Valea Doftanei
Articol
Pe ingusta si bogata vale a Doftanei, nu sint si nici nu au fost vreodata prea multe asezari. Poate de aici isi trage farmecul aceasta zona, din aceasta lipsa de aglomeratie localnicii sint, poate, cumva aparte, rupti de restul lumii. Aici traditiile sint inca vii si nimeni nu a uitat nimic.

Cum treci de Cimpina, cel mai insorit oras al tarii, si te avinti spre inima muntilor Girbovei, treci prin doua sate, Traisteni si Tesila, care, unite, formeaza singura comuna din bazinul superior al vaii Doftanei, denumita, cum este si normal Valea Doftanei.

Istoric

Satele Traisteni si Tesila sint atestate documentar inca din secolul al XVI–lea, in timpul domniei lui Radu Paise. Exista totusi urme de viata materiala si spirituala mult mai vechi, ce pot fi incadrate in perioada medievala timpurie. Istoria ne confirma faptul ca, in secolele XVII–XVIII, romanii din jurul Sibiului si din Tara Birsei, nemaidorind sa suporte regimul austro–ungar, au luat calea bejeniei, trecind Carpatii spre sud, prin pasul Predelus. Cautind un spatiu unde sa–si recladeasca viata si casele, au ajuns in Valea Doftanei, vale primitoare si cu pamint bogat, unde s–au stabilit pentru un trai mai bun.

Barajul Paltinu ne ofera imaginea unui zid de aparare, pe care satenii l–ar fi construit pentru a–si pune la adapost traditiile si copiii. De aici nu se muta atit de multa lume la oras, iar copiii respecta atit portul, cit si obiceiurile inaintasilor. Barajul inchide drumul catre sud, iar muntii Girbovei, adesea confundati cu muntii Baiului (de fapt, sint unii si aceiasi munti), inchid calea catre nord–est si vest. Comuna are, practic, acces limitat, iar bariera naturala din jurul ei ne ofera o priveliste minunata. Zona abunda de frumusete naturala, oferita in parte de lacul artificial format dupa construirea barajului (1968–1971), de pantele domoale ale dealurilor si muntilor din jur. Pe aceste pante, localnicii si–au ridicat atit de rusticele finete si cabanute de vara, care se numara intotdeauna printre subiectele preferate ale fotografilor. Aici pasunatul este la el acasa, iar pomii fructiferi nu lipsesc din nicio gospodarie. Oamenii sint pasnici si binevoitori, mereu bucurosi de oaspeti buni.

Pentru cei care doresc un sfirsit de saptamina placut si linistit, Valea Doftanei trebuie sa ocupe un loc fruntas in lista de optiuni. In zona avem citeva obiective turistice, nu de foarte mare importanta, dar linistite, unde putem descoperi lucruri noi si atractive.Lacul Paltinoasa si barajul Paltinu

Lacul se intinde pe o lungime de trei kilometri si ofera pe malurile sale foarte multe locuri potrivite pentru camping. Culoarea sa, cind verde, cind albastra, ii atrage mereu pe cei dornici sa admire un colt de natura si care cauta iarba verde, in general. Aici, linistea e la ea acasa, deci vom avea parte, cu siguranta, de multe momente relaxante. Pe lac se pot practica sporturi nautice cu ambarcatiuni mici, dar, atentie totusi, nu este nimic amenajat si nici nu exista nici salvatori.

Barajul Paltinul a fost construit pentru a deservi orasele Ploiesti si Cimpina cu apa potabila si industriala, dar si pentru irigarea unor terenuri agricole din aceste zone. Inaltimea maxima este de 108 metri, iar lungimea coronamentului de

455 de metri. Accesul la baraj este inchis.Cheile Doftana

Situate in aval de baraj, cheile sint sapate intr–un strat de conglomerate dure, puternic incretite de miscarile tectonice.

Rezervatia de brad natural Glodeasa, cu o vechime de peste 200 de ani, se poate mindri cu multe specii de flori si numeroase animale salbatice: vulpi, veverite, porci mistreti, ursi.Inchisoarea Doftana

Legenda spune ca primul rege al Romaniei, Carol I, isi cauta un loc pentru o casa de vacanta in zona, cind un localnic i–a iesit in cale sa i se plinga ca fiica lui, Paraschiva, a fost violata de mai multi ocnasi, care lucrau in minele de sare din dealurile Telegii. Vrind sa–i faca dreptate omului, regele Carol I a dat ordin sa se construiasca pe aceste locuri o inchisoare pentru ocnasi, care a fost data in folosinta in 1895. Inchisoarea are o istorie bogata, aici fiind incatusati multi lideri comunisti si legionari, printre care Horia Sima si Nicolae Ceausescu. In anii 70, acest loc de detentie a devenit muzeu, numeroase generatii de pionieri depunind aici juramintul cu mina pe drapel. Acum, vechile ziduri se afla in paragina, ca multe alte locuri care nu prezinta interes pentru actuala clasa politica, dar speram ca ni se vor deschide ochii pentru ca astfel de vestigii istorice sa devina puncte de atractie pentru turisti.Muntii Baiului

Spre virfurile Baiului exista numeroase trasee turistice, marcate corespunzator, care ne poarta din cele doua sate spre culmile inalte. Nu sint trasee dificile, ci doar plimbari pe pante inclinate, dar, odata ajunsi sus, privelistea este incintatoare, oferind posibilitatea de a admira atit vaile din jur, cit si minunatul Masiv Bucegi, cu al lui abrupt prahovean. Nu uitati insa faptul ca, pe munte, avem nevoie de incaltaminte si imbracaminte adecvata, dar si de o buna informare, inainte de a urca pe culmi.Casele taranesti

Case rustice se gasesc pe toata intinderea vaii si nu sint putine cele care se tin inca bine si ne ofera o incintatoare fereastra spre trecut. In cele doua localitati exista citeva mii de case, multe dintre ele fiind construite in mod traditional, dar, bineinteles, constructiile din beton incep sa–si faca simtita prezenta din ce in ce mai mult. In curti, gospodarii cresc pasari, iar pe dealuri au oi si vaci. Din cind in cind, mai putem vedea trecind cite o caruta, iar batrineii merg duminica la biserica, imbracati traditional.

Varietatea elementelor de peisaj, bogatia etnografica si folclorica, accesul lesnicios dinspre Cimpina, conditiile climatice favorabile asigura acestor localitati posibilitati excelente de evolutie in aspectul turistic si agroturistic. Nu putem spune insa si ca acest potential este valorificat si ca autoritatile sau micii intreprinzatori au faurit aici un paradis turistic. Dar acest potential se vede la orice pas si trebuie sa existe doar dorinta de a face ceva frumos si mai frumos!

La sfirsit de saptamina, nu sint putini cei care vin aici pentru a petrece citeva ore linistite la iarba verde. Cu toate ca nu este foarte aglomerat, zona fiind foarte intinsa, urmele celor care trec pe aici se pot vedea cu usurinta, deoarece o lipsa de organizare poate duce la cufundarea zonei in mormane de gunoaie, care reprezinta vesnica problema a intregii tari.

La fel ca peste tot, acest sat isi asteapta, si el, investitorii si iubitorii de natura si de frumos, iar romanii ar trebui sa se aplece mai mult spre conservare si traditie, nu doar spre bunastarea materiala, care, in afara de citeva beneficii, nu ne poate aduce nicio alta bucurie.Catalin Munteanu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona