Dunare, Dunare, drum fara pulbere...
Articol
In fiecare an, la data de 29 iunie, se sarbatoreste Ziua Dunarii, manifestare a so–lidaritatii popoarelor aflate in bazinul acestui fluviu european. Amplul eveniment reuneste nu mai putin de 81 de milioane de locuitori din 14 state: Austria, Bosnia–Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Germania, Ungaria, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina. Cercetarile arheologice si studiile istorice de data recenta au demonstrat ca vatra civilizatiei batrinei Europe trebuie cautata in arealul dunarean, in urma cu sapte milenii inainte de Hristos. Strabatind teritoriul national al unui numar impresionat de state de pe continent, Dunarea constituie numitorul comun al destinului a circa o cincime din locuitorii acestuia. Potentialul economic remarcabil, diversitatea culturala impresionanta si trecutul istoric comun asigura populatiei din bazinul celui mai important fluviu al Europei o identitate aparte, pe care sarbatoarea de la sfirsitul lunii iunie o evoca cu precadere.

Dintotdeauna, artistii au daruit Dunarii creatii emotionante: operele lui Jules Verne, compozitiile lui Johan Strauss sau Iosif Ivanovici sint doar citeva exemple ale admiratiei acestor creatori de frumos fata de splendoarea magnifica a acestui unic dar al naturii, precum si un simbol al dezvoltarii civilizatiei europene.

In aceasta conjunctura, numarul prezent al revistei Vacante & Calatorii si–a propus sa infatiseze un alt aspect al importantei Dunarii, si anume potentialul turistic extrem de variat si insuficient de bine valorificat, in special in Romania. O croaziera pe Dunare reprezinta o adevarata aventura a cunoasterii, o desfatare a sufletului. Un calator al zilelor noastre ar putea descoperi, pe parcursul unei croaziere de la Viena la Sulina, de exemplu, un evantai unic de forme de relief (munte, cimpie, delta, mare), o multitudine de privelisti de neuitat, va putea vizita orase, centre culturale, va poposi in porturi dunarene uitate de lume, va admira impresionante realizari tehnice (poduri de legenda, baraje, ecluze, canale, cheiuri si faruri), dar, mai ales, va fi captivat de biodiversitatea arealului dunarean, in special cel din rezervatia naturala a Deltei Dunarii.

Intr–un secol ce sta sub semnul vitezei, amatorii de calatorii vor putea sa redescopere un alt mijloc de deplasare: mai domol, mai sigur si mai imbietor, vor gusta – la propriu si la figurat – din alt fel de bunatati, nu la indemina tuturor, de la cele gastronomice pina la cele spirituale. Sub impresia acestor ginduri, numarul de fata al revistei noastre isi propune sa dezvaluie cititorilor lumea fascinanta a Dunarii, trecutul si prezentul sau, dar, mai ales, sa deschida gustul pentru un turism elevat, care sa trezeasca imaginatia celor ce iubesc apa, element vital, dar vazut in egala masura ca un univers natural pe care trebuie sa il cunoastem, sa il admiram si sa il protejam. Croazierele pe Dunare si in Delta reprezinta un gest prin care demonstram dorinta noastra de a respecta Natura!

Dan Toma Dulciu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona