Cheile Sohodolului
Articol


Riurile care coboara din Muntii Vilcan spre depresiunea subcarpatica din nord–vestul judetului Gorj taie adinc calcarele, dind nastere unor chei salbatice, in peretii carora se deschid numeroase guri de pesteri. Unul dintre aceste riuri este si Sohodolul Runcului, care, la nord de localitatea Runcu, a sapat impresionantele chei ale Sohodolului.Situate in localitatea Runcu, Cheile Sohodolului se numara printre cele mai frumoase chei din tara, cu o desfasurare totala de 12 km, in platforma Gornovita, ce apartine Muntilor Vilcan. De cum patrunzi in ele, te impresioneaza formatiunile stincoase, situate de o parte si de alta a drumului, ingustimea acestuia si frumusetea peisajului care se deschide in fata calatorului. Paralel cu drumul curge riul Sohodol, populat cu pastravi, iar ici–colo se arata cite o grota, care aminteste de efectul eroziunii apei, in decursul a mii de ani. Nu sint la fel de inguste precum Cheile Oltetului, dar sint mai lungi ca acestea, si nu exista pesteri mari, din cauza rocilor dure, iar cele existente sint distribuite haotic in zone inalte si greu accesibile, destinate exclusiv speologilor. Pot fi asemuite cu Cheile Bicazului, numai ca drumul ce serpuieste printre ele este neasfaltat. Cum relieful, in ansamblu, este unul carstic, zona atrage atit alpinisti peretii verticali inaltindu–se cu peste 200 de metri deasupra firului vaii , iubitori de munte, in general, dar si botanisti, deoarece zona este cunoscuta si pe plan international ca fiind o rezervatie floristica de prima mina, ce cuprinde peste 300 de specii de plante.

Impreuna cu celelalte fenomene carstice din jur, Cheile Sohodolului reprezinta un obiectiv turistic extrem de atractiv din arealul geografic al Gorjului. Regiunea beneficiaza de un mediu natural spectaculos, cu obiective unicat in zona de sud a Carpatilor. Complexul carstic Runcu–Bilta mai cuprinde, in afara de Cheile Sohodolului, si Cheile Vidrelor, Bulzurilor si Biltei; pesteri, precum Pestera Patrunsa, Pestera Popii, Pestera Girla Vacii, Pestera cu lilieci, Narile; avenuri; izbucuri si platouri de o deosebita frumusete peisagistica.

Inca de la intrarea in comuna Runcu, vizitatorul este atras de frumusetea si salbaticia locurilor, de formele naturale sculptate in relieful calcaros al stincilor, imposibil de reprodus de mina omului. Cheile Sohodolului reprezinta o zona cu peisaje carstice impresionante, unul dintre acestea fiind tunelul natural al Narilor, o pestera formata din doua galerii de cite 70 m lungime fiecare, cu sectiuni circulare si triunghiulare, aflate intr–o perfecta armonie. Ele reprezinta un loc unic, un adevarat laborator in aer liber pentru studiul carstului, nu doar prin salbaticia peisajelor, ci si datorita fenomenelor extrem de numeroase, dezvoltate in calcar: ponoare, lapiezuri si doline. Daca peretii verticali, strapunsi de pesteri, sint integrati in zona de vale, platourile calcaroase Plesa si dealul Tufoaia, desi spectaculoase, nu sint integrate in complexul carstic, din cauza lipsei cailor de acces spre acestea. Aici pot fi admirate unele dintre cele mai remarcabile cimpuri de lapiezuri si avenuri din Carpatii Meridionali. In zona de deal exista, de asemenea, o forma de relief mai rar intilnita, si anume argile rosii taiate de ravene, cu o mare varietate de forme sculpturale.

In afara zonei carstice, in apropiere, se afla padurea Rachiteaua. Calatorul care doreste sa simta cu adevarat aceste fascinante chei trebuie sa se incumete la citeva drumetii in zona si, inevitabil, va ajunge la concluzia ca ele se numara printre cele mai salbatice si inedite din tara. Atentie insa la vipere!Marius Popescu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona