Agenda culturala a judetului Arad(iulie 2010)
ArticolCOMPLEXUL MUZEAL ARADColectia de arta si Casa memoriala "Eugen Popa

si Eugenia Hagiu" Savirsin (Str. Savirsin 349)

Tel: 0257.281.847

Muzeul se poate vizita la cererePrin actul de donatie facut in primavara anului 2008 de catre artista Eugenia Hagiu Popa, casa parinteasca, renovata, a pictorului Eugen Popa (1919–1996) si o semnificativa colectie de arta, completata prin piese etnografice, au intrat in proprietatea domeniului public, cu statut de casa memoriala si colectie de arta. Spatiul pastreaza elementele principale ale incaperilor cu destinatie de locuit, unde se regasesc: salonul mobilat cu piese in stil florentin, atelierul artistului, o camera mica, amenajata cu piese etnografice, si o incapere care retine obiecte ce fac trimitere la istoricul zonei, implicit la cel al familiei Popa.

Lucrarile de arta, in cea mai mare parte pictura, expuse in salon, atelier si in hol sint realizate de Eugen Popa in perioada 1940–1980. Portretul sotiei, cele ale parintilor, casa veche parinteasca, o serie de autoportrete cu palarie stil Rembrandt vin sa insufleteasca si sa (re)compuna o atmosfera familiala. Podul casei, complet si modern renovat, este o mansarda nedelimitata prin pereti, unde predomina lucrarile pictorului, majoritatea din anii 80 pina in 1995. Alaturi de naturi moarte, peisaje din Savirsin sau de la Otopeni, cicluri de desene (Portretul, Nudul, Zbor, Structuri vegetale), aici pot fi vazute lucrari semnate de Jean Al. Steriadi, Corneliu Baba, George Apostu, Ion Gheorghiu si diferite obiecte de arta decorativa din Extremul Orient, colectionate de cei doi artisti intre anii 1960 si 1962, perioada pe care au petrecut–o in sudul Chinei.n Nedeea Tarii Halmagiului, 11 iulie, Halmagel – manifestare folclorica traditionala care se desfasoara in a doua duminica a lunii iulie, la ea participind halmagenii, dar si locuitori ai satelor din imprejurimi. Programul artistic este sustinut de catre solisti vocali si instrumentisti, ansambluri si formatii artistice. Va avea loc prezentarea portului popular. Vor fi prezenti mestesugari locali ai Tarii Halmagiului.

n Tabara de pictura de la Bata, 12–18 iulie 2010 eveniment aflat la cea de–a treia editie, va avea o tematica diversa: abstract, figurativ si nonfigurativ, peisaj. Sint invitati zece artisti, iar lucrarile lor, ce urmeaza a fi realizate, vor ramine in patrimoniul Centrului Cultural Judetean Arad.

n Festivalul Clatitelor, editia a X–a, Moneasa, 31 iulie – 1 august – eveniment aniversar, organizat de SC Statiunea Moneasa SA, Consiliul Judetean Arad, Centrul Cultural Judetean Arad si Primaria Moneasa; manifestarea ii aduce in prim–plan pe cei mai iscusiti maestri in arta realizarii clatitelor, dar si artisti consacrati sau debutanti ai culturii traditionale si contemporane.

n Festivalul Paradaicilor, editia a II–a, Macea, 9–10 iulie o manifestare inedita, care promoveaza ROSIA – produsul traditional al agriculturii locale (Macea si imprejurimile); evenimentul cuprinde o serie de concursuri, expozitii cu vinzare de legume si fructe, dar si spectacole cultural–artistice.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona