Valenii de Munte: Ce poti face pina ajungi pe munte
Articol
Georgiana EpureLa fiecare sfirsit de saptamina, stam de multe ori si ne intrebam ce vom face in weekend, cum vom scapa de zgomotoasa metropola si unde putem evada.

O propunere ce vine in intimpinarea impatimitilor de plimbari in aer liber este vizitarea zonei Valenii de Munte Cheia, din judetul Prahova. Valenii de Munte, orasul istoricului, scriitorului

si criticului literar Nicolae Iorga, este punctul nostru de plecare.

Unul dintre importantele orase ale judetului Prahova se afla situat la 27 de kilometri de Ploiesti, in depresiunea Valenii de Munte, pe Valea Teleajenului, la 98 de kilometri de Bucuresti. Orasul este inconjurat de o multime de cetati dacice, o dovada vie a traditiilor locuitorilor zonei.

Iar pentru cei care cauta senzatii tari, tuica de Valeni reprezinta, pentru localnici, un produs de mindrie, ce poate concura foarte usor cu cele mai pure whisky–uri scotiene. Aici se organizeaza, in fiecare toamna, Festivalul Tuicii, prilej de mare sarbatoare, dar mai ales de intrecere a celor mai renumiti producatori de tuica din zona.Obiective turistice din zona

Muzeul Memorial "Nicolae Iorga"

Asezat in centrul vechi al orasului, cu fata spre sud, acest muzeu are o lungime de 15 metri. Sub toata suprafata casei se intinde un beci construit din pietre de riu. Usile de intrare atrag privirile turistilor, acestea fiind realizate din impletitura de lemn. In timp, structura constructiei a fost modificata de scriitor, suprafata totala marindu–se; au fost construite dormitoare pentru copii, bucatarii si o sufragerie, frumos incadrate in arhitectura casei. Structura, mobila, tablourile de familie toate ne dezvaluie, pas cu pas, arta populara si artizanala specific romaneasca.

Cetatile Ramidava, Tabla Butii, tezaurul dacic de la Magurele, coiful de aur de la Varbilau, descoperirile arheologice de la Izvoarele, dar si multe alte obiective turistice dau o valoare aparte aceste regiuni pline de pagini de istorie.

Mergind mai departe, descoperim Drajna, un orasel plin de valoare istorica. Aici gasim castelul familiei Filipescu, martor al multor evenimente zbuciumate ce au avut loc de–a lungul timpului. Astazi, zidurile adapostesc ingrijirea bolnavilor de plamini, castelul fiind transformat in sanatoriu. La Drajna se mai poate vizita Castrul roman, care a fost initial construit din pamint, fiind intarit si reconstruit cu ziduri de piatra, dupa anul 106. Acesta se afla in panta lina a dealului Gradiste, cu expunere spre sud–vest, catre depresiunea Vaii Teleajenului. Are o lungime de 200 de metri si o latime de 187, avind, astfel, o suprafata de 3,74 ha. Castrul este considerat a fi de dimensiuni mici, putind adaposti in jur de 500 de persoane. A fost descoperit de locuitorii satului in anul 1887, in timpul unor lucrari agricole. Primele cercetari au fost facute de invatatorul Dumitru Basilescu, ajutat de elevii sai si de tarani. Intre zidurile castrului s–au descoperit 33 de cladiri. Pina in prezent, au fost cercetate doar pretoriul (locuinta comandantului) si o constructie destinata proviziilor. Plimbarea noastra poate continua cu vizitarea barajului Maneciu, acesta fiind situat la poalele masivului Ciucas. In jurul lacului s–a dezvoltat o zona de agrement, favorizata de existenta in apropiere a drumului DN1A Ploiesti Brasov. Astfel, lacul constituie unul dintre punctele de maxima atractie turistica a Vaii Teleajen, ce se intinde de la Valenii de Munte la Cheia. Distanta de la baraj pina in zona statiunii Cheia este foarte mica, iar avantajele parcurgerii drumului foarte mari. Cheia este asezata la poalele masivului Ciucas, fiind mai mult o statiune de odihna si tratament, datorita presiunii atmosferice mai scazute, aerului curat, fara praf si alergeni, bogat in raze ultraviolete. Este locul ideal pentru recreere, mai ales pentru cei ce sufera de astenie nervoasa, rahitism si anemii secundare.Obiective interesante de vizitat:

– Muzeul Flori de Mina, cu 300 de exponate de o mare varietate a formelor si culorilor. De la magazinul muzeului se pot cumpara diferite suveniruri;

– Muzeul de Antropologie "Francisc Rainer", ce se afla intr–o casa–turn;

– Schitul Suzana, minastire de maici, situata la opt kilometri de Cheia;

– Complexul Suzana.Principalele trasee turistice

– Vf. Ciucas (1.954 m) Saua Ciucas (1.525 m) – Plaiul Domnesc – Poiana Dalghiu – Dalghiu – Vama Buzaului.

Marcaj: cruce rosie

Durata: 4 4 1/2 ore.

– Poiana Stinii – Valea Piriul Alb – Cheile Piriul Alb.

Marcaj: triunghi albastru

Durata: 2 1/2 ore.

– Cabana Babarunca (910 m) – Valea Babarunca Saua Tesla (1.347 m).

Marcaj: triunghi rosu

Durata: 1 1/2 ore.

– Maneciu Paminteni – Cheia –

Piscul Turistilor – Culmea Buzaianu – Muntele Zaganu – Muntele Gropsoare – La Rascruce.

Marcaj: cruce rosie

Durata: 4 5 ore

– Podul Teslei – Piciorul Teslei – Poiana Tesla – Piatra Dudului Saua Tesla Saua Tigai (1.745 m) – Muntele

Chirusca – Cabana Ciucas (1.595 m).

Marcaj: cruce rosie

Durata: 4 5 ore.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona