De vorba cu un tinar bulgar despre Romania
Articol


Dragii mei, vreau sa va fac cunostinta cu Daniel Kolev şi Gabi Hidalgo. Sunt doi tineri, unul bulgar, iar celalalt spaniol ai caror pasi au poposit pe meleagurile Sucevei. Acum, intre noi fie vorba, sint tare curioasa sa vad cum se vede o parte din tara noastra prin ochii unui strain.Care a fost primul lucru care ti–a atras atentia pentru prima data cind ai venit in Romania?

Amestecul fascinant si ciudat in acelasi timp dintre antic, vechi si modern. Si aici as include cladiri, mijloace de transport, case.Ce locuri ai vizitat? Imi poti numi unul care ti–a ramas in suflet si in care te–ai intoarce din nou cu drag?

Orasul Iasi si, din tot ce am vizitat aici, locul care mi–a patruns in suflet a fost Gradina Botanica. Frumusetea si linistea de acolo mi–au ramas in gind si inima.Descrie–mi, te rog, in citeva cuvinte, acest loc, asa cum l–ai simtit si trait tu.

Parfum, iubire, culori, liniste. Am petrecut clipe superbe alaturi de femeia iubita si am intilnit locuri pline de lumina si istorie.Se spune ca un popor nu il cunosti doar vizitind muzeele, casele de cultura si ca il intelegi mult mai bine atunci cind interactionezi cu oamenii, locurile si mai ales cu obiceiurile lor. Spune–mi, cum ti–am ramas noi in amintire, din acest punct de vedere?Romania am cunoscut–o din povestile iubitei mele, care imi vorbea despre obiceiurile voastre, despre istoria voastra si m–am indragostit de toate aceste lucruri, nascindu–se in mine o dorinta imensa de a va descoperi tara, de a–i descoperi ei "casa"!Ai gustat din mincarurile noastre traditionale?

Desigur, am incercat tot felul de mincaruri si mi–au placut toate, insa cel mai mult mi–au placut sarmalele, micii, casul si ciorba.Apropo de mincare, se spune ca un alt mod de a cunoaste sufletul unui popor este prin bucatele lui. Ei bine, intrebarea ar fi cum ne–ai caracterzia din acest punct de vedere?

Un popor atit de bogat si simplu, totodata! Si ma refer aici la acea simplitate cu tot ce are aceasta mai frumos si mai pur.Daca te–ar ruga cineva sa–i recomanzi un loc anume din Romania, care anume ar fi acela?

I–as spune sa o viziteze pe toata, pentru ca sint atitea locuri de vizitat si de descoperit!Te rog sa–mi descrii intr–un cuvint Romania.

Mare! Cu tot ceea ce insemna acest cuvint.Descrie–mi, tot intr–un cuvint, poporul nostru.

Primitor, fara doar si poate.Ce locuri din Romania ai vizitat, Daniel, si care dintre ele ti s–a intiparit in suflet?

Nu am fost in multe locuri, pentru ca nu am stat decit trei zile in Romania, in Suceava mai exact. Dar locul care, intr–adevar, mi–a ramas in suflet este casa prietenei mele. De ce tocmai acest loc? Pentru ca atmosfera de aici si faptul ca prietenii mi–au fost aproape au facut din acest loc unul special.Care a fost parerea ta despre Romania inainte sa "o cunosti" personal si care este parerea ta acum, dupa ce ne–ai facut aceasta scurta vizita?

Am fost pus la curent de catre prieteni sau colegi romani, dar, pina acum, in decembrie, nu am mai fost niciodata aici. Tot ceea ce am auzit despre tara voastra a fost de–a dreptul intrigant, insa acum, dupa ce v–am cunoscut mai indeaproape, pot

spune ca am trait o experienta frumoasa.Daca, sa spunem, un prieten al tau din Bulgaria te–ar ruga sa–i povestesti ceva despre Romania, dupa scurta ta vizita, ce anume i–ai transmite?

In primul rind, cred ca i–as povesti despre obiceiurile voastre si, mai exact, despre cum, desi semaforul este rosu, voi continuati totusi sa traversati si despre cum va faceti cruce de fiecare data cind treceti pe linga o biserica.

(Zimbesc usor in sinea mea. Adevarat, nu sintem poate cei mai buni la respectatul regulilor, dar sintem un neam cu frica si respect fata de cele sfinte. Insa nu ceea ce cred eu este important in acest scurt dialog. Eu nu pot fi altfel decit subiectiva, ca o mama care isi apara odorul, imediat ce altcineva il trage usor de mineca, atunci cind poate se "mai impiedica". De aceea, ma voi rezuma sa adresez doar intrebarile Concluziile apartin numai celor doi invitati ai mei.)Obiceiurile noastre de iarna cum ti s–au parut? Ai remarcat ceva "interesant" si din acest punct de vedere?

Am fost impresionat si uimit sa descopar ca aveti sarbatori asemanatoare cu ale noastre. Din pacate, nu am stat suficient de mult timp ca sa va pot cunoaste mai bine.Daniel, in cele trei zile petrecute pe meleagurile noastre, ti s–a intimplat ceva deosebit, ai observant ceva nemaivazut sau nemaiauzit pina acum?

Imi vine in minte calatoria cu trenul de la Bucuresti la Suceava. Citiva copii au intrat in compartimentul nostru si au inceput sa cinte tare galagios. Am fost foarte entuziamati si am inceput sa aplaudam, dar cu cit entuziasmul nostru crestea, cu atit ei cintau mai tare si mai mult. Abia cind cineva din compartimentul vecin a iesit si le–a dat bani, numai sa taca, mi–am dat seama ca ei asteptau sa fie platiti. Mai tirziu am inteles si ce anume cintau: era un colind de Craciun. In Sofia, unde de altfel am si copilarit, nu exista acest obicei de a umbla din usa in usa cu colindul de Craciun.Spune–mi, te rog, din mincarea noastra traditionala ai gustat ceva si, daca da, ce anume ti–a placut cel mai mult?

Da, am gustat mamaliga preparata din cartofi si brinza. Avem si noi mamaliga, insa nu se face din cartofi, deci, dupa umila mea parere, varianta romaneasca este mult mai gustoasa. Mi–au mai placut castravetii murati. Si aici este o diferenta: la voi este pusa la murat toata leguma, iar la noi se taie.Daca un strain te–ar ruga sa–i descrii tara noastra, ce i–ai spune si ce sfaturi i–ai oferi daca intentioneaza sa ne viziteze?

I–aş spune ca, oricit i–as povesti eu despre Romania, nu va fi suficient, iar daca vrea sa afle si sa cunoasca mai mult despre voi trebuie sa vina personal, sa vada cu propriii ochi toate minunatiile acestea. Cuvintele nu sint suficiente pentru a descrie tara voastra, dar cred ca i–as spune urmatoarele: sa nu cumva sa ajungi acolo si sa ratezi rachiul cu aroma de capsuni facut in casa!Descrie–mi, te rog, intr–un singur cuvint, oamenii pe care i–ai intilnit aici.

Primitori.Descrie–mi intr–un singur cuvint Suceava.

Rapitoare!Alexandra Vicol
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona