Locuri ale iubirii noastre Valea Teleajanului
ArticolVictor RaicuLa poalele crestelor zimtuite ale muntilor Ciucaş şi Zaganu, Teleajenul, cu izvorul sau din micuta poiana a vaii Berii, zimbeşte soarelui şi potoleşte setea turiştilor, a ciobanilor şi turmelor, iar apoi, insotind panglica cenuşie a şoselei ce leaga statiunea Cheia de Braşov prin Pasul Bratocea, uneşte aceste locuri, infratind om şi natura.In zona montana, Teleajenul işi schimba numele de citeva ori. Astfel, de la obirşie şi pina la confluenta cu Piriul Bratocea, poarta numele de Piriul Berii. De aici, este cunoscut sub numele de Cheita, pina in depresiunea Cheia, iar mai departe, spre sud, primeşte numele de Teleajen, pe care şi–l mentine pina la varsarea in Prahova.

Traseul turistic de pe valea Teleajenului incepe in municipiul Ploieşti şi se sfirşeşte in Pasul Bratocea, punctul de intrare in judetul Braşov. De–a lungul celor 80 km, pe cit se desfaşoara valea Teleajenului, calatorul are posibilitatea de a admira un peisaj extrem de variat şi de a vizita obiectivele turistice ce se inşiruie de–a lungul sau, la mica departare de acesta. Drumul de pe valea Teleajenului, cu istorica sa functie de legatura intre Muntenia şi Transilvania, este modernizat.

Pentru a patrunde in valea Teleajenului, exista trei variante cu plecare din Ploieşti, dar cea mai des folosita este cea care se indreapta spre Valenii de Munte, prin oraşul Boldeşti – Scaieni.

Pe aceasta varianta se pot vizita:

– Cramele Seciu, situate in mijlocul intinselor zonelor viticole de la Valea Calugareasca;

– Minastirea Zamfira, monument de arta datorita picturii sale interioare realizata de Nicolae Grigorescu;

– Casa memoriala "Nicolae Iorga" din Valenii de Munte;

– Minastirea Suzana, monument de arhitectura;

– Muzeul de Mineralogie din Cheia;

– Minastirea Cheia, a carei istorie se intinde pe mai mult de doua secole.

Odata ajuns in statiunea Cheia, calatorul are posibilitatea unor drumetii de neuitat spre cabanele Muntele Roşu şi Ciucaş, virful Ciucaş, Culmea Zaganului şi multe altele.

Cine a calatorit odata pe aceste meleguri de basm ale vaii Teleajenului cu siguranta va reveni, pentru ca de fiecare data va descoperi in acest colt de tara noi şi noi frumuseti.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona