Turism responsabil. O sansa pentru Romania?
Articol

Tot timpul ne plingem ca nu se face turism sau ca nu este competitiv. Vina apartine, pina la urma, autoritatilor... Desi avem o tara frumoasa, cu locuri unice – Delta Dunarii, Marea Neagra, munti si riuri, cimpii si pesteri, monumente istorice, pirtii de schi, mincare buna si fete frumoase, nu stim sau nu putem sa vindem ce trebuie.

Daca vrem sa vindem pachete all–inclusive la mare, avem concurenta puternica cu bulgarii, turcii si grecii (ultimii doi au avantajul climei). Daca vrem sa vindem schi in Carpati, bulgarii si austriecii sint la ani (respectiv ani–lumina) in fata noastra. In momentul in care vrem sa vindem Delta, vin ungurii si le spun clientilor ca este mai frumos la Balaton.

Concurenta regionala este foarte puternica, iar eforturile de a ne prinde vecinii din urma prin imitare risca sa falimenteze industria turismului. Pentru ca, daca vrem sa concuram cu Austria sau Bulgaria, la schi, trebuie sa construim munti mai inalti; daca vrem sa ne batem cu turcii si grecii, trebuie sa poluam serios pentru a spera la o schimbare spectaculoasa a climei.

Deci, poate nu vindem ce trebuie

Ce–ar fi insa daca am schimba putin unghiul de abordare? Sa incercam sa facem turism altfel. Sa ne abatem de la potecile batute de altii, pe care ei au inceput sa umble acum 20–50 de ani si pe care noi de abia acum bijbiim. Merita oare efortul estomparii acestor decalaje prin mimetism? Sau mai degraba, merita sa ne reorientam?

Cu alte cuvinte, hai sa nu mai promovam pirtiile de schi si litoralul Marii Negre. Hai sa incercam sa vindem experiente. Experientele sint unice (traditiile, obiceiurile, cultura, stilul de viata), determinindu–ne sa ne reintoarcem in locuri pe care le–am mai vizitat.

Putem fi competitivi in turism fara investitii faraonice, folosindu–ne de resursele existente, doar daca vom sti sa speculam momentul si sa ne aliniem unui concept care de abia incepe sa se dezvolte la nivel mondial. Respectivul concept se adreseaza unei piete in crestere, axindu–se pe oferirea de experiente unice si pe implicarea turistului in viata comunitatii pe care o viziteaza. De asemenea, el isi propune sa exploateze la maximum resursele existente intr–un teritoriu dat.

Este vorba despre turismul responsabil, un concept in care noi credem!Redactia
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona