La pas prin Dobrogea
Articol

Un tinut mai putin cunoscut, care te intampina cu surprize placute la tot pasul este Dobrogea. Un taram cu legende, a carui istorie si cultura milenara au lasat urme adanci ce asteapta sa fie descoperite. Aici se termina o civilizatie care ne este familiara si incepe o lume noua pentru cei mai multi dintre noi. Intalnirea cu fata necunoscuta a Dobrogei este o experienta care nu trebuie ratata.Cel mai interesant traseu al judetului Constanta porneste din vechea urbe a Tomisului, strabate comunele Basarabi, Adamclisi si Ion Corvin si se incheie in imbratisarea Dunarii de la Ostrov, de unde se poate ajunge la insula Pacuiul lui Soare din judetul Calarasi. Este o adevarata incursiune temporala, care ne poarta pasii de la vechea colonie greceasca, infiintata la Pontul Euxin, spre vestigiile stapanirii romane si ale zbuciumatei perioade a crestinarii, Scythia Minor fiind primul teritoriu al Daciei inclus in Imperiul Roman si, totodata, prima regiune in care Apostolul Andrei a raspandit crestinismul.

Plecam, asadar, din Constanta, cel mai frumos oras maritim al tarii, care ne ademeneste pana in punctul terminus, fascinantul Cazino. Strazile vechi miros a sare si alge, iar faleza inalta a Constantei este locul cel mai indicat pentru intalnirea cu marea, unde arhitectura completeaza perfect cadrul.

O priveliste splendida se deschide din minaretul inalt de 50 de metri al Marii Moschei, copie fidela a moscheii Konia din Anatolia, Turcia. Vazut de sus, orasul ti se asterne la picioare, ostentandu–si cladirile spre care poti porni odata coborat din minaret. Piata Ovidiu, vegheata de statuia poetului ganditor, este locul de intalnire cu trecutul, unde poti vizita Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie sau Edificiul Roman cu Mozaic. Din piata se poate ajunge pe faleza trecand pe langa biserica romano–catolica Sf. Anton, cladire impunatoare din piatra maro, iar daca marea nu te–a acaparat inca total, pe partea stanga vei vedea cum te asteapta Muzeul sculptorului Ion Jalea, vestigiile arheologice din vechiul Tomis si Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel.

O promenada pe faleza ne descopera Cazinoul, Acvariul, ansamblurile statuare. Il poti saluta pe Mihai Eminescu, poetul care a cantat marea (mult timp s–a spus ca nu ar fi vazut–o niciodata), iar la mica distanta te asteapta Farul Genovez, marturie a vechiului tarm al Marii Negre. Daca nu ai obosit inca, te poti intoarce spre centru, unde gasesti o multime de locuri interesante: Geamia Hunchiar, Biserica greaca si cea armeana, Muzeul de Arta Populara, Muzeul Marinei Romane, Termele romane, zidul de incinta romano–bizantin sau mormantul pictat. Nu poti cunoaste toate fatetele acestui oras complex intr–o singura zi, iar cei care si–au propus sa viziteze Constanta in cateva ore nu au nicio sansa.

Alte doua atractii, care ii incinta intoteauna pe cei mici, sunt Delfinariul si Planetariul, mai tot timpul aglomerate.

Am pornit in incursiunea prin Dobrogea dis–de–dimineata si am ajuns in scurt timp la Basarabi, localitate a dealurilor de creta si a vinurilor de Murfatlar. Aici isi asteapta intrarea in circuitul turistic un sit arheologic – bisericutele sapate in creta, prea putin cunoscute din cauza interdictiei vizitarii lor. Aceste monumente se afla inca in stadiul de conservare si pregatire pentru momentul in care vor putea primi turistii. Ne–am oprit la poarta de la capatul podului care traverseaza Canalul Dunare – Marea Neagra si am stat de vorba cu un calugar tanar, care ne–a oferit cirese si ne–a povestit cate ceva din istoricul bisericutelor rupestre de creta, unice in Romania.

In 1957 au fost descoperite capele, chilii si galerii funerare sapate intr–un masiv de creta, cu un stil care aminteste de Cappadocia si Siria, adus pe meleagurile Dobrogei de sihastrii care au locuit si s–au rugat aici pana in secolul al X–lea. Tot ei au impodobit peretii cu inscriptii si desene antropomorfe si zoomorfe. Te poti catara si pe un masiv de creta situat in imediata vecinatate a cladirilor inca neterminate, care fac parte din noul asezamant monahal Basarabi, cu hramul "Sfantul Ierarh Teotim".

Am pornit din nou la drum spre Adamclisi, printre lanuri de grau si maci care ne ademeneau, ajutandu–ne sa ne dam seama ce simtea legendarul Ulise chemat de fiicele marii. Ne–am oprit pentru cateva minute, sa le admiram prospetimea culorilor, apoi ne–am reluat traseul spre cetatea Tropaeum Traiani, constructie care sta stingherita aproape de sosea, la capatul unui camp cu iarba proaspat cosita. Imensul soclu de piatra a fost ridicat dupa planurile arhitectului Apollodor din Damasc, pentru a comemorat victoriile armatei romane in primul razboi cu dacii.

Cetatea este o marturie palpabila a primului secol al erei noastre. Baza cilindrica masoara doi metri inaltime si este inconjurata de un brau impodobit cu sculpturi decorativ–narative. Acoperisul are forma unui trunchi de con si sprijina turnul cu trofeul din varf, care reprezinta armura unui ofiter roman, imbracat in lorica greaca. Nu departe de acest punct, la iesirea din comuna Adamclisi, o curba a drumului introduce antica cetate construita in perioada romano–bizantina, ale carei ziduri si turnuri de aparare au fost partial reconstituite. Cetatea se intinde pe o suprafata extinsa si cuprinde bazilici, locuinte, magazine, apeducte, iar obiectele descoperite aici pot fi admirate la muzeul din comuna. Ne–am desprins de zidurile incremenite, napadite de flori, si ne–am continuat drumul spre comuna Ion Corvin, aproape de care se afla Manastirea Pestera Sf. Andrei, precum si ramasitele unei fortificatii poligonale din epoca romana.

In pestera sapata in inima dealului impadurit, unde exista deja un vechi centru spiritual, a venit sa locuiasca Sfantul Apostol Andrei, cel care a crestinat locuitorii din Dobrogea (vechea Scythia Minor), botezandu–i in cele noua izvoare din padure. Acest prim locas crestin de pe teritoriul Romaniei a fost descoperit in anii 40, in urma unei viziuni pe care a avut–o un credincios, si a fost amenajat ca loc de rugaciune, dar razboiul si, ulterior, regimul comunist au adus–o in paragina, locasul functionand o perioada chiar ca staul de oi. Din 1990, aici a fost infiintat un schit, devenit manastire din anul 1994. Izvoarele mai curg inca in padurea din apropiere, iar credinciosii le atribuie puteri vindecatoare.

Apropiindu–ne de Ostrov, am vazut licarind in departare apele argintate ale Dunarii, despartite de fasii subtiri de pamant, iar la un cot a rasarit pe neasteptate, pe partea dreapta, poarta manastirii. Derventul este un loc care istoriseste martiriul primilor crestini, exilati pe aceste meleaguri de la marginea Imperiului Roman. Dacia Minor indeplinea rolul de lagar in timpul marilor persecutii din secolele I–IV d. Hr. Ucenici ai Apostolului Andrei au venit sa se stabileasca in cetatea Dervent, garnizoana romana si vad de trecere. Si astazi, manastirea este renumita pentru crucile sale cu puteri miraculoase, care au rezistat peste veacuri numeroaselor incercari ale barbarilor de a le distruge.

Biserica actuala, construita la inceputul secolului XX in stil bizantin, cu trei altare, este inconjurata de mici gradini cu flori. Staretul manastirii este cel care ii transporta pe vizitatori cu barca pe Insula Pacuiul lui Soare. Ajuns aici traiesti o experienta inedita, intr–un loc uitat parca de lume, unde, la ape scazute, pot fi zarite ruinele cetatii romane. Ne vom intoarce la Manastirea Dervent pentru o calatorie pe ape, care continua traseul in frumoasa salbaticie.

Acest traseu cu adevarat incitant poate fi strabatut intr–o singura zi. Pentru o mai buna orientare in aceasta zona, va recomandam sa aveti o harta si sa nu ezitati sa intrebati localnicii inainte de a porni pe drumuri mai putin umblate. Va vor raspunde intotdeauna binevoitori si chiar va vor oferi detalii interesante legate de locurile pe care le vizitati.Rares Pop
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona