Expertiza franceza in amenajarea turistica montana – France Neige International
ArticolAvind o experienta in domeniul amenajarii turistice montane la nivel international de 25 de ani si o prezenta activa pe piata turismului romanesc de 17 ani, France Neige International priveste Romania drept un potential lider in dezvoltarea turismului Europei de Est. Experienta acumulata in domeniul amenajarii turistice montane din Alpii Frantei, dar si posibilitatea aplicarii modelului francez in Romania au fost abordate pe larg de catre Robert Benoit, directorul general al France Neige International, in cadrul unui interviu acordat in exclusivitate revistei Vacante & Calatorii.Stimate domnule Robert Benoit, va rugam sa ne spuneti care este obiectul activitatii France Neige International.

France Neige International este o asociatie care regrupeaza principalii actori ai muntelui din Franta institutii, intreprinderi, asociatii. Noi pozitionam expertiza franceza in materie de amenajare turistica montana la nivel international, de 25 de ani. Pe tot parcursul unui an primim delegatii straine in Alpii Francezi si realizam misiuni de expertiza la nivel international. Daca aveti un proiect de dezvoltare turistica montana (studii asupra siturilor, construirea de mijloace de transport pe cablu, sisteme de inzapezire artificiala, securizarea domeniilor schiabile, amenajarea de piste de schi, echiparea acestora, dezvoltarea activitatilor de agrement de vara etc.), France Neige are experti pentru a va sprijini in acest proiect de amenajare turistica.Care sint proiectele pe care le–a implementat France Neige International in Romania?

De mai bine de 15 ani (din 1993 – n. red.). Natura a dotat tara dvs. cu munti superbi si sintem convinsi de formidabilul potential turistic al acestora. Am lucrat o perioada pentru statiunea Sinaia, un oras exceptional, care ar fi putut deveni o statiune de referinta in Europa Centrala, dar care are, din pacate, o urbanizare prost gestionata, litigii funciare, mijloace de transport pe cablu neadecvat pozitionate, piste neintretinute asa cum ar trebui, ce au obturat aceasta perspectiva. Este pacat sa vezi ca un oras de o asemenea frumusete nu se ridica la inaltimea la care ar fi putut fi. Astazi lucram in judetele Arges, Dimbovita, Vilcea si Sibiu.In opinia dvs., Romania poate intra in viitor in lumea mondiala a schiului alpin si de fond?

Evident, daca i se pun la dispozitie mijloace, ea dispune de numeroase atuuri pentru a deveni un lider in Europa de Est. Din pacate, continua sa valorifice calitatile naturale si patrimoniale ale muntilor romanesti printr–o ameliorare a ofertei existente (drumuri, cazare, echipamente, urbanism, arhitectura, servicii). In anii 60, statul francez si–a pus aceasta intrebare: "Avem munti frumosi, citeva centre modeste de schi si o slaba frecventa turistica. Ce facem?". Raspunsul a fost realizarea unui plan al zapezii la nivel national, pe o perioada de 20 de ani. Au fost mobilizate toate serviciile statului – economie, transport, sport, turism. Acest program politic a fost insotit de un arsenal juridic necesar pentru sustinerea acestei dezvoltari turistice (acces la terenurile montane private, defiscalizarea pentru investitiile private etc.). Planul a fost o reusita economica formidabila, Franta fiind astazi a doua destinatie turistica de iarna, dupa SUA. Asociind un plan al zapezii cu o lege a muntelui, punind mediul inconjurator in mijlocul dezvoltarii, mutualizind parteneriatele institutionale (stat, regiuni, departamente), mobilizind expertii internationali ai turismului montan sau creind un mediu favorabil investitiilor private, Romania va putea sa puna in aplicare o oferta turistica a muntelui de calitate si poate deveni o destinatie montana recunoscuta la nivel international.Cum apreciati posibilitatea stabilirii unui parteneriat intre Romania si statiunile franceze pe segmentul amenajarii montane?

Astazi, multe statiuni franceze se intereseaza de dezvoltarea turismului montan international, in special de dezvoltarea statiunilor de schi. Obiectivul general este acela de a creste piata mondiala a schiului. Exista un potential formidabil in tarile Europei de Est, Rusia si China, dar pentru a dezvolta aceste piete trebuie sa aduci o oferta de realizare de calitate, sa deschizi schiul debutantilor (copii, adulti necunoscatori etc). Statiunile din Romania trebuie sa inteleaga necesitatea de a se axa prioritar in oferta lor pe un schi usor, agreabil si, odata consolidata aceasta oferta, sa dezvolte o alta, mai variata, tehnica si sportiva.Care credeti ca sint disciplinele sportive de iarna cu potential in Romania si in care se poate investi?

Multe dintre birourile noastre de studii au venit in Romania fie pentru expertize in diferite zone montane, fie pentru restructurarea statiunilor existente sau pentru dezvoltarea celor noi. Sectra a lucrat in statiunea Sinaia, iar astazi Orgalis, impreuna cu grupul Egis Bceom sau Dianeige – care are o filiala in Romania (Alpin Concept) – se intereseaza indeaproape de amenajarea montana din Romania. Toti acesti parteneri noteaza potentialul formidabil al muntilor din tara dvs. pentru dezvoltarea unui turism durabil, variat si de calitate. Importanta este adaptarea ofertei sale turistice la cerere, preluind exemplul turismului de iarna. Nu numai schiul alpin sau nordic, dar multa lume doreste o oferta complementara, precum santierele pietonale de iarna, itinerarele cu rachete, piste de saniute, parcursuri acrobatice forestiere.

Dimensiunile elitiste si sportive ale statiunilor trebuie sa se imparta intre profit, stare de bine, emotii, serenitate Toata oferta turistica trebuie gindita in acest sens – de la comercializare la cazare, echipamente, servicii.Pe plan mondial, unde mai are misiuni France Neige International?

Lucram pe toate destinatiile turistice montane: in tari emergente, precum Rusia, India, China, dar si in zone dezvoltate – Statele Unite, Scandinavia.Care sint noutatile in domeniul animatiei in statiunile montane?

Se poate nota o puternica dezvoltare a centrelor aqualudice de intretinere in statiunile montane, in mod special in centrele vechi termale, precum Ax–les–Thermes, Saint Gervais–les–Bains, Brides–les–Bains. O asemenea pista este foarte interesant de urmarit si exploatat si in Romania, care poseda numeroase centre termale montane.Ce discipline sportive de iarna sint in voga, in acest moment, in Alpii Francezi?

In statiunile noastre montane nu vorbim de discipline sportive, ci de loisir–ul zapezii. Disciplinele care cunosc cel mai mare succes sint activitatile accesibile unui numar cit mai mare de practicanti, adica pistele de sanie, snow–parcurile familiare sau mersul pe zapada cu rachetele, insotiti de ghizi montani. Se schiaza din ce in ce mai putin, cam trei ore pe zi, si trebuie sa le ocupi turistilor celelalte zece ore. Printre activitatile originale putem nota vizitarea pesterilor de gheata, situate deasupra domeniilor schiabile. De asemenea, multe persoane se intereseaza de patrimoniul cultural al siturilor noastre montane. Renovarea fortificatiilor montane sau a bisericilor baroce are un succes formidabil.Cristian Hristea
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona