Tinutul dintre Dunare si mare
Articol


Judetele Constanta si Tulcea apartin vechii provincii Dobrogea, situata pe tarmul vestic al Marii Negre. Localitatile acestei zone isi au originile in vremurile Greciei antice. De–a lungul secolelor, viata din Dobrogea a fost strins legata de istoria romanilor. Pamintul acestei zone se afla tocmai la intersectia civilizatiilor Orasul Constanta ne aminteste de marele poet latin Publius Ovidius Naso, exilat aici de catre imparatul roman Augustus. Constanta s–a dezvoltat social, economic si cultural pe fundalul stabilitatii caracteristice inceputului perioadei bizantine. Reala dezvoltare a localitatii si a intregului tinut dintre Dunare si mare a inceput dupa 1877, cind Romania si–a dobindit independenta.Orasul ConstanTa, astazi cel mai important port la Marea Neagra, s–a dezvoltat pe locul fostei cetati Tomis. Este resedinta administrativa a judetului cu acelasi nume. Muzeul Arheologic din Constanta detine o impresionanta colectie de statui din perioada romana. Doua dintre ele au o importanta deosebita. Este vorba despre Zeita Fortuna si Zeul Pontos, cei doi protectori ai orasului, precum si

despre sarpele Glicon.

Turistului ajuns la tarmul marii i se ofera posibilitatea de a vizita numeroase obiective turistice. In cele ce urmeaza, le vom aminti pe cele mai reprezentative dintre ele:

– Inaugurat la 1 mai 1958, Acvariul public din Constanta este primul de acest fel din Romania;

– Planetariul, pe al carui tavan de forma boltii ceresti este proiectat cerul, cu stele si parcursul lor pe toata perioada anului;

– Muzeul Marinei Romane are un patrimoniu care ii confera statutul de unicat national;

– Muzeul de Arta detine valoroase lucrari de pictura, sculptura si grafica, ale artistilor nostri de frunte: Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ion Andreescu, Theodor Pallady, Corneliu Baba;

– Statuia poetului Ovidiu, opera sculptorului Ettore Ferrari, a fost ridicata in anul 1887;

– Bustul lui Mihai Eminescu a fost realizat de sculptorul Oscar Han, in anul 1930, si a fost asezat in apropiere de malul marii, asa cum si–a dorit poetul, in celebra sa poezie Mai am un singur dor;

– Muzeul de Arheologie prezinta cele mai de seama valori de cultura materiala si spirituala din vechiul Tomis, precum si numeroase descoperiri de pe teritoriul Dobrogei;

– Mozaicul roman, a carui pardoseala este formata dintr–un exceptional covor de mozaic policrom, decorat cu motive geometrice;

– Zidul roman de incinta contine si Turnul Macelarilor;

– Farul genovez mai functioneaza inca si astazi, linga portul de agrement;

– Moscheea Mahmud al II–lea;

– Biserica romano–catolica "Sfintul Anton", constructie in stil romanic;

– Catedrala ortodoxa "Sfintii Apostoli Petru si Pavel".

Cea mai reprezentativa constructie pentru Constanta ramine insa Cazinoul, care continua sa existe si astazi, fastuos, la malul marii, in asteptarea stralucirii de odinioara

Nota caracteristica a spatiului constantean este data de litoralul Marii Negre, ce se intinde pe o lungime de peste 100 de kilometri, din totalul celor 244 de iesire la mare. Riviera romaneasca beneficiaza de farmecul deosebit al Marii Negre, a treia ca intindere din Europa si a doua ca adincime. De–a lungul tarmului, un spatiu de o calitate exceptionala etaleaza o salba de statiuni, care raspund tuturor virstelor si gusturilor.

Mamaia este dezvoltata pe o fisie de nisip lunga de sase kilometri, scaldata la est de valurile marii, iar la vest de apa dulce a lacului Siutghiol, fiind, in prezent, una dintre cele mai frumoase statiuni maritime europene. De–a lungul plajei se insira elegante si cochete hoteluri de trei, patru sau chiar cinci stele, terenuri de sport, piscine in aer liber, discoteci, parcuri de agrement, precum si Teatrul de Vara.

Eforie Nord este o statiune balneoclimaterica permanenta, aflata pe fisia litorala dintre Lacul Techirghiol si Marea Neagra. A doua statiune a litoralului ca marime, Eforie Nord este renumita, in toata Europa, datorita tratamentelor cu factori naturali existenti aici.

Eforie Sud este o statiune balneoclimaterica a carei riviera maritima coboara, in trepte succesive, spre plaja lunga de aproape doi kilometri. De pe faleza a carei inaltime ajunge la 35 de metri se deschide o splendida panorama. Discotecile si teatrul in aer liber sint principalele atractii ale acestei statiuni, care uimeste prin multitudinea florilor prezente.

Techirghiol este o statiune balneoclimaterica permanenta, aflata pe malul lacului cu acelasi nume, intr–o vilcea inconjurata de mici coline. Iernile sint blinde, iar verile calduroase, predominind timpul senin. Principalii factori naturali terapeutici sint apa sarata si namolul sapropelic al Lacului Techirghiol. Statiunea dispune de cinci baze de tratament.

CostineSti este o statiune estivala, denumita si "statiunea tineretului". Are plaja intinsa si nisipul fin. Este orientata spre sud si expusa la soare pe tot parcursul zilei, specific de care beneficiaza putine plaje din Europa.

Neptun–Olimp reprezinta alta statiune balneoclimaterica, situata pe pragul de nisip dintre mare si padurea Comorova, fiind o oaza de liniste, o adevarata gradina a litoralului romanesc. Caracteristicile definitorii ale acestui complex turistic modern sint calitatea si eleganta numeroaselor vile si hoteluri. Se pot practica aici nenumarate sporturi, caci exista teren de echitatie, terenuri de tenis, debarcader cu ambarcatiuni, pentru plimbarea pe lac. De asemenea, multitudinea de cabarete, cluburi si parcuri de distractie asigura spiritul viu al statiunii. Neptunul dispune de o moderna baza de tratament.

Jupiter Cap Aurora sint statiuni estivale, situate intre padurea Comorova si tarmul marii. Plaja statiunii Jupiter se intinde pe o lungime de un kilometru, intr–un golf pitoresc.

Cap Aurora este cea mai tinara statiune de pe litoralul romanesc, atragind numerosi turisti, prin frumusetea peisajului si a hotelurilor sale cu nume de pietre pretioase. Ambarcatiunile de pe lacul Tismana, terenurile de sport, teatrul si cinematograful in aer liber, piscinele si discotecile contribuie la petrecerea unei vacante de neuitat.

Venus e o statiune sezoniera, situata pe un promontoriu caracterizat prin coborirea in panta, formind un frumos amfiteatru. Statiunea, ce poarta numele zeitei frumusetii, dispune de o salba de hoteluri cu nume de fete, construite intr–un stil arhitectural original.

Saturn, statiune balneoclimaterica, este situata intr–un golf linistit, linga Mangalia. Statiunea Saturn completeaza riviera romaneasca cu numeroase oportunitati de distractie si relaxare, oferite celor ce ajung aici. Hotelurile, avind o capacitate de circa 13.000 de locuri, ofera o panorama superba asupra marii. Pe linga acestea, Saturn mai dispune de doua sate de vacanta, Dunarea si Delta, un camping, restaurante, baruri, numeroase piscine, gradini de vara, terenuri de sport (minigolf, tenis), cinematograf in aer liber, parc de distractii, discoteci, baruri de zi si de noapte, oferind, de asemenea, posibilitatea practicarii echitatiei si a sporturilor nautice.

Mangalia reprezinta o statiune balneoclimaterica permanenta. Este o asezare de aceeasi virsta cu Tomisul, colonia antica purtind numele de Callatis. Mangalia are o clima dulce, asemanatoare cu cea mediteraneana, ceea ce face ca primavara sa soseasca mai devreme, iar toamna sa intirzie mai mult. Mangalia este singura statiune maritima care detine izvoare minerale sulfuroase, mezotermale si radioactive, folosite inca din Antichitatea romana. In statiune se poate practica echitatia, se pot vizita Muzeul de Arheologie, Moscheea Esmahan Sultan si vestigiile bazilicii romano–bizantine.

Vama Veche este situata la 7 km de 2 Mai si la 12 km de Mangalia, fiind localitate de frontiera.

Este o statiune mica si un loc foarte cautat, datorita atmosferei de nonconformism si a preturilor reduse la cazare si masa.

Plaja de la Vama Veche este buna, depasind, pe alocuri, 200 de metri latime. Ca la Costinesti, un reper care da o nota originala orizontului nautic il reprezinta o veche epava, aflata la citeva sute de metri de mal.

2 Mai este o statiune linistita, in care boema bucuresteana si nu numai se refugiaza in cautarea unor clipe linistite si discrete. Statiunea a cunoscut un succes neasteptat in rindul tinerilor, care au dat navala aici, atrasi de atmosfera nonconformista si de tarifele reduse la cazare si masa. Plaja este deseori ocupata de cei care isi instaleaza corturile, petrecind acolo, uneori, perioade lungi, in sezonul de vara. Au aparut si aici, ca de altfel pe intreg litoralul romanesc, o multime de vile si pensiuni.Victor Raicu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona