Cisnadioara... si Cisnadie
ArticolOrasul Cisnadie, cu satul ce–i este leit, Cisnadioara, mama cu puiul ori doua picaturi de apa, una mai mica si cealalta mai mare, asa se aseamana aceste doua localitati, comoara saseasca atit de bine conservata, marete minuni arhitecturale pastrind taine nedezvaluite nici pina in ziua de azi.Ne aflam in sudul orasului Sibiu, ne apropiem de minunata Dumbrava, pe care o lasam pe partea dreapta, iar noi urmam un drum la stinga, traversind o padure batrina, deasa, unde fulgii de–abia isi fac loc sa se aseze peste frunzele cazute in toamna, sa le ascunda si sa le tina de cald pina ce soarele primavaratic le va incalzi din nou. Crengile sint incarcate de zapada grea si este suficient sa pasesti printre copaci si esti nins cu fulgi de poveste, iar povestea continua pentru urmatorii cinci kilometri, cind, dupa citeva curbe, pante usoare si secularii copaci, calauze pina la intrarea in Cisnadioara, drumul se deschide deodata spre un loc de basm.

Casutele, toate la fel, cu geamurile nu foarte mari, perfect patrate si cu obloane de diferite culori, sint tipic sasesti, cu portile inalte din lemn, rotunjite la colturi, ce ascund curtile interioare deloc modeste ale locuitorilor din satul Michelsberg, numit asa in limba germana de catre localnici. Numele de Michelsberg este preluat de la Biserica Sfintul Mihail, denumita astazi "Cetatea Cisnadioarei", cea mai veche constructie in stil romanic din Transilvania, ridicata intre anii 1162 si 1223, care vegheaza intreg satul din virful dealului stincos.

Urcam aproximativ 20 de minute, pentru a pasi pe acest tarim plin de mister si enigme, deosebit de incarcat spiritual, pentru ca sintem tot mai aproape de cer, iar acesta este tinutul de unde stelele se vad cel mai frumos, fiind un loc deschis, iar lumina este doar cea naturala a lunii. Zarim deja Luceafarul, care apare primul, inainte de lasarea totala a noptii. Asteptam intunericul perfect, pentru a asista la un spectacol astral unic, vizibil cel mai bine iarna: steaua Sirius, cea mai stralucitoare de pe cer, si constelatia Orion.

Lasam apoi batrina cetate sa–si savureze peisajul iernatic: zapada stralucitoare pretutindeni, in curtea–i de regina si peste toti copacii ce–i stau imprejur. Pasim pe scarile sclipitoare si ele in miez de noapte, acoperite de o gheata cristalina, sa coborim in satul desprins parca din povestile medievale, pentru a innopta la o pensiune cocheta, cu gazduire si atmosfera austriaca.

Dimineata urmatoare ne indreptam spre Cisnadie, localitate ce dateaza din anul 1204, situata la poalele Muntelui Magura. Faimoasa Fabrica de covoare de la Cisnadie este atestata inca din anul 1874. Tot aici, in 1888, ia nastere prima Scoala textila din Romania, urmind ca pina in anul 1918 in Cisnadie sa functioneze 24 de fabrici de textile. 1948 este anul in care Cisnadie este declarat oras. Aici admiram impresionanta Biserica Evanghelica, cea mai bine conservata cladire din intreaga Transilvanie si, totodata, prima biserica din aceasta zona careia, in 1797, i se monteaza pe turn un paratrasnet.

Turnul cu ceas, primul din Transilvania, construit in 1425, asteapta in bataia soarelui de iarna ca toata zapada ce–l apasa sa se topeasca. Insa niciodata nu curge toata. Mereu ramin turturi, intr–un decor parca pictat in amanunt, in stil romanic.

Astfel, in inima Transilvaniei, exista doua locuri ce se aseamana extraordinar de mult: un sat si un oras, invaluite intr–o atmosfera medievala, cu casute in stil gotic sau cladiri si biserici in stil romanic, toate incarcate de legende, care–si vor povesti trecutul de neuitat peste ani si ani: Cisnadie si Cisnadioara.Alexandra Lazarescu
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona