Vacanta medievala la Risnov, Sighisoara si Suceava
Articol


Claudia Daboveanu

Cine spune ca vara este doar pentru indragostitii de mare si plaja ori pentru montaniarzi se insala. Va propunem un periplu in trei vechi cetati din Evul Mediu ale Romaniei, unde a devenit deja traditie organizarea festivalurilor medievale. Un bun motiv de a ne relaxa in superbele noastre regiuni de deal, dar si de a cunoaste sau de a reveni cu drag in locuri incarcate de istorie.Primul popas: Risnov sau Cetatea Trandafirului. Pentru ca numele sau, amintit pentru prima oara in cronici la 1331, contine cuvintul "roz", care inseamna trandafir, aceasta floare a fost aleasa emblema medievala a cetatii. In afara de Cetatea Risnovului, locul de desfasurare a festivalului, nu ratati frumoasele biserici, Cheile Risnovului si pesterile Risnoavei si Valea Cetatii.

Urmatoarea oprire, in inima Ardealului: Sighisoara. O cetate intemeiata in secolul al XII–lea, de catre sasi, sub denumirea de Castrum Rex. De 12 ani, aceasta "bijuterie" aproape perfect conservata este listata in patrimoniul cultural UNESCO. Printre faimoasele obiective pe care le recomandam, se afla Turnul cu ceas, Turnul Fringhierilor, Giuvaiergiilor, Croitorilor, Lacatusilor etc., Biserica din deal, scarile acoperite, vechiul cimitir evanghelic, casa in care a locuit, intre anii 1431 si 1436, insusi Dracula.

Punctul terminus al calatoriei noastre: Suceava. Un loc cu adinci radacini in istoria si civilizatia romana. Dateaza din Paleolitic, dar a inceput sa–si traiasca epoca de glorie abia in vremea domnitorului Petru I, in secolul al XIV–lea, cind a devenit principala Cetate de Scaun a Tarii Moldovei. Apogeul l–a atins in timpul lui Stefan cel Mare, care a reusit sa n–o ingenuncheze in fata dusmanilor. Dintre obiective, amintim Minastirea Sfintul Ioan cel Nou, Biserica Mirauti, Curtea Domneasca, Muzeul Satului Bucovinean si multe altele. Cu o asemenea bogatie culturala straveche, nu–i de mirare ca aceste minunate cetati au fost alese drept gazde ale festivalurilor medievale. Sa purcedem, asadar, la drum.

Stagiunea medievala estivala se deschide la data de 1 iulie, cu Atelierele Curtii Comediantilor (editia a XII–a), in ton cu "Joc–Mania", din Cetatea Risnovului. La scurt timp, aceasta manifestare este urmata de Stagiunea Comediantilor, eveniment care se desfasoara intre 9 si 10 iulie, o data cu Zilele Cetatii Risnov. La fel ca si in anii precedenti, Risnovul, plin–ochi de domnite si cavaleri in armura, va fi martorul turnirurilor, al spectacolelor de teatru cu oameni si papusi, al dansului si al muzicii in aer liber, al jongleriilor si giumbuslucurilor bufonilor. De asemenea, nu vor lipsi minunatii muzicieni de la formatia Truverii, care, de fiecare data, reusesc sa faca din reprezentatia lor un regal. Ei interpreteaza repertoriul in mai multe limbi si la instrumente cunoscute, dar mai ales necunoscute, precum caval, ocarina, fluier, tilf, tutora, bombarda, cimpoi estonian, vioara saracului, arborele ploii, scoici, drimba, tamburine, tamora, toba, daf, djambeuri, darbuka, castaniete, castanele, fusinele, trianglu, clopotei, dublu ton, bete, bongosuri, aduf, toaca, clopote, cabasa etc.

La sfirsitul lunii iulie, sintem asteptati in singura cetate medievala locuita din Europa, locul de bastina al lui Vlad Tepes: Sighisoara. Intre 27 si 31 iulie, in vechea cetate se desfasoara cel mai mare si mai longeviv festival de acest gen din Romania. Vizitatorii de pretutindeni sint invitati pe stradutele batrinei Sighisoare, pentru a fi parte a acestei serbari. Anul acesta, festivalul se desfasoara pe zece sectiuni: teatru, muzica, arte plastice, expozitii, dans, film, recital de poezie medievala, expozitie de carte, concerte pentru tineret si conferinte, imbinate cu spectacole de animatie stradala, concerte de seara, concerte corale, expozitie de costume medievale si cursuri de dans medieval. Cu aceasta ocazie, sint invitate sa participe trupe de teatru studentesti, trupe private si teatre profesioniste din tara si din strainatate.

Luna august are si ea un punct de atractie, in ceea ce priveste parfumul Evului Mediu, dar de aceasta data viram spre Bucovina, mai precis la Cetatea de Scaun a Moldovei, Suceava, unde, in perioada 7–14 august, are loc Festivalul de Arta Medievala, organizat de Muzeul Bucovinei. La fel ca in anii trecuti, timp de o saptamina, vor fi organizate reprezentatii cu piese de teatru, spectacole de muzica folk, iar muzica medievala va rasuna ca in vremurile glorioase ale domnitorului Stefan cel Mare.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona