Obiceiuri de primavara din judetul Arad
Articol
Centrul unei frumoase subzone etnografice din Tara Zarandului, localitatea Barsa pastreaza numeroase traditii si obiceiuri populare, dintre care amintim Druscele, in prima duminica de dupa Paste, si Calusarul, in a doua duminica de dupa Paste. Se pastreaza aici portul popular specific zonei, iar in materie de gastronomie intilnim renumitii cozonaci si "intorsurile" cu brinza, mere si varza acra.Halmagiu este o asezare pitoreasca, in care din aproape toate partile se deschide o minunata priveliste spre munti. Dealul Sotrocului este renumit pentru nedeile si sarbatorile care au loc aici, iar Muntele Gaina, aflat in vecinatate, pentru celebrul Tirg de fete. De–a lungul zbuciumatei sale istorii, in Halmagiu s–au pastrat totusi multe traditii si obiceiuri, transmise din generatie in generatie pina in zilele noastre. Unul dintre acestea este cunoscut sub numele de Strigaturile peste sat, care se desfasoara in ajunul sarbatorii de Sfintul Gheorghe, pe 23 aprilie. Tema este umoristica si face referire la diverse superstitii. Pe doua dealuri opuse se instaleaza cite o echipa de strigatori, care aduna lemne pentru foc. La lasarea serii, pe cele doua dealuri se aprind focurile, iar grupurile de strigatori incep sa birfeasca persoanele care au comportari imorale, betivii sau lenesii. Manifestarea se incheie noaptea tirziu.

Tot de Sfintul Gheorghe se mai practica obiceiul Udarii cu apa, existind credinta ca persoana udata va fi sanatoasa peste an. Pentru sanatatea animalelor si, in mod special, a vacilor cu lapte, satenii duc la biserica tarite, sare si malai, pe care preotul le sfinteste, iar a doua zi le dau animalelor, ca sa fie sanatoase tot anul.

Prin partea Halmagiului se mai obisnuieste ca, la copiii nascuti primavara, dar si in restul anului, sa se mearga cu Cosarca. Aceasta este, de fapt, un cos de nuiele, in care nasa, moasa, rudele apropiate si vecinele pun, pentru cea care a nascut, friptura, tort si prajituri, iar pentru copil scutece, caciulite, camasute si alte hainute.

De asemenea, la Halmagiu, un farmec aparte il au obiceiurile de nunta si botez. Astfel, tinerii care au hotarit sa–si uneasca destinele isi anunta parintii si, cu o saptamina inainte de data nuntii, rudele, vecinii si prietenii ambelor familii impodobesc sala pentru nunta. Chematorii, numiti "vifori", impodobiti cu panglici colorate si tinind in mina cite o sticla de tuica, pleaca spre casele celor care au fost invitati la nunta.

La botezul nou–nascutului, moasa cumpara si daruieste intreaga vestimentatie necesara, iar acesta se savirseste in biserica, dupa care familia cheama invitatii la masa, aduc lautari si petrecerea dureaza pina dimineata.Victor Raicu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona