Schiul vara
ArticolAlexandru BorsanSa zicem ca esti atit de pasionat de schi, incit chiar si vara te gindesti tot la iarna. Oricit de greu ar fi de crezut, exista si genul acesta de oameni. Apare insa o intrebare: ce faci vara? E simplu. Te pregatesti pentru urmatorul sezon. Pregatirea intersezoniera are mai multe aspecte. Trebuie sa te mentii in forma din punct de vedere fizic, sa iti pregatesti urmatoarea destinatie si, nu in ultimul rind, sa iti cauti echipament nou. Sa le luam pe rind.Pregatirea fizica pe timp de vara e foarte importanta. De ea depinde un sezon de iarna reusit sau mai putin reusit. Aici, cuvintul de ordine e stretching. Inainte de orice exercitii de forta sau rezistenta, stretching–ul e cel mai important lucru care se poate face pentru a fi in forma pe schiuri.

Motivul e foarte simplu: schiatul este un sport care pune la incercare, in primul rind, tendoanele si articulatiile. Aproape 90% dintre accidentarile la schi tin de cedarea articulatiilor.

Orice program de antrenament e bun, atita timp cit incepe si se termina cu o sedinta serioasa de stretching. Poate ca program de antrenament e mult spus, dar ideea e ca orice ajuta, in special alergatul, mersul pe bicicleta sau role, exercitiile la sala de fitness.

Exista activitati care pot continua fara probleme si iarna; ideal ar fi sa nu faci pauze prea mari intre doua sesiuni de sport, adica sa nu treaca o saptamina fara sa faci ceva.

Alegerea urmatoarei destinatii de schiat nu e un lucru usor, avind in vedere multitudinea de oferte.

ECC (European Consumer Centers) a publicat un studiu comparativ pentru 197 de statiuni de schi din Europa. Chiar daca multe statiuni "grele" lipsesc, iar Romania nici macar nu figureaza in document, lista poate fi o resursa chiar mai importanta decit ofertele agentiilor de turism (http://www.eccromania.ro/publicatii/tabel–comparativ–privind–preturile–din–schi/at_download/file). De aici putem afla ca a schia pe Valea Prahovei e comparabil, ca pret, cu schiatul la Saas Fe, o statiune celebra din Elvetia, unde ski–pass–ul pe o zi e 43 de euro.

Ce ar trebui sa iei in calcul cind alegi o destinatie necunoscuta? In primul rind, cauta o statiune care sa iti ofere pirtiile pe care ti le doresti. In general, combinatia de grade de dificultate este urmatoarea: 25% pirtii usoare (albastre), 50% pirtii medii (rosii), 25% pirtii grele (negre). Daca te intereseaza traseele de offpiste, vei avea mai mult de "sapat", pentru ca acestea nu prea sint marcate. Totusi, exista citeva zone celebre de freeride. Alagna, St. Anton, Chamonix, Zermatt reprezinta doar o mica parte dintre ele.

Un alt lucru bun de stiut e ca, in general, statiunile mari sint mai scumpe decit cele mici sau medii, cel putin in privinta costului abonamentului. Totusi, in costul total intra si cazarea, masa, drumul pina acolo si inapoi, accesul dintre hotel si cabluri. Statiunile mari vor avea apres–ski–uri mai multe, restaurante mai variate, activitate mai intensa. Cele mici ofera mai multa liniste si pirtii mai putin aglomerate, acestea fiind mai potrivite pentru copii si familii.

Mai exista si statiunile de nisa, ca sa le spunem asa, locuri mai retrase si mai putin "invadate" de turistii ocazionali. Acestea se adreseaza schiorilor pasionati de freeride, schi–alpinism sau de locuri mai putin sensibile la schimbari. La Grave din Franta e prototipul acestei categorii. Preturile s–ar putea sa fie mai mari si pirtiile mai putin aranjate, dar spiritul schiului e mai prezent aici decit in multe statiuni cu sute de kilometri de pirtii. La Grave reprezinta o oferta total diferita fata de Ischgl, Tignes sau Zell–am–See. Gindeste–te bine la ceea ce iti doresti de la o statiune de schi si cu siguranta vei gasi ceva care sa ti se potriveasca. Oferta, dupa cum spuneam, e foarte bogata.

In fine, sa discutam si de–spre echipament. Orice schior pasionat stie ca nu exista schiuri perfecte pentru orice fel de zapada. Asa ca, pentru multi, vinatoarea de echipament reprezinta o activitate constanta. Evident, vara e cea mai buna perioada pentru cumparaturi.

In general, sint vizate lichidarile de stoc din anii precedenti, caci discounturile pot trece de 50%. Sint foarte multe magazine online, din Europa sau Statele Unite, care vin cu o multime de oferte foarte interesante.

Iata citeva dintre ele: http://www.sport–conrad.com/, http://www.blue–tomato.com/, http://www.untracked.com/, http://www.telemark–pyrenees.com/.

Totusi, ar trebui sa iei in calcul si precomenzile pentru sezonul urmator, la care discounturile variaza intre 10 si 40% din pretul de raft. Multi importatori si distribuitori ofera genul acesta de servicii, pentru clientii hotariti. Important e sa te documentezi inainte pe internet, sa iti faci o lista scurta cu echipamentul de care ai nevoie si apoi sa vezi care e oferta magazinelor.

Pe urma, te uiti in calendar si observi ca pina la prima zapada mai serioasa sint mai putin de cinci luni, timp suficient pentru a te pune la punct pentru iarna ce urmeaza.

Mai multe legat de temele de mai sus poti citi pe www.derdelus.ro, comunitatea pasionatilor de schi si snowboard.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona