Meleaguri calarasene
Articol
Important centru politico–administrativ, economic si cultural, resedinta judetului cu acelasi nume, municipiul Calarasi este situat in partea de sud–est a tarii, pe terasa inferioara a Dunarii, la contactul cu Lunca Dunarii, pe malul sting al bratului Borcea. Odata cu scurgerea veacurilor, judetul Calarasi a cunoscut toate etapele dezvoltarii istorice a poporului roman. Cele mai recente descoperiri arheologice demonstreaza existenta oamenilor in acest spatiu inca din perioada Neoliticului timpuriu.

Orizontul cultural al Calarasiului este bogat ilustrat de prezenta a doua culturi materiale, Boian si Gumelnita, cele mai reprezentative culturi neolitice din sud–estul Europei. Descoperirile arheologice, din perioada secolelor al IV–lea si al IX–lea d.Hr., atesta locuirea meleagurilor calarasene de o populatie daco–romana care, retragindu–se pe vaile riurilor si in padurile din apropiere, a reusit sa reziste invaziei popoarelor migratoare, raminind statornica pe meleagurile stramosesti, in pofida vremurilor de restriste.

Din punct de vedere turistic, o atractie deosebita o reprezinta obiectivele cultural–istorice si arhitectonice, dintre care amintim:

– Biserica fostei Minastiri Negoesti, monument istoric si de arhitectura, ctitorie a domnitorului Matei Basarab si a sotiei sale, Elina;

– Biserica fostei Minastiri Plataresti, monument istoric si de arhitectura religioasa;

– Minastirea "Sfintul Gheorghe" din Radu Negru;

– Catedrala ortodoxa "Sfintul Nicolae", monument de arhitectura religioasa, construit in anul 1838;

– Palatul Prefecturii, monument de arhitectura laica ridicat in anul 1897, in stil neoclasic.Ostroavele, o priveliste uimitoare

Prin asezarea sa la Dunare, judetul Calarasi reprezinta o atractie turistica deosebita. Numarul mare de ostroave de un pitoresc nemaintilnit, ramificarea cursului principal al Dunarii prin brate unice creeaza atit un cadru natural ce predispune la relaxare, cit si conditii propice pentru pasionatii de vinatoare si pescuit sportiv. In acest sens, amintim cele trei rezervatii naturale: Ostrovul Ciocanesti, Ostrovul Haralambie si Ostrovul Soimul.

Cele trei plaje amenajate ofera atit calarasenilor, cit si turistilor veniti de pe alte meleaguri locuri de distractie pe perioada verii. Cea mai mare dintre plaje, amplasata vizavi de Parcul Central, este situata pe partea opusa bratului Borcea si este cunoscuta sub denumirea de Plaja Mare, accesul fiind posibil doar cu barca ori salupa, iar cea de a doua, Plaja Tineretului, se afla chiar in vecinatatea padurii. Aceasta din urma face legatura cu terasa restaurantului Albatros.

Calarasiul dispune, de asemenea, de doua terenuri artificiale de fotbal, unul pe malul Borcei, celalalt in Parcul Dumbrava. In plus, mai multe cluburi fac viata de noapte a orasului foarte activa. Exista insa si un traseu de agrement pe Dunare, cu vaporasul, punctul de plecare fiind statia amplasata in Parcul Central, iar destinatia este malul bulgaresc, la Silistra, localitate situata la noua kilometri de granita. In oras exista si un patinoar, in cadrul Complexului sportiv "Tineretului", deschis in orice sezon al anului.

Majoritatea turistilor care agreeaza aceste meleaguri provin din Italia si ne viziteaza mai ales pentru partidele de pescuit si vinatoare din Calarasi, deoarece zona inconjuratoare a orasului ofera un bogat fond cinegetic, iar Dunarea si bratul Borcea au locuri bune de pescuit.

La Calarasi exista singura gradina zoologica din Romania, unde se pot reproduce animale precum jaguarul, tigrul siberian si strutul Emu, fiind "exportatoare" pentru celelalte gradini zoologice din tara. Aici vom gasi si o pereche unicat de ursi de Alaska, Grizzly.

In oras se gaseste Muzeul Dunarii de Jos, care a luat nastere in anul 1951, avind ca profil arheologia. Amplasata in apropierea gimnaziului care ii poarta numele si ridicata in luna mai a anului 2008, se afla statuia Regelui Carol I, prima statuie ecvestra a unui membru al casei regale, dezvelita dupa 1989, iar in Parcul Municipal se afla amplasata singura statuie a lui Burebista.

Nu departe de Calarasi, turistul este invitat sa redescopere ruinele a doua cetati, Pacuiul lui Soare si Dervent. Despicind apele Dunarii pe o lungime de sase kilometri, insula Pacuiul lui Soare se prezinta calatorului ca o fortareata naturala ce ascunde, in nord–estul ei, printre paduri de ulmi, visini salbatici, macesi si peri padureti, ruinele vechii cetati bizantine, din care se mai observa azi doar o parte, restul fiind acoperit de apele fluviului. Cetatea, cea mai puternica dintre cele care se cunosc in aceasta regiune, reflecta atit trainicia stapinirii bizantine la Dunarea de Jos, cit si maretia dinastiei imparatilor macedoneni. Desi nu s–a identificat pina in prezent un nivel arheologic din epoca romana, se presupune ca bizantinii au ridicat cetatea pe ruinele uneia mai vechi. Cetatea Dervent, situata pe dealul cu acelasi nume, a avut o importanta strategica de–a lungul istoriei, pentru ca aici a existat un stravechi vad de trecere, ce oferea posibilitatea celor care–l stapineau sa controleze orice incercare de traversare a Dunarii dinspre Cimpia Baraganului spre Dobrogea.

Acest potential turistic deosebit se afla la mai putin de 130 km de Bucuresti si la circa 140 km de municipiul Constanta si de litoralul Marii Negre.Victor Raicu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona