Oameni responsabili
Articol

Daca in numarul trecut introduceam ideea de turism responsabil ca pe una potential salvatoare a turismului romanesc, acum va aratam ca exista comunitati care traiesc bine din aceasta activitate. Nu s–au imbogatit, dar, in orice caz, o duc mai bine decat multe alte comunitati similare. De ce? Au ele ceva in plus? Sunt atat de diferite? Raspunsul la ultimele doua intrebari este "Nu". Pana la urma, in linii mari, comunitatile romaneşti au aceleaşi trasaturi, desigur fiecare cu particularitatile ei.

Dar atunci ce le diferentiaza? Raspunsul este simplu: oamenii. In acest numar din revista noastra veti cunoaşte o serie de oameni care au reuşit sa valorifice prin turism, traditii şi obiceiuri monumente naturale şi antropice.

Veti cunoaşte doi oameni speciali, pe Carloine Fernolend, care, fara sa ştie, a dezvoltat prima comunitate prin turism responsabil. O doamna, fosta profesoara, actual consilier local, care şi–a terminat studiile superioare odata cu fiica sa, a reuşit sa transforme o comunitate care aparent nu avea un viitor prea stralucit. A reuşit sa le arate oamenilor ca meseriile traditionale, obiceiurile populare şi agricultura le pot asigura o viata buna.

Ivan Patzaichin, impreuna cu asociatia Mila 23, reuşeşte sa le arate lipovenilor ca pot trai din activitatile cele mai dragi lor: constructia de canoe şi plimbarile cu aceasta barca cu totul speciala. El va deveni mai mult decat un campion mondial, va deveni un campion al comunitatii care l–a format.

Cei doi au in comun faptul ca nu vor sa schimbe stilul de viata al comunitatii din care fac parte, ci, din contra, vor sa–l valorifice, vor sa–l imbogateasca.

In acelaşi timp, veti cunoaşte oameni minunati, care, prin activitatile lor de ghidare sau fotografie, promoveaza Romania ca nicio alta "frunza".

Folosim des clişeul "Romania e o tara frumoasa, pacat ca este locuita". Va vom arata şi in acest numar din V&C, dar şi in urmatoarele ca este o vorba cat se poate de neadevarata. In continuare va vom arata comunitati care nu doar ca merita vizitate, dar merita mai ales cunoscute. Şi nu datorita reliefului, ci datorita oamenilor.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona