Comportament si mentalitati in turismul romanesc
Articol


Una dintre problemele de baza ale dezvoltarii turismului in Romania este aceea a pregatirii celor ce activeaza in acest domeniu. Pentru a afla mai multe amanunte legate de aceasta tema, am avut un dialog cu prof. univ. dr. Nicolae Lupu, cadru didactic la Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, Catedra de Turism Servicii.As incepe acest dialog cu o intrebare voit naiva: este turismul o ramura a economiei nationale? In ce fel?

Intr–adevar! Mai mult decit atit, se spune ca turismul este o ramura de consecinta. Potentialul turistic al Romaniei este unul dintre cele mai pretioase, deoarece, intr–un clasament, nu neaparat de ultima ora, din punctul de vedere al resurselor naturale, cel putin, Romania ar putea fi plasata pe un onorant loc patru la nivelul Europei. Valorificarea resursele turistice naturale, impreuna cu cele antropice, este conditionata de echipare si de baza materiala. Acestea din urma, la rindul lor, sint puse in valoare de actiunea resursei umane.

Simplificind lucrurile, referindu–ne la mult–discutata calitate a serviciilor turistice romaneşti, cred ca tocmai la nivelul resursei umane pacatuim. Simplificind şi mai mult, m–aş lega de mentalitati şi comportament: mentalitatea prestatorului de servicii şi comportamentul acestuia, dar şi ale populatiei in sens mai larg, ale consumatorului de servicii. Dupa ziua de 1 Mai, ca de fiecare data, la Padurea Baneasa, dar şi in alte locuri, in urma ramine un covor de gunoaie. Revenind la ideea ramurii de consecinta, acest comportament "toxic", din nefericire atit de raspindit, se repercuteaza nemijlocit asupra imaginii turismului. Iar recrutarea personalului, uneori, se face tot in rindul unora dintre aceia care scuipa cojile de seminte la locurile de joaca pentru copii. Cu astfel de lucratori, tu–rismul ajunge sa fie ros şi din interior de "viermele nesimtirii" scuzati duritatea expresiei. Exceptiile, chiar numeroase, nu fac decit sa confirme regula.Dupa 1989, populatia a avut posibilitatea sa calatoreasca nestingherit, sa vada şi sa compare. Ce credeti ca s–a constatat?

Apropo de plecarea in strainatate. M–am intrebat: ce gasesc in plus romanii pe litoralul bulgaresc? Curatenie şi aranjamente all inclusive corecte! Şi o oarecare decentaIn contextul privatizarii turismului romanesc, cum se pune aici problema pregatirii perso–nalului?

In turism, atingerea statutului de "gazda buna" mi se pare definitorie. In pregatire aş face distinctie intre aspectele tehnice şi cele comportamentale. Adesea, aceste aspecte comportamentale sint neglijate, deşi ele sint hotaritoare. Pentru ca ideea de "gazda buna" este evident sustinuta mai mult de comportament decit de aspectele tehnice, cum ar fi servirea la masa pe partea dreapta generic vorbind.

Va multumim şi va propun sa continuam discutia pe aceasta tema in numerele viitoare

ale revistei.Redactia
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona