Ziua a II-a.
Articol
Cabana Pietrele - Valea Pietrele - Refugiul Gentiana - Bordul Tomii - Lacul Pietrele - Curmatura Bucurei - Virful Peleaga - Cabana Pietrele.
* marcaj banda - albastra pina in Curmatura Bucurei;
* marcaj banda - rosie Curmatura Bucurei- Virful Peleaga.
Durata: 10 - 11 ore
Caracteristici: recomandat iarna numai alpinistilor si turistilor foarte bine antrenati. Rinduindu-ne cele trebuincioase parcurgerii acestui traseu dificil pe timp de iarna (echipament adecvat, coltari, piolet, bete de schi, ochelari etc.), pornim dis-de-dimineata inainte de ivirea zorilor. Traseul marcat cu banda albastra pe care-l vom urma incepe in spatele cabanei. Dupa ce traversam piriul, urcam spre sud, prin padure si dupa cinci minute de mers, intilnim o bifurcatie spre stinga. Poteca marcata cu triunghi rosu duce la Taul dintre Brazi si Lacul Gales.
Noi vom continua sa urcam spre sud, pe fata culmii Stinisoara si dupa aproximativ o ora si 20 de minute de mers, de la plecare, ajungem la liziera padurii, intr-o poiana unde, la 1670 m altitudine se afla refugiul Gentiana. De aici, reluam urcusul pe pantele domoale ale caldarii inferioare a Vaii Pietrele, strajuita de crestele Muntilor Pietrele si Stinisoara. Marcajul banda albastra este usor de urmarit daca vizibilitatea este buna, fiind amplasat pe stilpi metalici (cel de pe stinci nu este vizibil din cauza stratului de zapada). Urcusul devine anevoios, poteca taie in coturi largi tot pragul glaciar ce desparte caldarea inferioara de cea mijlocie a Vaii Pietrele, in dreptul Virfurilor Pietrele si Stinisoara. Dupa o portiune ceva mai domoala, ajungem la 1890 m altitudine in punctul numit la Bordu Tomii". Stinca solitara ce poarta acest nume ofera un precar adapost in caz de vreme rea. De aici versantii muntilor se indeparteaza, valea devenind mai larga. Lasam in stinga poteca ce duce in caldarea Pietricelele si ne angajam intr-un urcus prelung si sustinut pina in caldarea superioara unde, la 1990 m altitudine se afla Lacul Pietrele. Pina aici riscurile sint minime, doar zapada care ne ingreuneaza urcusul mai ales daca poteca nu este deschisa. In fata noastra, spre sud, se etaleaza doua virfuri ce par gigantice: in stinga Virful Custura Bucurei, iar in dreapta Virful Bucura. Intre cele doua virfuri se desfasoara Custura Bucurei careia localnicii ii mai spun si Secera Bucurei, denumire ce reda corect infatisarea ei. Urcusul pina in Custura Bucurei este dificil si riscant. Riscul producerii avalanselor este major. Din cauza vintului, care in retezat bate predominant dinspre sud spre nord, in Custura Bucurei se formeaza uriase cornise spre Valea Pietrelor. Gheata reprezinta un alt pericol, fapt pentru care trebuie sa folosim coltarii, pioletul sau betele de schi si coarda. Daca avem norocul sa ajungem sus, in Custura Bucurei, efortul ne va fi rasplatit din plin cu icoane de natura pe care nu le vom uita niciodata. Spre nord-vest, peste culmea Stinisoarei, Virful Retezat ne trimite reflexe aurii. De aici, Virful Retezat ni se va infatisa ca o piramida ascutita, surprinzator pentru ca, privit din nord sau sud, are forma unui trunchi de con. La picioarele noastre, spre sud se desfasoara caldarea Bucurei care adaposteste cel mai mare lac glaciar din muntii nostri, Lacul Bucura. In continuare, spre sud ghicim caldarile care adapostesc lacurile cu nume de fete: Lia, Ana, Florica si Viorica. Spre nord se desfasoara in toata splendoarea Valea Pietrele si depresiunea Hategului. Spre est, privirea ne este zagazita de Virful Peleaga, tinta calatoriei noastre.
Asadar, din nou la drum, urmind de aceasta data marcajul banda, rosie. Riscurile ramin aceleasi: cornisele si gheata. Poteca se desfasoara pe partea sudica, la mica distanta de linia de creasta, pina in Virful Custura Bucurei. Din virf coborim cu atentie pe muchie pina in saua de sub Coltii Pelegii. Urcam in continuare pe fata sudica lasind in stinga Virful Capul Pietrelor (2475 m), loc ce ne ofera o perspectiva exceptionala. Trecem de turnurile masive ale Coltilor Pelegii si, dupa un ultim si greu urcus, dupa ce lasam in urma Coltul Mare al Pelegii, ajungem pe Virful Peleaga, la 2509 m altitudine. Avem in jur o panorama unica prin frumusete, pentru ca sintem intr-adevar pe crestetul Muntilor Retezat. Imortalizam pe pelicula fotografica imagini ce ne vor insoti toata viata si, vom face cale intoarsa la cabana Pietrele pentru a nu ne surprinde intunericul in linia de creasta.
Victor Raicu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona