Pirtiile de schi, un vis ce poate capata alte dimensiuni
Articol
Iarna, ajunsa la apogeu, ofera o baza excelenta de divertisment si adrenalina pentru toti iubitorii pirtiilor de schi si ai zonei montane. Ofertele statiunilor de schi autohtone sint deja bine–cunoscute si frecvent accesate de impatimitii sporturilor de iarna, dar pentru cei care doresc sa exploreze si sa se relaxeze deopotriva, zonele de schi mai putin frecventate pot deveni epicentrul unei vacante inedite.

Printre locurile cu un potential de necontestat se numara statiunea Arieseni, aflata la o altitudine de 1.200 m si la 120 km distanta de Oradea si Alba Iulia. Pirtiile Virtop 1, de 1.000 m lungime, Virtop 2, de 400 m, si Virtop 3, de 1.600 m, cu grad mediu de dificultate, deservite de teleschi (primele doua) si de telescaun (ultima), ofera posibilitatea de a schia in nocturna, in zilele de vineri si simbata, intre orele 17.00 si 20.30. De asemenea, pirtiile Garda (1, 2 si 3), cu grad usor, dificil si mediu, stau si ele la dispozitia schiorilor.

Baile Tusnad ofera o pirtie de schi de 500 de metri lungime, cu grad mediu de dificultate, deservita de teleschi si care ofera posibilitatea de a schia in nocturna, pina la ora 22.00. Schiorii beneficiaza de ski pass, cu cartele magnetice.La Borsa, la o altitudine de 1.980 m, pirtiile Poiana Stiol si Virful Stiol, de dificultate medie, in lungime de 1.980 m si, respectiv, 730 m, deservite de telescaun si de teleschi, sint optiunile iubitorilor de schi pina la finalizarea pirtiei olimpice, in lungime de 3 km, deservita de o instalatie telegondola, de 2.113 metri.In zona Moldovei poate fi vizitata Vatra Dornei, care dispune de patru pirtii, intre 580 m si 3.200 m, deservite de teleschi si telescaun, dintre care trei cu nocturna si zapada artificiala.

Tot in aceasta parte a tarii, la Gura Humorului, exista o pirtie de 1.478 m, cu diferenta de nivel de 283 de metri, ce beneficiaza de telescaun, tunuri de zapada si nocturna.Pe drumul ce leaga Transilvania de Moldova, in Pasul Tihuta, se afla statiunea Piatra Fintinele, care detine doua pirtii cu grad de dificultate usor si mediu, de 380 m si 821 m, dar si de transport pe cablu, format din doua telescaune.

In tara Maramuresului, pe linga Borsa, se afla statiunile Mogosa – cu doua piste cu grad de dificultate mare, de 700 m si 2.200 m, si Suior – cu trei piste de nivel mediu, intre 1.200 m si 2.100 m, deservite de telescaune. La Suior poti beneficia de abonamentul ski pass, ce ofera urcari nelimitate, meniul zilei si vin fiert. Apoi exista statiunea Izvoare, care are, pe linga cele trei piste, si un snow park, unde se pot face acrobatii cu snowboard–ul. De asemenea, statiunea Cavnic, care atrage prin cele sapte pirtii, dintre care doua, Roata 3 si Roata 4, de 700 m si 2.300 m lungime, au grad ridicat de dificultate. Patru dintre cele sapte pirtii sint dotate cu nocturna.In zona Clujului (la 60 km) exista statiunea Baisoara, cu doua piste cu grad de dificultate mediu si ridicat, deservite de teleschi si nocturna (functioneaza numai in zilele de vineri, simbata si duminica). Ceva mai sus de aceasta statiune este Muntele Buscat, unde exista trei pirtii ce insumeaza 3 km, care au la dispozitie o moderna instalatie de transport pe cablu – telescaun, prima din Muntii Apuseni.In zona Bilea Lac sint doua pirtii neamenajate, cu grad de dificultate mediu si ridicat, situate in zona pilonului 2 al telecabinei si Bilea Cascada.

De la Sebes sau Hateg, prin Oasa, se poate ajunge in Masivul Sureanu, unde se gaseste un domeniu schiabil, aflat la 1.900 m altitudine, care dispune de sapte piste cu grade de dificultate diferite (de la usor la dificil), deservite de teleschi.

Branul ofera iubitorilor schiului trei piste de cite 700 m lungime, cu grad de dificultate mediu, deservite de teleschi. Una dintre ele, Zanoaga, dispune si de instalatie nocturna.

Zona Ardealului mai ofera si alte destinatii.In Harghita avem:

– Harghita Bai, aflata la 23 km de Miercurea Ciuc, care pune la dispozitia schiorilor sase piste (dintre care trei cu nocturna), cu lungimi intre 300 si 1.000 m, cu grade de dificultate diferite (de la usor la greu) si transport pe cablu format din

teleschiuri;

– Madaras Harghita, cu trei piste, dintre care una cu grad de dificultate ridicat;

– Toplita, cu doua piste medii si nocturna;

– Baile Homorod, cu o pista de 400 m;

– Ciumani, linga Gheorgheni, cu doua piste deservite de teleschi;

– Izvorul Muresului, cu pista usoara si teleschi, la 940 m altitudine;

– Buciu, la 30 km de Gheorgheni, cu o pista de 1.140 m cu teleschi.In Mures avem:

– Praid, unde exista doua piste usoare deservite de teleschi;

– Sovata, unde la 1.200 m altitudine exista o pista de 1,2 km cu telescaun.

La 22 km de Caransebes se afla Muntele Mic. Pentru a ajunge la cele trei pirtii, dintre care una cu nocturna, se merge timp de 45 de minute cu telescaunul. Nu departe, statiunea Semenic dispune si ea de o pista usoara, dotata cu teleschi.In Valea Jiului, de la Lupeni, fie cu telescaunul sau cu autoturismul, se ajunge la Straja, unde sint sapte piste, dintre care trei cu grad mare de dificultate. Dintre acestea, cea mai lunga, Telescaun, are 3.200 m lungime.

Tot in Valea Jiului, de la Petrosani se ajunge in zona turistica a Paringului Mic, ce dispune de sase piste, dintre care doua dotate cu instalatie nocturna.De partea cealalta a Muntilor Paring, in judetul Gorj, la 1.600 m altitudine, se afla statiunea Rinca, apartinind de orasul Novaci. Aici sint patru pirtii, dintre care trei au nocturna. Deoarece doua pirtii sint pentru incepatori; in statiune exista si o scoala de schi cu monitori atestati. Transportul pe cablu este asigurat de trei teleschiuri si un telescaun. Totodata, statiunea dispune si de centre de inchiriat echipament de schi, dar si ATV–uri si snowmobile.

Speram ca, prin descrierea acestei oferte variate si bine distribuite in zonele montane romanesti, visurile dumneavoastra de vacanta sa aiba alte dimensiuni.Cristian Hristea
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona