Torna, torna, fratre Vacanta in Balcani, printre aromani – Ohrida, buricul Balcanilor
Articol


Claudia Daboveanu Foto: Arh. Gelu SavoneaMihaela Craciun este una dintre vedetele postului public de televiziune. Actualmente realizator de emisiuni la TVR International, Mihaela este indragostita de istorie, muzica si calatorii. Ne propune o destinatie din Balcani mai putin cunoscuta, unde si–a petrecut vacanta, care a fascinat–o si pe care ne–o recomanda calduros: tinutul aromanilor. Ii dam cuvintul."Pentru ca eu practic o meserie in care cuvintul si imaginea zboara libere peste frontiere, am recunoscut repede vintul de libertate ce adie astazi peste Balcani si, cred, felul in care li se poate face dreptate aromanilor. Aveam asta in minte, in dimineata in care am incarcat cele de trebuinta in portbagaj si am pornit spre Ohrida: sa–i cunosc, sa pot vorbi mai cu folos despre ei in emisiunea mea, sa le impartasesc celor din tara aspiratiile conationalilor din sud...

Despre Ohrida se spune ca are atitea biserici cite zile sint intr–un an. Nu stiu daca e adevarat, dar stiu ca exista citeva care ar stirni invidia celor mai fastuoase dintre suratele lor din Apus sau de aiurea: Sfinta Sofia, cu un rarisim pridvor supraetajat, Sfintul Ioan (asemanarea cu Biserica Sfintul Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges e frapanta). In fine, merita vizitata Biserica Sfintul Gheorghe a aromanilor, din Vlashko Malo, cu icoana sfintului sapata in piatra si cu scrisul in caractere latine, romanesti, pe care parca niciodata nu le–am indragit asa de tare ca atunci cind le–am regasit pe acei pereti.

Lacul Ohrida si muntele din vecinatate sint rezervatii naturale. Exista un punct in trecatoarea dintre lacurile Ohrida si Prespa, de unde se vad ambele ape; Ana Comnena consemneaza ca acolo s–a petrecut episodul pe care–l aminteam, cel cu torna, torna, fratre. Locul e numit de localnici simplu, rai, adica paradis... Plajele de pe malul lacului sint dispuse pe intregul sau litoral marea de

weekend a macedonenilor. Apa e calda in august si putin adinca in dreptul tarmului. Important: lacul Ohrida e cel mai vechi din Europa, fiind recunoscut drept apa statatoare cea mai limpede din lume, ce adaposteste specii protejate de pesti rari. In zilele cind apele sint linistite, se poate vedea pina la 19 metri in adinc. Ruinele subacvatice au transformat locul intr–un paradis al scufundatorilor.

La 15 kilometri spre nord se afla podul din Struga, pe care declama marele nostru Nichita Stanescu, in cadrul celebrelor festivaluri de poezie. Am ramas indragostita de acest orasel incintator, cu bazar si promenada. Portiuni din antica Via Egnatia se pot vedea in satele din jur, unde mai traiesc aromani.

La 25 de kilometri spre sud se afla Minastirea Sfintul Naum, cu o alta biserica incredibil de frumoasa. Acolo e ingropat si sfintul ocrotitor al aromanilor. Ne–am lipit urechea de piatra de pe mormintul sau si parca i–am auzit inima batind...

Trebuie sa amintim si de Vara din Ohrida, un festival important ce are loc in fiecare vara. Vin aici formatii care acopera tot spectrul muzical, de la coruri academice la trupe de jazz, rock sau house. Nici teatrul si expozitiile temporare nu lipsesc, astfel incit vara, Ohrida e, pe drept cuvint, "buricul" cultural al Balcanilor. Se cinta si se danseaza in sali de spectacol, pe terase si in cafenele, in piete... peste tot.

La toate astea se adauga frumoasa priveliste asupra orasului vechi (sit clasat UNESCO) asezat in amfiteatru, deasupra lacului pe care o aveam din balconul camerei de la hotelul unde am poposit, aflat linga Poarta de Sus a cetatii, micul dejun la cafeneaua cu leandri, cinele romantice cu excelentul cabernet de Vranet. Poti alege fie dieta balcanica de la brutaria din colt, cu burek (un fel de placinta dobrogeana de–a noastra) si iaurt de oaie, baclava sau gratar, fie cea mediteraneana, asortata cu delicatesele locale: peste, salate, brinze–turi, tavce–gravce, orez koceanski.

Sigur, Ohrida are atit aeroport international, cit si hoteluri, pensiuni aratoase, drumuri si monumente. Insa lucrul de care am fost cel mai impresionata a fost ospitalitatea oamenilor, felul amabil in care se ofera sa te ajute. Ospitalitatea aromanilor (reconfortanta, cind iti recunosc graiul) si a celorlalti macedoneni seamana cu a noastra, de prin zonele Apusenilor si Bucovinei. La Ohrida nimic nu e urit. Un singur lucru este greu si dureros: despartirea de acel tarim..."
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona