Terorismul - atac indirect asupra turismului international
Articol
Numarul rezervarilor la hotelurile de lux din Europa a scazut dramatic, dupa atentatele teroriste din 11 septembrie din Statele Unite. Veniturile din industria europeana a turismului s-au cifrat, anul trecut, la 230 de miliarde de dolari, reprezentnd 49% din ncasarile mondiale ale acestui sector.
Cele mai recente date statistice publicate indica o pondere de 5,5% a turismului n cadrul Produsului Intern Brut total al tarilor europene. Avnd n vedere ca previziunile privind cresterea Produsului Intern Brut n zona euro prevad, pentru anul 2002, o scadere de la 1,3% la 0,7%, industria turismului nu pare sa aiba perspective prea ncurajatoare. nainte de atacurile din SUA, ritmul de dezvoltare al turismului era estimat sa scada, anul acesta, de la trei la doua procente, dupa ce, n anul 2000, acest sector a cunoscut o crestere de 4,5%. Cele mai ridicate cheltuieli din sectorul turistic din Europa snt realizate de turistii americani. Anul trecut, 24 de milioane de vizitatori din Statele Unite au adus industriei turismului de pe continent ncasari de aproximativ 65 de miliarde de dolari.
Marea Britanie a constituit, n anul 2000, principala destinatie a turistilor americani veniti n Europa, cu un numar de patru milioane de vizitatori provenind din Statele Unite. Anul acesta, ncasarile din turism ale acestei tari snt, nsa estimate sa scada cu 2,5 miliarde de lire sterline (3,7 miliarde de dolari), Autoritatea Britanica de Turism considernd ca 40% din aceste pierderi au la baza diminuarea numarului de vizitatori dupa atentatele din luna septembrie.
n Italia, numarul turistilor americani a scazut cu 25%, n timp ce vizitatorii japonezi snt cu 15% mai putini dect nainte de atacurile de la New York si Washington.
La hotelurile din Spania, numarul rezervarilor a cobort cu 30%, dupa aceste evenimente, n timp ce n capitala Greciei, tara n care turismul reprezinta 7% din Produsul Intern Brut, au sosit numai o cincime din numarul estimat de vizitatori.
Turistii europeni au fost, la rndul lor, cuprinsi de nesiguranta dupa atacurile teroriste. Asociatia agentiilor de turism din Germania estimeaza ca, n fiecare zi, 3.000 de vacante programate anterior snt anulate n aceasta tara. Francezii si-au modificat si ei programul de vacanta, 75% din calatoriile pe care si le-au planificat pentru Statele Unite si Canada fiind anulate. De asemenea, turistii francezi au renuntat n proportie de 35% sa mai viziteze Egiptul si Africa de Nord.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona