In universul de gheata al Deltei Dunarii si al Marii Negre
Articol

Tacuta, asemenea unei povesti al carei murmur a inghetat pe buzele vreunui inger ratacit de paradis, ninsa, Delta Dunarii pare a fi un giuvaer nepretuit, cazut de la gitul unei zine, rostogolindu–se aici, la picioarele meleagurilor noastre. Sa descoperi farmecul Deltei iarna e ca si cum ai deschide o poarta catre un alt tarim, un paradis de gheata, in care ingerii isi astern aripile peste unduirile line si soptinde ale Dunarii. Pe alocuri, Dunarea pare ca si–a imbracat rochia de mireasa cu falduri si dantele incrustate in gheata si cristale de cuart, pentru ca, putin mai incolo, undele sale, care se strecoara tiptil printre valurile impietrite parca de dalta unui sculptor dibaci, sa se izbeasca lenes de trunchiurile de smoala ale copacilor, adinciti in tacere si zapada, cu crengile goale, sfisiate de vesminte, ridicate parca intr–o rugaciune muta catre inalturi.O barca din lemn, abandonata vintului, sta chircita, sprijinita de trunchiul unui copac, pe malul adincit in vraja alba a iernii. Doar pasarile care–si infoaie aripile, plutind lin deasupra apei, iti reamintesc cumva ca in tot acest eden inghetat si inmarmurit exista viata. Peste tot in jur miroase a zapada, a alb si a proaspat, a cer senin de gheata si a raze de soare care–si scalda lumina in clipocitul lenes si somnoros al apei, a pene si a zbor de pasari, care se scufunda in acest univers, desprins din basme.

Sa descoperi Delta Dunarii iarna este o adevarata surpriza si, privindu–i privelistile halucinant de frumoase, vei simti cit de nedrept ai fost tu, drumetule, ca nu te–ai aventurat pina acum in aceasta salbaticie de gheata. Incearca sa savurezi cu intreaga ta fiinta o Delta a Dunarii asa cum nu ai avut ocazia sa o cunosti; mai frumoasa, poate, mai misterioasa, mai surprinzatoare ca oricind. Da–ti o sansa, calatorule, si paseste in tinuturile ei acum inghetate. Incearca sa te relaxezi, inchide telefonul si iesi din cotidian, alaturi de prieteni ori familie, sau, daca iti place sa savurezi salbaticia de unul singur, trage aer in piept si porneste intr–una dintre cele mai frumoase aventuri din viata ta.

Daca iubesti natura si, mai ales, daca una dintre pasiunile tale este aceea de a imortaliza peisajele si locurile prin care te poarta pasii, am o veste minunata pentru tine. Inca din decembrie 2009, una dintre cele mai interesante provocari pe care o lanseaza Delta este organizarea de sejururi in care, alaturi de alti pasionati de frumos, ai ocazia de a fotografia si de a eterniza unele dintre cele mai inedite privelisti pe care viata si natura ti le–au asternut la picioare. Ba mai mult, ochii tai nu vor fi incintati doar de fascinantele peisaje ce te inconjoara, ci si de multitudinea de specii rare de pasari care ierneaza in tinut. Este suficient sa iti spun, drumetule, ca vei avea ocazia sa surprinzi raritati precum rata motata, rata cu peruca, ferastraul mic si mare, gistele de iarna. Dintr–odata, frigul si gerul vor fi mult mai usor de indurat, cu atit mai mult cu cit, la sfirsitul excursiei, te asteapta un pahar cu vin fiert si o supa de peste la ceaun, asa cum numai pe aceste meleaguri poti savura. Unul dintre motivele pentru care Delta Dunarii este recunoscuta se datoreaza si existentei speciilor de pasari care vin tocmai de departe, de dincolo de Cercul Polar de Nord si Siberia. Astfel, nu vei rata pentru nimic in lume sa surprinzi pe obiectivul aparatului de fotografiat lebada de iarna in toata splendoarea ei, rate si giste polare, gisca cu git rosu.

Sejururile de birdwatching, care se organizeaza anual – una dintre cele mai cautate zone din acest punct de vedere fiind Sfintu Gheorghe –, au devenit deja o traditie si o placere deosebita cu care se pot delecta atit ornitologii, cit si iubitorii de natura.

Cu o cana de vin fiert in mina, inspirind aburul dulce–acrisor cu aroma de piper si scortisoara amestecat cu aerul rece, alb si proaspat de zapada, poti continua sa te relaxezi, drumetule, privind, de la bordul unui hotel plutitor, mirificele peisaje pe care iarna le–a tesut si le–a aruncat ca intr–un vis deasupra acestui tarim desprins parca dintr–o simfonie alba. Cu trupul si sufletul incalzite de intinderea splendida care ti se asterne in cale, alunecind lin pe canalele strajuite de stuf galben, zgribulit, printre care pasarile pitite sint singura zvicnire de viata, lasa–te purtat de vraja.

Delta Dunarii este plina de surprize, oferind fiecarui turist posibilitatea de a–si trai pasiunea. Daca iubitorii de fotografie au parte de excursii pe canalele Dunarii, pe hoteluri plutitoare sau chiar cu hidrobuzul, gravind pentru totdeauna pe obiectivele aparatelor de fotografiat aceste privelisti de o rara frumusete, ei bine, vinatorii au si ei parte de bucuria lor. O partida de vinatoare la pasari in Delta este cel putin spectaculoasa, iar ceea ce confera unicitate acestui loc, facindu–l fruntas in Europa, sint ostroavele pline de vinat. Cirdurile de pasari rare, gistele salbatice si lisitele sint adevaratele trofee ce atrag numerosi turisti, chiar si de peste hotare. In Delta Dunarii exista mai multe parcuri de vinatoare, care te asteapta cu portile deschise sa traiesti una dintre cele mai frumoase aventuri din viata ta, cinstite drumet!

Delta iti mai face insa o propunere, pe care, cu siguranta, nu o vei putea refuza, si anume pescuitul la copca. Asadar, imbraca–te bine si ia cu tine vinul fiert, aromat, sau o tuica, pentru a–ti pune singele in miscare, si pregateste–te sa infrunti temperaturile reci! Hai sa pescuiesti alaturi de alti impatimiti ai acestui sport si, daca totusi nu reusesti sa prinzi nimic, nu fii dezamagit! Sint multe bunatati specifice acestei zone, ce te asteapta calde si aburinde pe masa, astfel incit orice dezamagire se pierde, se topeste, odata cu savurarea delicateselor imbietoare.

Iubitorii de senzatii tari vor aprecia o alta provocare, de–a dreptul originala, pe care Dunarea o lanseaza: excursiile cu canoea sau cu salupele rigide, prin care s–a intrecut pe ea insasi. Mereu surprinzatoare, inedita, spontana chiar, Delta este o prelungire, o extensie a vietii insesi, care traieste in ea, indiferent de anotimp. Nu iti da ragazul sa te intrebi ce ai putea face pe meleagurile ei ninse si, aparent, amortite. Dincolo de zapada care se asterne in tacere pulseaza viata si aventura!

Impatimitii de frumos au acum posibilitatea de a se strecura cu canoea prin locuri unde barca nu poate patrunde, avind astfel privilegiul de a se afla mult mai aproape de puritatea si salbaticia imprejurimilor, din care pot gusta din plin. Calatorule, daca doresti sa simti intens spiritul de aventura, ai si tu, la rindul tau, avantajul de a propune programe, in functie de cerintele si de ceea ce vrei sa experimentezi. Sa vorbesti despre Delta Dunarii – paradis invesmintat in albul rece al iernii, al vinatului si al pescuitului, un paradis pentru iubitorii de fotografie si birdwatching –, ei bine, este prea putin si banal, pentru ca toate aceste peisaje mirifice, calatorule, trebuie sa le traiesti cu trupul si cu sufletul, cu mintea si cu intreaga ta fiinta. Daca vrei sa fii parte, macar pentru citeva zile, a acestor meleaguri de o binecuvintata feerie, daca vrei sa–ti hranesti sufletul si spiritul, atunci nu mai sta pe ginduri si nu mai pierde nicio secunda, caci fiecare secunda scursa din splendoarea aceasta, care te asteapta tacuta si indelung rabdatoare, nu o vei mai putea intoarce niciodata."Am venit la mare/Am schiuri in picioare"

Cei mai multi dintre noi au facut cunostinta cu marea pe timpul verii, cu apa calda, stralucind spumoasa in veselia si risetele copiilor care se balacesc in valurile ei, cu soarele fierbinte revarsat peste trupurile intinse pe nisipul auriu, copt parca sub lumina caldurii. O mare insa cu valurile inghetate, peste care iarna isi sulfa gerul si fulgii, o cunosc prea putini, dar cei care o stiu astfel au ramas indragostiti si fascinati, pe drept cuvint, de frumusetea ei.

Este adevarat, glasul muzicii de la terase este mut acum, dar se aude tacerea iernii asternuta peste marea adormita. Desi, in aceasta perioada, aerul e rece, din cauza faptului ca vegetatia se retrage si apa ramine mult mai curata, delfinii se apropie foarte mult de mal. Uneori, se intimpla sa se rataceasca si cite un rechin (ce–i drept, nu dintre cei fiorosi) care depaseste chiar un metru lungime.

Iarna, delfini si mare iata o combinatie inedita si o poveste demna de impartasit prietenilor. Pe turistii pe care frigul ii alunga de pe faleza si care s–au plimbat deja pe esplanada inghetata din Constanta, ii invitam sa faca o vizita la Acvariu. Amplasat pe malul marii, in imediata apropiere a Cazinoului din Constanta, cladirea gazduieste 57 de bazine in care se gasesc expozitii permanente de flora si fauna acvatice.

E posibil ca vara, ademenit de caldura soarelui si de vraja valurilor, sa nu fi avut timp sa vizitezi unul dintre cel mai interesante obiective turistice de la malul Marii Negre: Planetariul. Si, daca nu ai facut–o pina acum, este timpul sa profiti de faptul ca soarele sta ascuns printre nori, zimbindu–ti pe alocuri, cu un rinjet de gheata, sa lasi in urma dansul fulgilor de nea si sa treci pragul portii ce uneste cerul cu pamintul. Inconjurat de stele, planete, meteoriti, galaxii de tot felul ti se dezvaluie si, totodata, te invaluie o alta lume, nascind in tine un sentiment intens, de neimaginat, o lume fascinanta Daca ai nostalgia unui cer senin, pe care sa poti numara in voie stelele, atunci te afli exact acolo unde trebuie, cu diferenta ca acum cerul este mult mai aproape de tine. Observatorul astronomic, expozitiile tematice de astronomie si demonstratiile cu Proiectorul ZKP–2 reprezinta cu adevarat o incintare, atit pentru pasionatii acestui domeniu, cit si pentru cei aflati in cautarea noului si, nu in ultimul rind, a cunoasterii.

"La o departare de 500 de stadii de gura sacra a Istrului", dupa cum scria Strabon, Cetatea Histria te asteapta sa o vizitezi si ce alt moment mai bun in care ai putea sa o faci ar fi, drumetule? Ruinele incarcate de istorie si obiectele antice ce dateaza din secolul al VII–lea i.H. pina in secolul al VII–lea d.H., cind, de altfel, cetatea a fost distrusa, sint adapostite in Muzeul Histria, al carui prag trebuie neaparat sa il treci si sa asculti istoria pe care o deapana ghidul, incercind parca sa o reinvie.

Ridicat in secolul al IV–lea d.H., cel mai probabil sub imparatul Constantin cel Mare, Edificiul Roman de Mozaic din Constanta este unul dintre cele mai importante monumente apartinind anticului Tomis, desfasurindu–se maret in fata ochilor tai, iar ceea ce a mai ramas din el inca mai poarta cu sine praful timpurilor de mult apuse. Sufla deci peste amintirea acelor vremuri, priveste ruinele si inspira o parte a trecutului ce se asterne chiar aici, in fata ochilor tai.

Iubitorule de frumos, cu siguranta iti vei indrepta pasii catre Muzeul de Arta din Constanta, unde tablouri semnate de nume mari – Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Stefan Luchian – si sculpturi apartinind unor artisti de renume – Ioan Georgescu, Stefan Ionescu Valbudea, Dimitrie Paciurea, sint nerabdatoare sa te invaluie cu farmecul lor, sa te scufunde in profunzimea, povestea si frumusetea lor, sa te detaseze pentru o clipa de lumea exterioara, sa te deconecteze.

Si daca totusi iarna nu te imbie sa iesi din casa, dar iti doresti o experienta unica la malul marii, ce poate fi mai relaxant si mai atragator decit un sejur la Ana Aslan Health Spa, din Eforie Nord. Beneficiind de proprietatile miraculoase ale apei sarate si ale namolului sapropelic din lacul Techirghiol, precum si de tehnici traditionale de infrumusetare, un sejur de rasfat pe timp de iarna este, pur si simplu, revitalizant. In timp ce fulgii de zapada iti bat in geam, vintul iti cinta cu suiere reci, de gheata, iar marea se intinde in fata ta zgribulita si tremurinda, tu, drumetule, te poti topi intr–o ambianta de relaxare totala, profitind de programele de masaj, baile speciale de alge sarate sau cele de struguri rosii, de sauna si de terapii hidrotermale.

Pina la urma, cine spune ca iarna la malul marii nu te poti distra? Si apoi, vorba cintecului: "Am venit la mare/ Am schiuri in picioare () Zapada de un metru/ Mos Craciun si renii/ Fac plaja pe faleza".

Probabil ca pe reni va fi mai greu sa–i surprinzi intr–o astfel de ipostaza, dar, avind in vedere ca, in aceasta perioada, Marea Neagra este o poveste, si cum in povesti totul e magic si posibil de ce nu? Iarna ninge cu vise peste Delta, peste mare, peste meleagurile acestea de o frumusete ravasitoare, care te asteapta sa le descoperi.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona