Arctica si Antarctida Rapapatatierra dincolo de canalul Beagle
Articol

Ushuaia, Capatul Lumii, m–a fascinat inca de la sosire. O imensitate verde–albastruie iti invaluie privirea, iar o liniste apasatoare te cufunda in lumea viselor. Din cind in cind, tipatul unei pasari aflate pe malul canalului Beagle te face sa mai tresari. Primul popas aici a fost portul. Nu vasele de mare tonaj ori cele de agrement mi–au atras privirea, ci unele construite ceva mai aparte. Mi s–a spus ca sint nave speciale, destinate croazierelor din zona arctica si Antarctida.Calatoria pe canalul Beagle m–a introdus in lumea fascinanta a apelor arctice si a faunei lor si, totodata, m–a facut sa ma intreb cum este si ce poti vedea in deplasarea cu navele speciale vazute in port. Aveam sa aflu raspunsul de la Andres, ghidul local, care fusese intr–o astfel de expeditie si avea amintiri de neuitat. Ma aflam impreuna cu el pe malul canalului Beagle, privind imensitatea si frumusetea fascinanta a peisajului din fata noastra. "In croaziera catre lumea de gheata vei avea clipe unice, pe care nu ai cum sa le uiti vreodata. Vei fi un om binecuvintat de Dumnezeu, daca vei naviga prin acele ape", isi incepu el pledoaria.

"Imbarcarea se face, dupa cum ai vazut, aici, in port. Te vei intilni cu echipajul si cu specialistii, care vor fi insotitorii tai pe tot parcursul calatoriei. Dupa aceea, incepe navigarea pe canalul Beagle, trecindu–se prin incintatorul Mackinlay Pass, prin strimtoarea Drake, numita asa dupa exploratorul englez Sir Francis Drake, care a trecut prin aceste locuri in 1578. Strimtoarea Drake este punctul ce marcheaza convergenta antarctica, o bariera biologica, unde apa rece, polara, se intilneste cu apa mai calda, din nord. Locul este foarte bogat in nutrienti, ce sustin biodiversitatea regiunii. Totodata, strimtoarea reprezinta si limita nordica a multor pasari antarctice. Vei fi incintat de multimea si varietatea speciilor de pasari care te vor insoti.

Primii munti de gheata aisbergurile pe care–i vei vedea te vor anunta ca te afli in zona insulelor Shetland de Sud, un grup de insule si insulite descoperite, in 1819, de capitanul William Smith, de pe bricul Williams. Acolo vei cobori de pe vas, pentru a face cunostinta cu pinguinii, focile si leii de mare prezenti in zona. Insulele Shetland sint un adevarat paradis pentru aceste vietuitoare. Este un vis, o incintare sa navighezi prin pasajele strimte catre Insula Deceptiei si, de acolo, catre insula King George, cea mai mare, care adaposteste colonii si cuiburi de pinguini Adelie si Chinstrap, cormorani cu ochi albastri, pescarusi Kelp si multe alte pasari. Este, de asemenea, si sediul multor baze de cercetare stiintifica ale mai multor tari.

Calatoria te poarta apoi catre insula Livingston, unde ii vei intilni pe deja cunoscutii elefanti de mare si pinguini Adelie si Chinstrap, dar si pe noii pinguini Gentoo si Macaroni. Se va ajunge apoi in peninsula Antarctica, care iti ofera senzatii extraordinare, traite si de primii ei exploratori. Vei calatori prin peisaje de vis, prin salbaticia zapezii si ghetii, a muntilor si a cursurilor de apa, intr–o incredibila varietate de viata. In plus, vei vedea si foca leopard, orca ucigasa, numita si Minke, dar si multe balene. Se navigheaza pe cursuri de apa incintatoare, precum canalul Neumayer si canalul Lemaire, strimtoarea Gerlache, iar prin pasaje strimte aflate intre stinci inalte si ghetari se va ajunge in Golful Paradisului si, de acolo, pe continentul Antarctida. Vei fi fascinat de sunetul provocat prin ruperea si prabusirea ghetarilor in apa, numit si sunetul antarctic, dar si de marea colonie de pinguini Adelie (peste 100.000 de perechi), apoi de cea a cormoranilor cu ochi albastri, de pe insula Paulet. Veti merge apoi in insulele Melchior, Cuverville, Pleneau, la Portal Point si portul Neko. Cred ca am raspuns tuturor intrebarilor tale si ca ti–am trezit cu adevarat interesul pentru o astfel de expeditie", a incheiat Andres.

Intr–adevar, asa era. Gindul pleaca dincolo de apele canalului Beagle, pentru a face cunostinta cu lumea arctica si pentru a continua expeditia Rapapatatierra.Cristian Hristea
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona