Conditii de trecere a frontierei
Articol
Potrivit Ordonantei de Urgenta privind conditiile de trecere a frontierei, intrata n vigoare n data de 1 decembrie, fiecare romn care vrea sa iasa din tara trebuie sa aiba asupra sa echivalentul a 50 euro daca pleaca n Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Federatia Rusa, Iugoslavia, Macedonia, Moldova, Polonia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria (tari pentru care nu este necesara viza de intrare). Suma creste la o suta de euro pentru cei care pleaca n statele din Uniunea Europeana si alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare. Suma minima n valuta liber convertibila trebuie sa fie proportionala cu durata sejurului (dar nu pentru mai putin de cinci zile).
Actele obligatorii snt asigurarea medicala pentru perioada sejurului, biletul de calatorie dus/ntors sau cartea verde a autoturismului. n situatia n care se constata ca nu snt ndeplinite aceste conditii, seful punctului vamal romn poate dispune ntreruperea calatoriei persoanei si nepermiterea iesirii ei din tara.
Nu trebuie sa faca dovada existentei minime n valuta cetatenii romni care pleaca n strainatate pentru tratament medical, simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive, n situatia mbolnavirii sau a decesului unei rude din strainatate, precum si n alte situatii justificate. n ultimul caz, se vor prezenta documente justificative din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara a acesteia.
Se conformeaza exceptiei de la obligativitatea detinerii sumei si minorul sub 14 ani nscris n pasaportul parintilor; minorul sub 18 ani care se deplaseaza la parintii aflati n strainatate, cetatenii romni cu angajament de munca n strainatate indiferent de durata deplasarii, precum si cei care merg n statele vecine n baza permisului de mic trafic sau de trecere simplificata, eliberat de autoritatile de frontiera.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona