Turismul din Tulcea, pe drumul cel bun
Articol
In apropiere de granita cu Ucraina, undeva in Muntii Macinului, comuna Jijila adaposteste mai bine de 7.000 de suflete, fiind amplasata la 5 km de Mociu, la 15 km de Braila si Galati si la 75 km de Tulcea, centru administrativ si politic al judetului Tulcea. Cea mai apropiata localitate urbana este Macin, oras situat la 8 km de comuna.Cind spunem Tulcea ne gindim la Rezervatia Biosferei Delta Dunarii Tulcea, Parcul National Muntii Macinului, Colnicul Hora, dealul muntos din municipiul Tulcea, pe care se afla vestigiile localitatii antice Aegyssus, la inceput asezare getica, apoi colonizata de eleni, cucerita de romani, iar intre secolele VI si X, cu intreruperi, cetate bizantina. Tot in judetul Tulcea se afla opt minastiri, dintre care trei Minastirea Celic Dere, Minastirea Cocos si Minastirea Saon – sint cele mai cunoscute, mai dezvoltate si foarte vechi. In orasul Tulcea exista un Institut de Cercetari Eco–Muzeale, caruia i se subordoneaza patru muzee, si anume Muzeul Deltei Dunarii, Muzeul de Arta, Muzeul de Arheologie si Muzeul de Etnografie, acesta din urma fiind emblematic pentru judet. Spre deosebire de anii trecuti, in 2011, Consiliul Judetean Tulcea si–a propus sa reabiliteze toate punctele turistice din aceasta zona, pentru a primi mai multi turisti decit in anii trecuti si pentru a promova o mai buna imagine a acestui pamint romanesc, atit de incarcat din punct de vedere istoric, etnic si cultural.

Campania sociala "Impreuna, pentru o Romanie mai buna!" a ajuns la final. Redactorii revistei VIP au vizitat Scoala generala din Jijila, pentru a–i cunoaste pe copiii care, in urma sprijinului acordat, vor putea beneficia de o educatie de calitate.

Dupa un drum lung, dar nu foarte obositor, cu peisaje similare Greciei, am ajuns in comuna Jijila, pentru a gasi o scoala rurala, cu elevi talentati, ambitiosi, silitori si cuminti, care merita tot sprijinul pentru a–si putea valorifica potentialul cit mai mult. La eveniment au fost prezenti, din partea autoritatilor locale, dl Dumitru Nicoara, viceprimarul comunei Jijila, si dl Nicolae Chici, vicepresedintele Consiliului Judetean Tulcea, acestia implicindu–se direct si sprijinind demersurile noastre pe tot parcursul campaniei sociale "Impreuna, pentru o Romanie mai buna!".

Profitind de imprejurare si pentru a afla cit mai multe amanunte despre proiectele importante demarate de Consiliul Judetean, pe care reprezentatii lui vor sa le duca la bun sfirsit in cursul acestui an, am stat de vorba cu vicepresedintele Nicolae Chichi, care ne–a explicat cit de dezvoltat este turismul romanesc in judetul Tulcea si in ce proiecte sint implicati in anul 2011. "In Tulcea, turismul se afla pe un palier bun, si ma refer aici la cel din Delta Dunarii. Ca noutate, pregatim de zor 2011, care speram sa fie un an foarte bun, sa nu mai avem inundatii asa cum s–a intimplat de atitea ori. De asemenea, dorim ca reprezentantii presei sa fie linga noi si sa nu apara stiri care sa–i sperie pe potentialii turisti. In acest an dorim sa pregatim pentru vizitatori Minastirea Valeria, Minastirea Victoria si Minastirea Vladimir Alexandru din aceasta zona, care vor beneficia de un program de reabilitare. In plus, vom lucra si la infrastructura, care este foarte importanta. Delta Dunarii ramine insa cel mai important punct turistic pentru noi, iar acolo s–au construit multe si sint convins ca in cursul acestui an va fi vizitata de foarte multi europeni", ne spune dl Nicolae Chichi. Intrebat ce anume vor avea la dispozitie potentialii turisti, atunci cind vor ajunge in Tulcea, Domnia Sa ne–a raspuns increzator: "In fiecare an s–au organizat curse pe Dunare si vor exista si anul acesta. De asemenea, intentionam sa–i determinam pe turisti sa coboare pe faleza din Tulcea, asigurindu–i ca vor avea ce vedea. Pe programul Drumuri judetene avem investitii foarte mari, deoarece trebuie sa rezolvam intii infrastructura. Am reusit, in plus, sa facem drumul catre cetatile nord–dobrogene si au fost turisti care au venit la Cetatea Enisala, dindu–si seama ca drumul este bun abia cind au ajuns acolo. Din fericire, avem multe proiecte de promovare a turismului in Delta si pot spune ca sintem in grafic. Este un lucru foarte important pentru noi", a incheiat vicepresedintele intr–un ton optimist. Noi insa am revenit in Capitala cu regretul ca am vazut prea putin din aceasta zona, intrucit nu ne–a permis timpul, dar cu dorinta de a ne reintoarce, pentru a ne bucura de tot ce are sa ne ofere acest minunat pamint romanesc.Livia Lixandru & Marius Coman Iordache
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona