Intre mare si Delta – Jurilovca
Articol


Punctul de plecare in calatoria prin Dobrogea a fost casa albastra de la Muzeul Satului din Bucuresti. O casa joasa, in forma de "L", cu lemnarie dantelata, a carei zugraveala te duce cu gindul la ape curate si linistite. Alaturi este camera de baie; cu peretii innegriti de funingine si dotata cu manunchiuri de nuiele pentru masaj, micuta baie concureaza cu succes o sauna moderna cu bolovani incinsi. O vizita la Muzeul Satului invariabil va trezi curiozitatea pentru modul de viata al oamenilor aflati aparent in locuri indepartate si nedescoperite inca.La dobrogeana casa albastra aflata in comuna Jurilovca, judetul Tulcea, se poate ajunge cu masina sau cu trenul si autobuze locale venind dinspre Braila, Bucuresti sau Constanta, dar pentru o vacanta activa in zona este esential un mijloc de deplasare propriu. Drumul prin Slobozia (desi mai lung si mai putin intretinut) va ofera ocazia sa faceti un popas la Hirsova, localitate cu o vechime de sapte milenii, un important centru arheologic al Dobrogei. Alegind drumul prin Constanta, mai bine ingrijit, dar si mai aglomerat, va puteti abate sa vizitati cetatile Adamclisi, unde se afla monumentul Tropaeum Traiani si Istria.

Situata pe malul lacului Golovita, deopotriva aproape de tarmul Marii Negre si de inima Dobrogei, comuna Jurilovca este locuita de lipoveni si romani, fiind un loc deosebit atit geografic, cit si etnic. Ima–ginea creata la muzeul bucurestean se pastreaza. Desi modernizate mult in ultimii ani, casele de aici isi pastreaza nuantele de albastru si verde, iar unii localnici inca mai detin bai traditionale. Au gospodarii ingrijite, cu flori si pomi fructiferi. Pensiunile din zona va pot oferi tot confortul necesar si preparate culinare specifice pe baza de peste. Va puteti caza in satul Jurilovca la Hotelul Albatros (*) sau Pensiunea Milica (**), ori in satul Lunca la Complexul turistic Lunca (***). Primul lucru care se cere facut este o plimbare in port, la apus, cu iz de peste si barci legate de mal. Bise–rica se zareste de departe de pe canale, alba si inalta. In viata lipovenilor, bi–serica este un reper important. Ortodocsi de rit vechi, ei pastreaza traditiile religioase cu respectul cuvenit. Ii puteti vedea mergind in fiecare duminica la biserica, in straiele special dedicate acestui eveniment si neschimbate peste generatii. De asemenea, daca va aflati la Jurilovca in preajma sarbatorii Schimbarii la Fata (popular Preobrajenie – 19 august in calendarul ortodocsilor de rit vechi), puteti participa la sfintirea primilor struguri ai toamnei. De altfel, pe intregul te–ritoriu al Dobrogei se gasesc radacini adinci ale crestinismului. Localitatea Jurilovca se afla la mai putin de 50 km de citeva frumoase minastiri ale Dobrogei, care merita atentia dumnea–voastra. Astfel, alegind drumul spre Tulcea (55 km), va puteti indrepta spre localitatea Frecatei, unde se afla minastirile Celic–Dere si Saon, sau spre Niculitel, unde se gaseste Minastirea Cocos. In fiecare dintre localitatile Slava Rusa si Slava Cercheza se afla cite o minastire Slava (una de maici, iar cealalta de calugari), iar linga localitatea Ostrov este Minastirea Dervent. Ortodocsi din toate colturile tarii se aduna aici in pelerinaj, fiind recunoscute icoanele facatoare de minuni de la minastirile Celic–Dere si Dervent. Daca ajungeti la una dintre acestea in zi de sarbatoare a hramului, veti fi bine ospatati cu mincaruri pe baza de peste. Apostolul Andrei a adus saminta crestinatatii pe meleaguri romanesti. Pestera in care a trait apostolul, precum si Minastirea Sfintul Andrei se afla in judetul Constanta, linga localitatea Ion Corvin (aproximativ 50 km pe DN3 plecind din drumul Constanta–Cernavoda, localitatea Basarabi). Pestera Sfintului Apostol Andrei este o biserica adevarata, sapata in stinca, amplasata la baza unui mic munte impadurit. In scobiturile din peretii pesterii, cre–dinciosii depun acatiste, iconite si alte obiecte religioase, semn al credintei si al legaturii cu Dumnezeu.

Intrebati cu incredere gazdele din Jurilovca despre imprejurimi, obiective turistice si oferte locale. Va vor da informatii pretioase, greu de gasit in ghidurile turistice. Unii dintre localnici au barci proprii si va pot oferi o plimbare pe lac, dar numai cind vremea este buna. Din cauza suprafetei mari a lacului se pot isca furtuni periculoase, asa ca nu veti fi incurajati sa va aventurati cu ambarcatiuni proprii. Daca sinteti amatori de bicicleta, trebuie sa stiti ca drumurile din aceasta zona sint practicabile, chiar daca nu sint asfaltate. Sa nu uitati sa va faceti rezerve de apa potabila pentru excursiile dorite, pentru ca zona este foarte arida, cu temperaturi ridicate in timpul verii. Unul dintre obiectivele turistice usor accesibile se afla la mai putin de doua ore de mers pe jos din Jurilovca (circa

7 km). La Capul Dolosman este singura faleza stincoasa din zona litorala a Romaniei, care se intinde pe o distanta de 3 km. Aici, pe malul lacului Razelm, se gasesc ruinele cetatii Orgame (Argamum), asa ca, pe linga superba priveliste oferita de lac si de speciile deosebite de pasari din zona, puteti fi mindri ca ati vazut cea mai veche asezare greceasca din Dobrogea. Au fost descoperite la Orgame vestigii istorice unice in Europa, iar situl arheologic este inca deschis si in lucru. Un alt traseu duce la cetatea Heracleea (sau Enisala) aflata la doar 15 km de Jurilovca, drumul auto de acces fiind destul de bine intretinut. A fost construita de genovezi si folosita de armata romana, iar ulterior de turci. In cele din urma, cetatea a fost abandonata, dar se inalta si astazi mindra, ca dovada a istoriei tumultuoase pe care a vazut–o. Iar daca tot ati plecat spre Enisala, ar fi pacat sa nu mai mergeti 8 km pina la Babadag. Situata pe malul lacului cu acelasi nume, localitatea Babadag ("Muntele Tatalui", in limba turca) pastreaza citeva vestigii importante din vremea ocupatiei turcesti si a perioadei cind aici a fost resedinta lui Gazi–Ali–Pasa. Printre acestea sint geamia turceasca (ridicata in secolul al XVII–lea si proaspat renovata), cismeaua Kalaigi, mausoleul lui Sari Saltuk Dede, Casa Panaghia.

Am ales Jurilovca nu numai datorita apropierii de cetatile vechi ale Dobrogei, ci si pentru tarmul Marii Negre. Daca sinteti amatori de soare, plaja, sporturi nautice sau inot in va–lurile marii, popositi cu incredere citeva zile la Portita. Un vapor de agrement traverseaza lacul Golovita pina la fisia de nisip care separa marea de lac, numita Gura Portitei. Aici, un complex turistic ingrijit va ofera posibilitati de cazare de trei stele sau la casute de lemn si cort, dupa preferinte: Complex turistic Eden (***), Cabana Pescarilor (***), Pensiunea Portita (*). Preturile nu sint mici, dar este curat, linistit, un colt de plaja uitat parca de agitatia specifica litoralului romanesc. Umbrelele de stuf intregesc peisajul, delimitind marea nesfirsita de prive–listea lacului.

Sigur cele citeva zile petrecute la Jurilovca va vor parea putine si va veti intoarce cuprinsi de regretul ca nu ati reusit sa ascultati toate povestile batrinei Dobroge. In acest colt al Romaniei gasiti deopotriva inceputurile istoriei si ale religiei romanesti, peisaje impresionante, fauna si flora aparte, litoralul Marii Negre. Pentru omul timpului modern, dependent de tehnologie, un popas de citeva zile intr–o zona atit de generoasa va fi o binecuvintare.Monica Radulescu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona