Gura Portitei, un loc mirific pentru vacanta ta
Articol


Acum citiva ani, intr–un dialog pe care–l purtam cu solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu, a venit vorba de vacante. Eu ma plingeam ca, placindu–mi foarte mult marea, nu prea gaseam pe litoralul romanesc un loc linistit, curat, "necontaminat" de persoane cu educatie indoielnica, gunoaie la tot pasul, decibeli de tot soiul etc. Muzicianul a pronuntat, ingindurat, dar zimbitor, numele Gura Portitei.

Recunosc, nu auzisem de acest loc. Dan l–a descris drept un crimpei de paradis, cu plaja curata si apa limpede, unde n–ai sanse, inotind, sa dai peste peturi de suc, staniol de la inghetata, cutii de bere (goale, desigur) si cite si mai cite. In plus, e o arie lipsita de fite a se citi mitocani cu limuzine albe, care asculta manele si golesc scrumierele din goana masinii, dudui fardate strident, care–ti scuipa–n fata coji de seminte... Sincer, era prea frumos sa fie si adevarat, dar... in mai putin de un an, am ajuns si eu acolo. Dan Teodorescu avea dreptate, dar de asta poti sa–ti dai seama numai daca vezi cu ochii tai. De atunci, pentru mine, acel loc e gura portitei... raiului. Va voi explica de ce merita sa cunosti acel tarim, sarutat dintr–o parte de apa dulce, iar din cealalta de apa sarata. Cu toate acestea, uneori, vorbele sint sarace. Cu atit mai mult, acest articol se doreste a fi un recurs la normalitate, o invitatie la o vacanta decenta, relaxanta.

Daca nu stii absolut nimic despre Gura Portitei si recurgi la o cautare pe internet, enciclopedia Wikipedia iti va furniza urmatoarele informatii: "Gura Portitei este situata pe o fisie ingusta de nisip, intre Marea Neagra si Lacul Golovita, din Delta Dunarii. Initial un sat pescaresc, Gura Portitei (Portita) este cunoscuta, astazi, ca una dintre cele mai retrase (si linistite) destinatii turistice de pe litoralul romanesc, o alternativa pentru Vama Veche, devenita prea

populara si aglomerata in ultimii ani. Accesul se face, de regula, cu vaporasul, de la Jurilovca, Tulcea; cu autovehicule speciale se poate ajunge si pe drumul de coasta, fie de la Vadu, Constanta, pe la Periboina, fie de la Sfintu Gheorghe, Tulcea.

Denumirea era legata de comunicarea existenta initial intre Lacul Golovita si Marea Neagra, inchisa in anii 70, ceea ce a transformat Golovita intr–un lac inchis, cu apa in curs de desalinizare. Lacul comunica la nord cu lacul Razim (liber), iar la sud cu lacul Sinoe, printr–un sistem de ecluze. Zona reprezinta o parte a rezervatiei biosferei Delta Dunarii".

Scurt, clar si la obiect. Numai ca niste coordonate seci nu te pot lamuri pe deplin. S–o luam cu inceputul, adica sa vedem cum ajungem acolo. Sa zicem ca ajungem la Jurilovca si hotarim sa mergem la Gura Portitei pe calea apei. Avem doua posibilitati: ori cu vaporasul care pleaca acolo de trei ori pe zi (orele 9.00, 14.00 si 18.00), traversarea lacului durind putin peste un ceas, ori alternativa... etno, la mica intelegere, o "croaziera" inedita cu barcile lipovenilor. Flora si fauna Deltei Dunarii, pe care le puteti admira pe tot parcursul calatoriei, sint minunate, unice in Europa. Varianta "pe uscat" este recomandata mai ales celor care nu fug de mersul pe jos cu rucsacul in spate, dar si pentru cei care au oroare de a calatori pe apa. Asadar, odata ajunsi pe plaja de la Vadu, veti alege drumul care merge la stinga. De aici, mergeti cam 20 de kilometri cu masina, pe un drum neasfaltat, pina la Periboina, dar stati linistiti, nu prea sint gropi. Periboina este ultima "halta" motorizata, unde veti lasa automobilul. De aici pina la Gura Portitei mai sint cam sapte kilometri de parcurs pe jos.

Toti care au ajuns la destinatie au recunoscut ca efortul a meritat din plin, mai ales ca posibilitatile de cazare sint cam pentru toate gusturile... normale (daca te astepti la covor rosu si lachei in uniforme cu fireturi, ar fi bine sa te gindesti la alta destinatie...), adica de la corturi si casute pe plaja pina la vile de trei stele. Sigur, avind in vedere ca locul este destul de rupt de... civilizatia de consum, ar fi bine sa veniti dotati cu spray–uri contra tintarilor, aceste mici insecte fiind cam singurul inconvenient (minor). Va veti bucura de o plaja pe care adasta scoici mari si, chiar daca veti scotoci in nisip dupa chistoace, nu veti gasi, caci este un loc frecventat de oameni cu mult bun–simt. Nu este aglomeratie, nu exista cluburi galagioase si nici cladiri vopsite in culori tipatoare. Exista, in schimb, mai multe posibilitati sanatoase si silentioase de a–ti petrece pretiosul timp liber, de la o plimbare cu barca sau salupa in Delta pina la pescuit. Ca veni vorba de amatorii de peste (din undita sau farfurie), preparate culinare specifice Deltei si marii pot fi savurate la restaurantele satului de vacanta. Poezia locului este intregita simbata seara, cind soseste pe plaja un cor de lipovence, care cinta si danseaza la lumina unui foc de tabara. Dupa plecarea lor, singurele acorduri care se mai aud sint framintarile valurilor lovindu–se de tarm... La cit de izolat este locul, in unele portiuni de plaja nici nu ai semnal la telefonul mobil, asa ca te bucuri din plin de miresmele Deltei, de briza sarata si de toate cite le ofera, generos, acest colt de Eden...Claudia Daboveanu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona