De la mitologie la realism, turist in lumea artei
Articol


Este un lucru stiut ca in tara nostra exista o statiune ce poarta numele lui Hercules, loc in care, de milenii, oamenii au cautat izvoarele sanatatii si au gasit remediile divinitatii. Statiunea Baile Herculane este celebra, dar in acest moment se afla la limita dintre uitare si dezinteres. Doar cite un turist adus de cautarea grabnica a sanatatii pierdute, poate uneori prea devreme, mai aminteste de ceea ce a fost cindva Herculanele. Si cum ar fi putut maretul Hercule sa–si lege numele de Romania, fara ca sotia sa, zeita Hebe, sa nu se alature unui alt spatiu magic romanesc?Cunoscuta astazi cu numele de Sangeorz Bai, pina mai ieri Hebe, statiunea din muntii Rodnei poarta in continuare urmele miracolului pe care il reprezinta tamaduirea cu apa. Dar nu la apele vindecatoare pe care le–am gasit la Sangeorz Bai face referire aceasta relatare, ci la cu totul si cu totul altceva. Mai degraba la urmele pe care timpul scurs de cind Hebe si Hercule au parasit aceste paminturi si urmele lasate de trecerea lor spre mit si legenda.

La Sangeorz Bai exista un loc unde poti vedea aceste urme. In piatra, in lemn, in straie, in fotografiile unor chipuri de oameni care par a sti tot si care vin de niciunde. Nu v–ati putea imagina un astfel de loc. Nu puteti ghici unde se afla. Sa nu treceti pe linga el, dupa ce veti afla. Este vorba despre un muzeu care, in ultimii ani, a tinut sus stindardul culturii romanesti, prin participarea la festivalurile de gen din Europa. "Muzeul de Arta Comparata din orasul Sangeorz Bai are la baza o colectie de lucrari de arta contemporana, sculptura in lemn, marmura, piatra si metal, aduna lucrari de pictura, fotografie si grafica, desene, xilogravuri, litogravuri, linogravuri sau lucrari de ceramica, portelan, teracota", ne lamureste Maxim Dumitras, seful sectiei muzeului. Muzeul se afla intr–o casa. Cu etaj. E magic. Din afara nu as fi crezut ce ascunde, dinauntru insa, nu as fi vrut sa vad ce e afara. E timp oprit in loc si prelucrat de miini mestesugite, e trecutul intors in prezent si modelat intr–un viitor de bun–simt. E arta.

"Nu mai putin de 135 de artisti isi expun lucrarile pe care le–au prezentat de–a lungul a 14 editii ale Simpozionului International de Arta Contemporana ART – ne lamureste plasticianul Maxim Dumitras, caruia ii apartine si planul conceptual al muzeului. Am pornit de la ideea de dialog estetic intre obiectul utilitar cu semnificatie etnografica si obiectul artistic contemporan. De aici si denumirea de Muzeu de Arta Comparata", completeaza Maxim Dumitras, care mai dezvaluie faptul ca a conceput acest spatiu cu scopul de a surprinde si de a transmite spiritualitatea zonei prin arta, prin creatie.

"Este un spatiu al legitimarii, dovada a comunicarii, a timpului care nu greseste in selectie, a faptului ca, din toata experienta umana, ceea ce este valabil ramine undeva. Exista un spirit al locului, al legaturilor si corespondentelor, iar intr–un astfel de muzeu putem gasi argumente si putem observa ca in acest "amplu" amalgam al facerii, in timpi diferiti, lucrurile se rostuiesc", afirma criticul de arta Maria Magdalena Crisan. Am inteles mai tirziu ceea ce avea sa spuna plasticianul Maxim Dumitras, cind marturisea ca "acest muzeu nu este gindit ca un spatiu izolat ce adaposteste bunuri mobile apartinind trecutului". In definitiv, este vorba despre "trecutul contemporan", un concept ce nu poate fi valid decit prin arta sau, daca nu, cel putin prin arta poate deveni valabil.

Istoricul muzeului isi are inceputurile in anul 1970, printr–o donatie de pictura facuta de Ileana Antonu, artist plastic, cunoscuta mai ales ca exponent al Coloniei de la Baia Mare. De–a lungul anilor insa, punctul muzeal si–a imbogatit patrimoniul cu piese de factura etnografica specifice zonei, documente si carte veche, expuse in trei incaperi ce apartin Casei de Cultura din Sangeorz Bai. Dupa cinci ani de existenta, muzeul avea sa primeasca un spatiu propriu, care, pina in acel moment, folosise unei gradinite. Forma lui actuala a fost definitivata abia in 2007, cind a avut loc si inaugurarea oficiala. Muzeul este amplasat chiar in centrul localitatii, un motiv in plus pentru orice trecator pasionat sau nepasionat de arta sa intre in contact cu un izvor de primenire culturala, in orasul lui Hebe a lui Hercule.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona