Excelenta Sa Sami Shiba, ambasadorul Albaniei la Bucuresti: "Albania este una dintre cele mai bune optiuni de vacanta"
Articol


Supranumita de Lonely Planet "frumoasa din padurea adormita care a inceput sa iasa in lume", Albania este o destinatie de vacanta din ce in ce mai cautata de turiştii straini.Deşi are numai 28.000 de kilometri patrati, destinatia turistica Albania ofera vizitatorilor de la oraşe istorice perfect conservate la peisaje montane impunatoare şi un litoral la Marea Adriatica şi la cea Ionica a carei frumusete iti taie rasuflarea. Intr–un interviu acordat revistei Vacante şi Calatorii, Excelenta Sa Sami Shiba, ambasadorul Albaniei la Bucureşti, ne–a vorbit despre atuurile Albaniei in domeniul turismului, despre eforturile autoritatilor albaneze in sustinerea turismului, dar şi despre ce ar trebui sa ştie turistul roman care işi propune o vacanta in Albania.Sezonul 2013 se va deschide in curand. Care ar fi valorile şi resursele turistice pe care se bazeaza Albania in incercarea de a atrage cat mai multi turişti?

Luna mai marcheaza deschiderea sezonului turistic albanez. Una dintre prioritatile noastre este sa prezentam publicului roman valorile şi resursele turistice şi culturale ale Albaniei. In acest context, cu mandrie pot spune ca potentialul turistic al zonelor de coasta şi al celor montane este exceptional. Frumusetea naturala, pozitia sa geografica şi climatul dulce fac din Albania un loc special in Europa. Aceşti factori contribuie la creşterea numarului de cetateni straini care ne viziteaza tara, astfel incat, in 2013, acesta a ajuns la peste 4,3 milioane de turişti.

Pe de o parte, Albania are un mediu inconjurator virgin şi un agreabil climat mediteranean, care–i permite sa fie o destinatie de top pe durata intregului an. In ultima perioada, turismul albanez a crescut, axandu–se in special pe pachete turistice atragatoare, cum ar fi turismul munte–mare, turismul cultural şi istoric, turismul montan.

De cealalta parte se afla litoralul albanez, cu o lungime de 450 de kilometri, cu multe golfuri ce au un excelent potential turistic marin, constituindu–se in principala atractie turistica a tarii. Plajele numeroase au nisipul fin, fiind marginite de pini şi de tarmuri pietroase şi se intind atat pe malurile Marii Adriatice, cat şi pe cele ale Marii Ionice, dand posibilitatea turiştilor ca, in decursul a cateva minute, sa ajunga de la climatul montan din Llogara la climatul cald al coastei Dhermi.

De asemenea, Albania poseda resurse importante pentru dezvoltarea turismului montan. Alpii Albanezi in nord, lanturile montane de–a lungul Marii Ionice – Kruje, Berat Elbasan – ofera reale oportunitati de primire a turiştilor pe tot timpul anului datorita climatului placut. In regiunile montane, Albania pune la dispozitia turiştilor case traditionale de vacanta, ce imbina traditia muntelui cu cea culturala. Turiştii pot locui in casele traditionale de piatra, numite "Kulas", unde gazdele va pot delecta cu paine de casa, miere, branzeturi şi diferite bucate delicioase, provenite din gospodaria proprie. Aceste unitati de cazare speciale şi traditionale, bogatia bucatariei, preturile atractive impreuna cu ospitalitatea istorica albaneza creeaza un ambient minunat, ce transforma Albania intr–o destinatie unde turiştii occidentali revin mereu cu placere.

Varfurile de pe Traseul Balcanilor, ce apartin granitei regiunii alpine dintre Albania, Kosovo şi Muntenegru, reprezinta o destinatie tot mai apreciata, aflata in hartile turiştilor din intreaga lume. Transnationalul "Traseu al Crestelor Balcanice" ofera vizitatorului o experienta unica intr–una dintre cele mai salbatice şi spectaculoase regiuni montane din Balcanii de Vest. Folosind paşunile şi potecile ciobanilor, drumul ce urca mai sus de 2300 de metri ofera peisaje montane ce iti taie respiratia, variind de la vai verzi la lacuri limpezi, ca de cristal, de la cascade şi paraie la pitoreşti sate de munte, unde ai impresia ca timpul s–a oprit in loc şi descoperi o comoara ascunsa pentru iubitorii naturii şi ai drumetiei. Gratie interesului crescand şi ariei ridicate de acoperire pe mapamond, "Traseul Crestelor Balcanice" este deja o destinatie de faima mondiala. In luna martie a.c., un articol publicat in New York Times a evidentiat frumusetea şi potentialul acestei destinatii. Interesul crescand pentru "Traseul Crestelor Balcanice" a culminat in luna aprilie a.c., cand WTTC (Consiliul Mondial al Turismului şi Calatoriilor) i–a acordat, in cadrul reuniunii de la Abu Dhabi, premiul intai la categoria "Managementul Destinatiilor".Cum reuşeşte patrimoniul cultural şi istoric al Albaniei sa potenteze valoarea şi resursele tarii dvs.?

Pe langa frumusetile naturale, pozitia geografica şi climatul bland, Albania detine şi un bogat patrimoniu cultural şi istoric. Situata la intretaierea a doua civilizatii stravechi – greaca şi romana, Albania detine o bogata moştenire culturala şi istorica, aflata astazi in patrimoniul mondial UNESCO, sub o protectie speciala. Aceasta moştenire poate fi vazuta şi simtita in parcurile naturale, siturile arheologice, galeriile de arta, in arhivele fotografice şi de filme, in cidadele şi castele, in monumentele religioase şi casele localnicilor, in vechile drumuri pavate cu piatra, dar şi in muzeele sale.

Butrint, situat in sudul Albaniei, este unul dintre siturile arheologice cu o valoare exceptionala, fiind deja inclus in partimoniul mondial UNESCO. Oraşe cu o lunga şi bogata istorie precum Berat şi Gjirokastra, parte din acelaşi patrimoniu UNESCO, nu numai ca aduc o valoare unica acestuia, dar reprezinta o incantare pentru oricare dintre vizitatori. De asemenea, Apollonia, Antigonea, Voskopoja sunt martore ale unui trecut cultural semnificativ, avand un major potential arheologic. Sunt sigur ca istoria bogata va impresiona intr–un mod placut orice vizitator.Ce fac autoritatile albaneze pentru a ajuta turismul?

In scopul sprijinirii industriei turistice, autoritatile albaneze s–au implicat intr–o munca sustinuta pentru a intari activitatile ce guverneaza turismul, investitiile straine, siguranta turistului etc. Guvernul albanez lucreaza cu determinare in infrastructura rutiera pentru a construi o moderna retea rutiera, care sa faciliteze deplasarea pe intreg teritoriul cetatenilor sai, a vizitatorilor şi a investitorilor straini.

Este de apreciat atentia speciala acordata prezentarii turismului albanez la diferitele targuri internationale de turism, precum cele de la Milano (in februarie a.c.) şi Berlin (in martie a.c.). De asemenea, in viitorul apropiat, se are in vedere şi participarea la alte reuniuni turistice.Se ştie ca este bine şi practic ca un vizitator strain sa cunoasca anumite cuvinte şi expresii uzuale in limba tarii pe care o viziteaza. Am fi incantati sa ne spuneti, spre exemplu, cum se spune la: buna dimineata, buna ziua, buna seara, la revedere, noroc şi multumesc...

Da, bineinteles, cu mare placere! In ordinea mentionata de dumneavoastra, avem: miremengjes, miredita, mirembrema, mirupafshim, gezuar şi faleminderit.

Albanezii sunt foarte prietenoşi şi foarte deschişi cu strainii care le viziteaza tara. Daca ai norocul sa fii invitat sa treci pragul unei case albaneze, vei fi tratat regeşte. Oaspetele va fi intotdeauna tratat cu cel mai inalt respect, oferindu–i–se chiar locul din capul mesei, rezervat de regula capului familiei.

Albania este o tara sigura pentru vizitatori. Traditia ospitalitatii acorda un mare respect strainilor. Albanezii nu se dau in laturi sa te ajute atunci cand ai nevoie de el, cand te–ai ratacit sau cand ai dat de necaz.

Moneda Albaniei se numeşte

"leka". Rata de schimb fluctueaza, dar este stabila. Acum, cand noi discutam, este de circa 140 leka pentru un euro şi de 105 leka pentru un dolar american.Cum poate calatori un turist roman in Albania? Exista anumite cerinte?

Pentru un turist roman ce doreşte sa calatoreasca in Albania nu exista cerinte specifice. Nu are nevoie de viza, iar calatoria se poate efectua cu paşaportul sau cartea de identitate.

Profit de aceasta oportunitate pe care mi–ati acordat–o sa invit turiştii romani sa ia in consideratie, in planurile lor, Albania, ca pe una dintre cele mai bune optiuni de vacanta (puteti afla mai multe pe http://www.akt.gov.al/).Cristian Hristea
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona