Un calator in Spectacolul Lumii
Articol

"Regretul cel mai mare nu este ca nu voi mai fi, caci asta se intimpla tuturor. Mi–ar fi placut, poate, o viata mai sedentara, dar eu nu pot fi un calator imobil", sint vorbele rostite de Ioan Grigorescu, intr–un interviu acordat Jurnalului National. Acum, apreciatul realizator al uneia dintre cele mai longevive emisiuni din Romania se poate odihni dupa pofta inimii si, totodata, se poate plimba pe unde si–ar dori, deoarece simbata, 28 martie, Ioan Grigorescu a incetat din viata. Dupa o viata de alergatura prin toata lumea, dupa sute, daca nu mii de ore filmate, dupa zeci de tari vizitate si prezentate in seria Spectacolul Lumii, vesnicul insetat de cunoastere nu s–a oprit nici la senectute din a impartasi oamenilor minunile pe care le–a intilnit de–a lungul peregrinarilor sale. Prin intermediul Editurii Neverland, parte a grupului editorial Universul Juridic – Pro Universitaria – Neverland, autorul a publicat primele patru volume ale colectiei Spectacolul Lumii: Anglia, America, Franta si Italia–Spania. Visul lui Ioan Grigorescu a fost sa–si vada opera publicata. Editura Neverland a facut tot posibilul ca autorul sa–si tina in miini patru volume ale colectiei, primele dintr–o serie mai lunga care, printre altele, va contine Cehia, China, Japonia, Indonezia, Grecia si Canada.

"Am ales sa merg pe calea cunoasterii si a apropierii. Asta mi–a dat mai mari satisfactii, pentru ca nu am facut niciodata drumuri pentru a cauta in pubelele tarii pe care le–am vazut, ci, din contra, sa duc acolo ce avem noi mai bun si sa luam de la ei ce au mai bun. () Sacrificiile mele au fost deseori o renuntare. Nu m–am plins niciodata de cantitatea de munca pe care a trebuit sa o fac. () Pina in ultima clipa voi fi cu ochii pe aparatul de filmat si cu ceva de scris in mina". S–a vazut ca acestea nu au fost vorbe aruncate in vint, datorita calitatii si cantitatii materialelor semnate Ioan Grigorescu, aparute si care vor mai aparea de–a lungul timpului, de data aceasta doar in format tiparit.

Noi, cei ramasi in urma regretatului autor al serialului tv Spectacolul Lumii, nu avem altceva de facut acum decit sa ni–l amintim si sa il cinstim asa cum se cuvine pe cel care ne–a plimbat prin toata Europa, care ne–a prezentat frumusetile Asiei, care a batut in lung si in lat marile orase ale lumii, ca sa ne arate noua, tuturor, si minunatiile din afara granitelor Romaniei. "Nu sint obsedat de perenitatea numelui", spunea Ioan Grigorescu la un moment dat, dar numele sau va ramine mereu in memoria noastra ca acela al omului care a facut totul pentru noi, cei de acasa, iar operele sale vor incinta mereu privitorii si, mai nou, cititorii.Dan Panaitescu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona