Pe carari de ape in Delta Dunarii
Articol

Ca sa intelegi o particica din ceea ce inseamna complexitatea Deltei Dunarii trebuie sa vizitezi acest vast si complex mediu natural, sa te plimbi cu barca pe canale si lacuri, sa asculti freamatul stufului si zgomotele naturii, si abia atunci iti vei da seama cit de bogati sintem. Izvorind pe teritoriul Germaniei, din Muntii Padurea Neagra, Dunarea intra in tara noastra la Bazias, ca printr–un veritabil arc de triumf, traversind, in total, zece state europene: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Iugoslavia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina si unind, in acelasi timp, patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad.Un paradis natural se intinde la varsarea Dunarii in Marea Neagra, acolo unde fluviul isi incheie lunga sa calatorie de 2.860 km. Ajunsa la Patlageanca, la vest de Tulcea, Dunarea se desparte in doua brate: Chilia, la nord, si Tulcea, la sud, brat care, mai apoi, la Ceatalul Ismail, se desparte, la rindul sau, in alte doua brate: Sulina si Sfintu Gheorghe. Lungimea bratelor Dunarii: Chilia – 120 km, Sulina – 64 km si Sfintu Gheorghe – 70 km.

Delta Dunarii este un capat de lume original, unic in felul sau: cel mai tinar pamint al Europei, vecinul unora dintre cei mai batrini munti ai planetei Macin , tarim vesnic in lupta cu apele, mereu altfel, paienjenis de canale, grinduri, girle, paduri cu aspect tropical, dune fluvio–marine intr–o ampla si permanenta metamorfoza.

Delta Dunarii, acest fascinant tarim al apelor, adaposteste peste 300 de specii de pasari si nenumarate specii de pesti, de la sturioni la crapi si bibani, in timp ce varietatea de peste 1.150 de specii de plante cuprinde de la liane impletite pe trunchiurile copacilor din padurile de stejar pina la nuferi. Nu este deci de mirare faptul ca, in 1990, UNESCO a

desemnat Delta Dunarii "Rezervatie a Biosferei". Timp de peste 5.000 de ani, o comunitate mica a trait in deplina armonie cu extraordinarul ecosistem al Deltei, cistigindu–si existenta din pescuit, cresterea animalelor si recoltarea stufului. Satele, unde singurele cai de acces sint canalele ce le strabat, par a fi neatinse de trecerea timpului. Ca vizitatori, puteti explora cu barca acest uimitor refugiu natural, de o liniste si un calm depline. Punctul de plecare intr–o aventura in Delta Dunarii este, de obicei, Tulcea, un oras aproape la fel de vechi ca si Roma, situat in apropiere de locul unde Dunarea se desparte in cele trei brate principale si unde incepe lunca. Acolo veti gasi hoteluri moderne si multe muzee. Tulcea se afla la o distanta de 71 km de Sulina, o asezare aproape la fel de veche, situata la celalalt capat al bratului Sulina. 18 rezervatii protejate si zone–tampon sint raspindite pe tot cuprinsul Deltei. Puteti ajunge la ele strabatind canale inguste, trecind pe linga plauri acoperiti cu stuf si pe linga paduri, prin locurile in care pelicanii si cormoranii se aduna pentru a–si procura hrana alcatuita din peste. Daca doriti sa explorati acest tinut salbatic in liniste, va trebui sa inchiriati o barca cu visle si sa va plimbati pe canalele cele mai inguste. Pentru aceasta veti avea nevoie de un permis eliberat de Rezervatia Biosferei.

Tinutul salbatic al apelor va face sa descoperiti multe lucruri pe care nu le intilniti in alte zone. Nenumaratele pensiuni turistice si hoteluri clasificate de la 3 la 5 stele, hotelurile plutitoare de lux sau satele de vacanta din Delta Dunarii, precum si ambarcatiunile cu motor sau visle, vapoarele si luxoasele iahturi le ofera vizitatorilor sejururi de vis, dar si organizarea de partide de pescuit sau vinatoare. O excursie in Delta va ramine astfel o amintire de neuitat.Victor Raicu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona