Drumurile Gorjului
Articol


Judetul Gorj, atestat documentar cu mai mult de 500 de ani in urma, este situat in nordul Olteniei, pe cursul mijlociu al riului Jiu. Gorjul reprezinta o straveche vatra de istorie, primele dovezi ale existentei si activitatii omului pe aceste meleaguri datind de acum peste 1.500.000 de ani, dupa cum atesta descoperirile arheologice din zona Danciulesti, Pestera Muierilor, Pestera Pircalabului, Pestera Cioarei, Curteana, Sacelu, Tirgu–Carbunesti sau Urdari.Cetatile si asezarile geto–dacice de la Polovragi, Socu–Barbatesti si Stoina dovedesc ca stramosii nostri s–au asezat in aceasta regiune, in care aveau interese si romanii, datorita bogatiilor solului si subsolului, precum si a importantei strategice a zonei pentru Imperiul Roman. In timpul razboiului ruso–romano–turc din 1877–1878, numerosi gorjeni si–au dovedit dragostea fata de tara, luptind pentru obtinerea independentei de stat. Este de remarcat eroismul de care au dat dovada locuitorii zonei, in timpul razboiului din 1916–1918 cind, sub conducerea generalului Ion Dragalina, in octombrie 1916, in batalia de la Jiu, s–a inregistrat prima respingere a ofensivei germane, dovedind lumii ca Germania putea fi invinsa. Tot aici si–a aratat virtutea militara tinara eroina Ecaterina Teodoroiu, care si–a dat viata pentru apararea gliei strabune.

Prin pozitia sa geografica, judetul Gorj este in totalitate o zona turistica, bogata in locuri pitoresti, munti impaduriti, pante abrupte si stincoase, pesteri si numeroase monumente ale naturii, precum rezervatia speologica Closani, Defileul Jiului, Cheile Oltetului, Cheile Sohodolului, Pestera Muierilor, Pestera Polovragi. Judetul dispune, de asemenea, de o baza materiala in domeniul turismului foarte bogata: statiunile balneare si climaterice Rinca si Sacelu, ca si complexurile turistice Sohodol, Lainici, Jalesul si Tismana. In Gorj se gasesc numeroase trasee turistice montane, dintre care doua sint trasee turistice europene de lung parcurs, trei zone de alpinism – Cheile Sohodolului Runcu; Cheile Galbenului Baia de Fier; Cheile Oltetului Polovragi –, cinci zone speologice, alcatuind cel mai mare potential speologic din Romania, statiunea de schi Rinca, precum si fonduri de vinatoare si pescuit care atrag anual un mare numar de vizitatori.

Un loc de maxima atractie pentru turistii din intreaga lume il reprezinta Complexul Sculptural "Constantin Brancusi" din municipiul Tirgu–Jiu. Nu putem trece cu vederea nici monumentele istorice si de arhitectura prezente pe intreg cuprinsul judetului, motiv pentru care aceasta zona a tarii a devenit un veritabil muzeu. Arhitectura lemnului tezaurizeaza o exceptionala valoare artistica a culturii materiale si spirituale a poporului roman. Preluind elemente decorative din cele mai vechi izvoare, arta lemnului reflecta capacitatea creatoare a mesterilor populari gorjeni si a dragostei lor pentru frumos. Un inventar succint al patrimoniului arhitectural din lemn scoate in evidenta peste 120 de obiective, dintre care peste 100 sint biserici din lemn, care au o vechime de peste 200 de ani. De retinut si faptul ca in Gorj exista biserici unicat, cu pridvor pe altar, o ingenioasa rezolvare a stilului arhitectural. Interesul istoric trezit de aparitia unor constructii feudale fortificate, precum si caracteristicile lor arhitecturale au polarizat din vechime atentia specialistilor. Denumindu–se "cule", acestea apar ca o necesitate de aparare impotriva amenintarilor de tot felul. Din cele peste 20 de cule care au existat pe teritoriul judetului Gorj, astazi se mai pastreaza in forma originala doar trei, una fiind transformata – cea din Glogova. In mare masura, importante pentru evolutia arhitecturii gorjene sint casele si conacele, realizate cu precadere intre secolele XVI si XIX.Victor Raicu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona