Pe urmele marilor exploratori – Expeditia "Rapapatatierra" 2011
ArticolUrmind exemplul oferit de marii exploratori Emil Racovita, Iuliu Popper si norvegianul Thor Heyerdhal, Vacante & Calatorii, impreuna cu Agentia Romana de Turism si Evenimente ARTE, lanseaza in premiera Expeditia Rapapatatierra, anuntata in editia anterioara a publicatiei. Expeditia, care face parte dintr–un ciclu de celebrare a marilor calatori si exploratori romani, va debuta pe 14 februarie, intoarcerea avind loc pe 3 martie. Printre destinatiile incluse in acest tur se regasesc Peru, Insula Pastelui, Chile, Tara de Foc sau Patagonia.Va prezentam, in continuare, punctele–cheie ale expeditiei: Insula Pastelui sau "Buricul Pamintului"

Insula Pastelui/ Isla de Pascua (numita si Te Pito Te Henua – "Buricul Pamintului") reprezinta o mica insula (118 km2), foarte izolata, aflata la 3.760 km vest de coastele Americii de Sud. Insula are o forma triunghiulara si este de origine vulcanica, fiind, de fapt, o ingemanare de conuri vulcanice, cel mai mare fiind Rano Aroi (618 m altitudine). Concentreaza un mare numar de obiective enigmatice, intre care: uriasele statui monolite (avind intre 5 si 12 m inaltime si de la citeva tone la peste 20 de tone greutate, reprezentind pasari, pesti si, mai ales, figuri omenesti), mormintele Ahu (acoperite cu platforme, datind dintr–o epoca foarte indepartata; au fost identificate aproape 300), tablitele cu scrierea rongo–rongo (singura scriere gasita pina acum in puzderia de insule care formeaza Polinezia), insula ca rest al continentului disparut Pacifida. Insula Pastelui a constituit, printre altele, obiectul expeditiei "Aku–Aku", organizata de exploratorul norvegian Thor Heyerdhal.Patagonia, un mic imperiu al ghetarilor

Patagonia este o intinsa regiune naturala (peste 800 00 km2) aflata in extremitatea meridionala a Americii de Sud, extinsa pe circa 1.600 km lungime (N–S), intre Rio Negro (la nord) si Strimtoarea Magellan (la sud); apartine, in principal Argentinei, doar in sud un mic sector fiind al statului Chile.

Relieful coboara in trepte, de la vest la est: Muntii Anzi acoperiti de paduri, ghetari si avind multe lacuri si o serie de platouri stincoase si aride, cu o vegetatie stepica, in general saraca. Denumirea deriva de la numele dat de Antonio Pigafetta participant la prima expeditie in jurul lumii, condusa de portughezul Fernando Magellan locuitorilor regiunii:t pata–gones ("oameni cu picioare mari").Tara de Foc, cu cel mai sudic oras de pe glob – Ushuaia

Tierra del Fuego/ Tara de Foc reprezinta un arhipelag (73.500 km2) din extremitatea meridionala a Americii de Sud, separat de aceasta prin Strimtoarea Magellan, iar de Antarctica prin Strimtoarea Drake. Este constituit dintr–o insula principala, Isla Grande de Tierra del Fuego (48.000 km2) si mai multe insule si insulite, impartite intre Argentina si Chile. Pe sectorul argentinian al Insulei Mari, pe tarmul Canalului Beagle, se afla Ushuaia, cel mai sudic oras al planetei (aflat la 5456 latitudine sudica), avind circa 50.000 de locuitori. Arhipelagul are un relief muntos (culminind la 2.469 m cu Vf. Yogan din Isla Grande), o clima temperat–oceanica rece, cu precipitatii bogate.

In sectorul argentinian a fost delimitat Parcul National Tierra del Fuego (cel mai sudic de pe Glob). Numele i–a fost dat de navigatorul Fernando Magellan, primul european ajuns in zona, in timpul calatoriei sale in jurul lumii, impresionat de focurile care se vedeau pe tarm atunci cind expeditia a trecut (noiembrie 1519) prin strimtoarea care ii va purta numele.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona