Ce inseamna rafting?
Articol


Raftingul inseamna coborirea cu barca pneumatica pe riuri de munte cu diferite grade de dificultate. Acest sport se poate practica in grup, care este format din sase persoane si un ghid. Pentru fiecare grup sint necesare barci pneumatice si echipament specific.In primul rind, se stabileste riul pe care urmeaza sa se faca raftingul, iar in Romania cele cautate pentru acest sport sint riurile Jiu, Cerna (numai in sezon ploios), Nera si Crisul Repede. Dintre toate acestea, cel mai recomandat este Jiul, cu grad III de dificultate. Riurile care se preteaza acestui tip de sport au grade de dificultate de la 1 la 5.

Coborirea pe riul Jiu incepe la iesirea din Petrosani spre Tirgu–Jiu. Barcile gonflabile de cite sapte persoane sint special construite pentru acest sport. Acestora li se adauga costumele din neopren, pentru protectie termica, incaltamintea realizata in acelasi scop, veste de salvare, care sa ne tina la suprafata, in cazul in care barca se rastoarna sau cadem in apa, si visle, pentru a tine barca pe firul apei. De asemenea, tot echipajul poarta casti de protectie.

Se pozitioneaza fiecare pe locul indicat, pe flotoare. Pe toata durata coboririi, comenzile ghidului vor fi: "Visleste stinga!", "Visleste dreapta!" sau "Visleste toata lumea!".

Imediat dupa pornire, se vede primul repezis si apa este foarte involburata. Ai senzatia ca te afli pe un cal naravas, care te arunca in toate partile. Nici nu realizezi cind treci de primul repezis si apoi de urmatorul si tot asa, pina la final. Unele sint mai grele, altele mai usoare, dar trebuie sa fii foarte atent. Urmeaza un repezis mare, unde vislesti din toate puterile, iar barca se inclina puternic peste un bolovan. Unii striga, altora le place. Mai sarim cu viteza peste citeva valuri si reusim sa depasim si acest hop. Sintem putin uzi, dar este foarte bine. Rasuflam usurati si, in acelasi timp, extaziati. Asta inseamna rafting! Nu prea avem timp sa gindim si sintem foarte concentrati la ceea ce avem de facut, astfel incit timpul zboara extrem de iute. Traim totul cu intensitate maxima si, in final aflam ca am ajuns la finish. Turul a durat aproximativ doua ore, dar ni se spune ca se pot face tururi si mai lungi. De exemplu, riul Nera este mai putin dificil, peisajul este feeric, iar tura dureaza circa cinci ore, in functie de debitul apei.Marius Popescu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona