Tinerii au nevoie de busola pentru a naviga pe marea democratiei
ArticolDaniel Stoian este consilier al orasului Valenii de Munte. Experienta manageriala a dobindit–o in structurile MAI si DNA, fiind unul dintre cei care se implica activ in cadrul Consiliului Local Valenii de Munte si mare sustinator al reformelor social–culturale orasenesti, promotor al masurilor de dezvoltare a Vaii Teleajenului.Sinteti valenar prin adoptie. Ce va leaga de acest oras?

Dupa absolvirea Academiei de Politie, am venit in Prahova, mai precis la Sinaia, apoi la Valeni. Am lucrat aici pentru ordine si legalitate, intelegind ca orasul acesta a oferit locuitorilor sai climatul propice unei vieti normale de munca si respect. Acest lucru m–a legat mult de oamenii de aici, pe care i–am respectat si care m–au respectat, deoarece, in munca mea, am pus mai presus lectia morala a omeniei si a asumarii greselii, impartial, obiectiv. Dincolo de cadrul profesiei, am incercat sa–i ajut pe cei aflati in situatii dramatice, pe cei care aveau nevoie de sprijin moral. Nu detin proprietati sau valori materiale fabuloase, nu am investitii in obiective din oras, dar de Valeni ma leaga familia, investitiile sufletesti in atitia oameni care au confirmat ca sint si pot deveni valori ale orasului nostru.De ce ati devenit politician?

Parerea mea este ca orice om, constient sau nu, ca fiinta sociala este angajat politic. O face intr–o masura mai mare sau mai mica. Atunci cind te implici insa intr–o actiune de durata, masurabila in intinderea unei legislaturi, atunci e nevoie de asumarea unui punct de vedere in favoarea celor care te–au ales, care te–au investit sa–i reprezinti. Calitatea de consilier imi da ocazia sa transpun in practica proiecte menite sa schimbe fata orasului, sa amelioreze viata cetatenilor si sa scoata in evidenta valorile autentice in toata diversitatea lor.Ne puteti oferi citeva exemple concrete din activitatea dumneavoastra?

Fara a fi inregimentat sub steagul unei anumite culori politice, am apreciat un proiect ambitios sustinut de catre deputatul Mihai Apostolache privind dezvoltarea economica, turistica si culturala a Vaii Teleajenului, in care se integreaza si orasul nostru. Astfel, impreuna cu o echipa eterogena, dar animata de acelasi ideal, am realizat un film de televiziune, difuzat in mai multe episoade, concentrate pe zone distincte, ca identitate si potential, pentru a fi cunoscute de investitori si pentru a coagula echipe de initiativa si implementare a unor proiecte de dezvoltare pe termen mediu si lung. Sint multumit ca acest proiect prinde si ca se manifesta interes si initiativa in acest sens. Am sentimentul ca numai prin comunicare, prin dialog, se poate realiza ceva. Alesii nostri uita prea des ca ei trebuie sa se afle in slujba cetateanului si nu invers. Acum sint implicat in derularea unui proiect finantat de Uniunea Europeana si intitulat generos "Investeste in oameni – un viitor pentru tine!", menit sa scolarizeze gratuit tinerii someri din mediul urban si sa–i specializeze in profesii legate de turism, in vederea integrarii lor pe piata muncii din judetul Prahova. Sustin, de asemenea, multiple forme de activitati culturale si sportive pentru tineri si consider ca, intr–o epoca dominata de accesul necontrolat la internet, de droguri, violenta si debusolare, acestora trebuie sa li se ofere alternative de manifestare a creativitatii, a abilitatilor, a dorintei lor de comunicare si socializare, pentru prietenie, adevar si frumos. Daca noi consideram ca tineretul este o corabie ce navigheaza liber pe marea democratiei, atunci avem obligatia sa–i oferim si busola, pentru a afla drumul spre tarmul implinirilor. Eu ii indemn sa plece afara, sa vada valorile adevarate ale lumii civilizate, dar apoi ii chem sa vina in patria romana, pentru a o conduce spre viitorul pe care il merita. In plus, sprijin un proiect ambitios de formare a tinerilor ca specialisti in domeniul transporturilor.Ati trait o asemenea experienta a contactului cu alte culturi?

Am avut ocazia sa parcurg mai multe experiente de calatorie oficiala. Prima in China, la Shanghai si Beijing. La acest congres al metropolelor din lume am fost impresionat de ritmul de dezvoltare uluitor, modern cu adevarat, de realizarile formidabile in domeniul infrastructurii, al economiei, al culturii si al vietii civice. Am constatat ca poporul chinez are un cult al muncii, dublat de o disciplina severa, autoimpusa, pentru ca fiecare om isi face datoria exemplar, in spatii mici de specializare, ca fiecare se simte util siesi si tarii. La nivel individual, nu se manifesta acea goana nebuna dupa supracistig, de inavutire si de acumulare personala. M–am intors de curind de la Londra, care s–a dovedit o experienta mai mult decit utila. Un alt mod de viata, o alta lume. Ceea ce m–a frapat a fost insa conservatorismul britanic, care se manifesta in respectul fata de lege, simtul civic, cultul muncii si mindria de a fi britanic. Vreau sa insist mai ales asupra acestui lucru. Se pare ca noi ne–am pierdut mindria de a fi romani; ne ponegrim prea usor, ne uitam sau defaimam bunele traditii. Patriotismul a devenit desuet, chiar o rusine. E timpul sa facem mai mult pentru reconstructia si reafirmarea istoriei si a culturii noastre. Pentru aceasta, intentionez sa realizez la nivelul scolilor din Valeni, cu sprijinul asciatiilor de tineret, parteneriate culturale cu institutii si organizatii din China si din Marea Britanie, in vederea unui dialog cultural. Eu cred ca, prin calatorii de studiu, prin dialog si prin cunoasterea valorilor marilor culturi putem sa ne revizium atitudinea fata de noi insine, fata de Romania si sa iesim cu fruntea sus in lume prin ceea ce facem aici, pentru noi.Ce credeti despre esichierul politic din Valenii de Munte?

Calitatea mea de consilier ma obliga la o atitudine obiectiva si de parteneriat in raport cu ceilalti colegi. Am sentimentul ca sint oameni stimabili si dispusi conlucrarii. De multe ori insa, exista o inertie partinica ori prejudecati in fata deschiderilor totale fata de proiectele care nu mai apartin vreunui partid, ci sint ale marelui partid care este orasul Valenii de Munte. Ar trebui sa tinem cont de faptul ca a fi consilier inseamna a fi membru al partidului unic, orasul, care aduna membri cu acel carnet numit buletin de identitate. Nu este vorba despre niciun statut de independent. Cum sa fii independent cind ai responsabilitatea unui oras, a zilei de azi si a celei de miine? Se pare insa ca unii uita adesea principiul unitatii in diversitate si ca a avea o alta opinie nu inseamna a fi neaparat impotriva. De aici si un soi de cavalerism politic uitat de mult, un anume cod al onoarei, pe care ar trebui sa le manifestam in plan politic si, de ce nu, mult fairplay, chiar daca jucam in echipe diferite. Fluierul nu este la noi, ci la arbitrul suprem, concetateanul nostru, iar scorul meciului cu viitorul depinde de noi toti.Rares Pop & Ana Maria Popescu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona