastructura, resurse umane si mediu de afaceri, agricultura, mediu si resurse naturale, social, turism.Puteti sa ne precizati care sint zonele ce necesita promovare urgenta?

Daca imi permiteti, as vrea sa reformulez intrebarea. In acest moment, mai important pentru noi este sa identificam si sa ajutam zonele aflate in dificultate. Indiferent de domeniul in care actionam, trebuie sa avem in vedere respectarea principiilor generale de dezvoltare durabila. Ignorarea acestora, in ultimele decenii, a dus la aparitia unor zone extrem de vulnerabile in judetul Gorj, afectate masiv de criza economica. Terenurile pe care s–au desfasurat activitatile miniere de cariera mai mult de 30 de ani sint acum improprii oricarei activitati agricole. Din pacate, administratia centrala nu este preocupata absolut deloc de faptul ca zeci de mii de hectare de teren din judetul Gorj nu produc nimic, in conditiile in care rata somajului este printre cele mai mari din tara. Guvernele de dupa 1989 au vorbit mereu despre descentralizare, fara sa actioneze insa coerent in aceasta directie. Solutii pentru problemele locale nu pot fi gasite decit de factorii locali si, atit timp cit administratia centrala arata un dezinteres total fata de autoritatile administratiei publice locale, masurile adoptate vor fi permanent in dezacord cu interesele comunitatilor locale, respectiv ale cetatenilor.Exista proiecte de infrastructura realizate sau in curs de realizare care au contribuit la dezvoltarea domeniului cultural si turistic?

Reabilitarea infrastructurii rutiere a judetului este un proiect foarte mare, care se desfasoara pe mai multi ani. In toamna anului trecut, a fost finalizata principala cale de legatura dintre sudul si nordul judetului, pe o lungime de 70 km, DJ 661. Cu fonduri obtinute prin Programul Operational Regional, Masura 2.1, reabilitam acum DJ 665. In acelasi proiect a fost cuprins si DJ 675C, deja finalizat si care leaga DJ 665 de DN 66, principala artera de circulatie dintre Rimnicu Vilcea si Tirgu–Jiu.

Anul acesta vor intra in executie, cu finantare din POR, Axa 2, Masura 2.1 si din anumite programe nationale, urmatoarele drumuri judetene: DJ 675 (25 km) Tirgu Carbunesti–Pesteana Jiu, DJ 672 (43,42 km) Ciuperceni–Tismana–Buduhala, DJ 673 Siacu– Borascu–Turceni–Brosteni (25 km) si DJ 673A Dragotesti–Matasari (27,79 km).Am inteles ca Gorjul se numara printre judetele care vor beneficia de fonduri structurale pentru turism. Ne puteti detalia citeva dintre proiectele dvs.?

Exista mai multe proiecte executate, aflate in derulare sau in diferite stadii de evaluare. As vrea sa se retina faptul ca Gorjul a fost primul beneficiar din tara al POR, pentru DJ 665. Avem in derulare proiectul "Sprijin pentru AM POS Mediu in vederea pregatirii portofoliului de proiecte finantate prin Axa 2 din POS Mediu", alaturi de alte sase judete din tara, precum si "Dezvoltarea integrata prin optimizarea domeniului schiabil si a sistemului ecologic de colectare–epurare a apelor uzate menajere in zona turistica Rinca, judetul Gorj". Tot cu finantare din POR, Axa Prioritara 5 – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, avem in evaluare proiectul "Realizarea sistemului integrat de salvare montana a judetului Gorj" si proiectul "Redescopera Gorjul", al carui scop este promovarea Gorjului la nivel regional si national. Nu in ultimul rind, 18 primarii judetene au in derulare sau in evaluare proiecte de infrastructura rutiera, alimentare cu apa si canalizare, finantate prin PNDR.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona