Un alt fel de editorial
Articol

La orice intrebare sau dilema exista o orientare acceptabila (uneori prea conformista) a reactiilor si raspunsurilor. Vom incerca sa folosim propria expertiza pentru a ne pozitiona fata de unele probleme de actualitate ale turismului romanesc. Raspundem astfel la citeva intrebari pentru cititorii fideli ai revistei Vacante & Calatorii. Nu ne propunem sa fim neaparat originali, dar, oricum, punctele noastre de vedere nu au nicio ingradire (in afara propriilor noastre limite).

1. De ce ar vizita un strain Romania?

Raspuns: depinde de categoria de turisti. Dar, ceea ce s–ar potrivi, indiferent de calator, ar fi experienta directa, nemijlocita, a vietii unei comunitati. In tara noastra, comunitatile sint active, au o viata interesanta, sint atractive, comunicative si ospitaliere. Probabil asa se intimpla peste tot in lume, dar la noi, in mod sigur, contrastele, amestecul intre vechi si nou, traditie si modernitate, modul de implicare in problemele sociale fac viata localitatilor mai interesanta. Daca un vizitator strain ar fi si asistat (indrumat) sa cunoasca reperele de baza ale comunitatii, ar incepe sa functioneze si programul turistic.

2. Cu ce anume ne putem lauda?

Raspuns: cu Salonul National de Fotografie Turistica. Fara afirmatii patriotarde sau frustrari, trebuie sa ne afirmam originalitatea si potentialul expresiv.

3. Ce inseamna turismul pentru o comunitate?

Raspuns: simplu, venituri. Orice vizita a unui om din afara comunitatii inseamna bani, care intra in comunitate (de la o cutie de chibrituri pina la marile investitii).

4. De ce este important turismul?

Raspuns: nu e important pentru ca il decreteaza cineva; calatoria exista in nevoia de afirmare si implinire a omului. Produsul turistic inglobeaza ceva care il face unic si inconfundabil: experinta (emotia) umana directa.

Concluzie: nevoia de calatorie exista, pur si simplu. Romania va fi (re)descoperita, pentru ca generatiile noi calatoresc la fel ca toate celelalte. Nu trebuie sa facem mare lucru, ci doar sa stim asta si sa vrem sa folosim la maximum toate ocaziile.

Omul calatoreste din doua motive: sa se relaxeze si sa cunoasca. Turistii straini vin in Romania pentru a vedea un alt stil de viata, o alta cultura si pentru a le adauga procesului individual de autodezvoltare. Turistul roman viziteaza alte tari din aceleasi motive. Mai mult, atunci cind pornesti la drum in interiorul tarii tale, o faci din dorinta de a explora si de a descoperi fatetele mai putin cunoscute (pentru fiecare persoana in parte) ale propriului popor si ale propriei culturi. Astfel, turismul devine o componenta esentiala in dezvoltarea personala a oamenilor, a comunitatilor si a populatiilor. Prin el se fac schimburi de experienta si de idei. Avind clare in minte toate aceste lucruri, pe de o parte ar trebui sa ne straduim sa raspundem la intrebarea ce poate invata un om din comunitatea si cultura noastra si, pe de alta parte, ce putem noi invata de la toti cei pe care ii intilnim in cautarea cunoasterii. Nevoia de calatorie exista, iar noi, in postura de gazde, trebuie sa cunoastem aceasta si sa profitam de toate ocaziile pentru a ne arata asa cum sintem si pentru a–l face pe vizitator sa–si doreasca sa afle mai mult si sa revina.RedacTia
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona