Castelul Cantacuzino, un farmec aparte
Articol


La poalele Zamorei, unde padurea de brazi isi intinde umbra pina la malul Prahovei, in anul 1911, printul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis "Nababul", ridica prin proprie osirdie castelul ce poarta numele ilustrei sale familii.Printul, de numele caruia se leaga in Bucuresti realizarea palatului care astazi poarta numele de Muzeul "George Enescu", era cel mai mare proprietar de pamint din Romania si fusese ministru al justitiei, al lucrarilor publice si al finantelor, ca si prim–ministru in perioadele 1899–1900 si 1904–1907.

Dorinta lui a fost aceea de a construi o replica a Pelesului, dar in stil romanesc, cu elemente neobrincovenesti, cu parc si gradina mari, impodobite cu mici grote, fintini arteziene si cascade.

Acestea din urma parca sint desprinse de la celebra Vila Lante de la Bagnara, din Italia. Dorinta i s–a indeplinit si castelul s–a ridicat, impresionind pe toata lumea prin dimensiunile sale. 3148 mp parterul, 403,8 mp corpul 2 si 114 mp corpul 3 si curtea. Gradina, de 3,5 ha, este o adevarata gura de rai, pastratoare a farmecului anotimpurilor. Pe latura vestica, te incinta loggia cu arcadele trilobate si coloane ornamentate, scarile monumentale, vitraliile si frescele. Sala de primire cu motivele geometrice ale arcadelor este o desfatare pentru cel interesat de a cunoaste valorile culturale artistice romanesti.

Sala de receptie cu stemele si blazoanele atit ale familiei Cantacuzinilor, dar si a celor inrudite cu aceasta si cu portretele in marime naturala pictate pe piele de Cordoba, ale celor mai ilustri reprezentanti din ramura munteana cantacuzina te trimite la marea biserica, San Paolo Fuori le Mura de la marginea Romei. Cei care astazi au in proprietate aceasta nestemata a patrimoniului national se ingrijesc cu toata dragostea, pasiunea si competenta necesara, pentru a pastra pe mai departe opera "Nababului" si pentru a ne oferi noua, tuturor, aceasta bucurie a sufletului. De aceea, nu uita, calatorule, sa treci pragul acestui minunat castel!Cristian Hristea
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona