Plopeni, un oras cu potential turistic la nivel european
Articol
Strabatut de traseele cultural–turistice "Drumul Vinului" si "Drumul Sarii", amplasat in apropierea unor importante artere de comunicatie de pe Valea Teleajenului si a Prahovei, orasul Plopeni dispune, prin pozitionare si istorie, de posibilitati remarcabile de dezvoltare si valorificare turistica.Amplasat in vecinatatea unor mari centre urbane ale tarii, la 75 km de Bucuresti, 12 km de Ploiesti si 125 km de Brasov, orasul ofera conditii de odihna si relaxare, intr–o vegetatie luxurianta si un aer curat, reprezentind o oaza de inspiratie pentru cei care iubesc turismul cultural.

Asezarea orasului Plopeni este precum un cap de pod, prin care se poate ajunge pe Valea Prahovei, Valea Teleajenului, Valea Slanicului, spre Ploiesti, Bucuresti si Brasov, spre Muntenia si Moldova, pe drumurile judetene si drumul national DN1, cu deschidere catre autostrada Bucuresti–Ploiesti–Brasov.

Situat la o altitudine medie de 232 m, Plopeni ocupa un teritoriu ce totalizeaza 473 ha, din care 150,86 ha reprezinta intravilanul. Beneficiaza de un climat destul de calduros, cu o durata relativ mare de stralucire a soarelui, cu ierni nu prea aspre si veri calduroase, cu o clima si o vegetatie luxurianta, aer puternic ozonat si nepoluat, ceea ce i–a determinat pe multi locuitori din marile zone urbane sa se stabileasca in Plopeni.

Flora si fauna apartin preponderent zonei central–europene, iar frumusetea peisajului este data de larga platforma a riului Teleajen si de dealul care strajuieste orasul, unde turistului i se ofera un larg orizont, mai ales spre nord, unde privelistea, care se cere admirata in tihna, imbie la un scurt popas. Un punct de atractie al zonei il reprezinta padurea Plopeni – potentiala rezervatie naturala cu caracter complex, floristic si peisagistic.

Actul de nastere a orasului Plopeni poarta data de 1 iulie 1968, moment din care satul Stejarul, fosta colonie muncitoreasca Margineanca, devine o amintire. Cele mai vechi marturii ale locuirii acestor meleaguri le semnaleaza Constantin Zagorit, in anul 1940, in urma sapaturilor arheologice din punctul "Movila", ocazie cu care s–au descoperit urmele unei cetati hallstatiene din secolele V–IV i.H., de origine traco–daca.

Anul 1938 reprezinta un moment important in istoria localitatii, concretizat prin construirea fabricii de munitie "Margineanca", in jurul careia vor fi construite primele ansambluri de locuinte.Aspectele vietii culturale a orasului Plopeni

In centrul vietii culturale s–au aflat la inceput Scoala de Ucenici, Cazinoul si Biblioteca, un mare rol avindu–l conducerea militara a Uzinelor Margineanca, aceasta promovind periodic organizarea de serbari si sezatori culturale pregatite de catre elevii Scolii de Ucenici.

Treptat, activitatea artistica si cultural–educativa a capatat un caracter de continuitate. In 1947 au fost infiintate teatrul popular, orchestra de muzica populara, fanfara, echipa de dansuri populare, brigada artistica si formatia de gimnastica ritmica.

In anul 1983 a fost inaugurata cladirea in care functioneaza acum Casa de Cultura Plopeni, o institutie vie, dinamica, apta sa vina in intimpinarea cetatenilor cu programe viabile, care sa raspunda nevoilor si asteptarilor acestora. Bune exemple in acest sens sint ansambul folcloric "Salba Prahovei", trupa de teatru "Replici" sau Cercul de Pictura.

Din anul 2003 si pina in prezent, pe linga activitatile ce tin de programa Casei de Cultura Plopeni (cursuri artistice de dans modern, sportiv,

popular, canto, pian, acordeon, cursuri tehnico–aplicative etc.), de evenimentele culturale curente (spectacole, concerte, recitaluri de poezie, expozitii), de colaborari cu alte institutii de cultura si arta, trebuie mentionata si organizarea unor manifestari anuale importante, care sint prevazute in Planul minimal cultural al Casei de Cultura, aprobat de Consiliul

Local Plopeni, precum:

– Zilele "Nichita Stanescu" la Plopeni;

– Festivalul National si Concursul de Interpretare de Muzica Usoara "Stejarul de Aur";

– Tabara Internationala de Creatie Plastica "Vintila Facaianu";

– Zilele Orasului Plopeni;

– Festivalul Copilariei "Frunze de Stejar";

– Festivalul de Folclor "Salba Prahovei";

– Salonul International de Caricatura;

– Tabara Internationala de Sculptura.Turismul cultural motor de dezvoltare a orasului

Orice vizitator al acestei localitati are ocazia deosebita de a explora un teritoriu cu un potential incontestabil de valorificare turistica, ale carui obiective destinate iubitorilor de arta si frumos sint:Expozitii:

– Expozitiile Muzeului Judetean de Stiintele Naturii Prahova, Sectia Plopeni;

– Lucrarile de sculptura monumentala din parcurile orasului;

– Expozitiile cu lucrari de pictura, desen, gravura sau ceramica.Biserica din orasul Plopeni, cu hramul "Inaltarea Domnului" si "Sf. Nicolae", reprezinta un loc de pelerinaj si de liniste sufleteasca.

Padurea, cu umbra deasa si aer curat, constituie un minunat loc de recreere, iar punctele de atractie turistica sint oferite de statiunile balneoclimaterice de pe Vaile Prahovei, Teleajenului, Slanicului, Doftanei. De asemenea, poate fi vizitata statiunea Tintea, cu renumitele bai sarate de la Valea Stelii sau Lunca Teleajenului–Recea, cu posibilitati de agrement.Minastiri:

– Minastirea Zamfira, pictata de Nicolae Grigorescu;

– Minastirea Suzana si Cheia;

– Minastirea Sinaia.Muzee:

– Muzeul Sarii din Slanic–Prahova;

– Muzeul "Nicolae Iorga" din Valenii de Munte;

– Muzeul "Flori de Mina" din Cheia;

– Muzeul "Iulia Hasdeu" din Cimpina;

– Muzeul Valea Inferioara a Teleajenului.Casa de Cultura Plopeni, centru cultural pentru educarea, formarea si promovarea tinerelor talente, beneficiaza de spatii si resurse umane valoroase in fundamentarea proiectelor de viitor: biblioteca, sala de lectura, sala de spectacole cu 400 de locuri, sala–studio cu 100 de locuri, sala de balet, sala de ceremonii, atelier de pictura, sali de repetitii sau scena profesionala.

Hotelul din Plopeni pune la dispozitia clientilor 40 de camere, un restaurant, doua sali de festivitati, o sala de forta, una de tenis de masa si trei sali de sauna.

In plus, orasul Plopeni dispune de un complex sportiv de interes national si o sala de sport polivalenta, cu 900 de locuri, unde se pot practica jocuri sportive precum: handbal, baschet, fotbal, volei, tenis de masa si de cimp, lupte, judo sau box.Nelu Gheorghe
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona