Calatorii in Muntii Rodnei
Articol
Bazinul superior al Viseului, cuprins intre Muntii Rodnei la sud si cei ai Maramuresului la nord, constituie, prin potentialul celor doua unitati montane ce il delimiteaza, principalul obiectiv turistic din nordul Romniei. Orasele Borsa si Viseu de Sus, accesibile pe calea ferata si pe DM 18, ce leaga Maramuresul de Tara de Sus", pe traseul legendarului descalecat" al maramuresenilor lui Dragos, reprezinta principalele puncte de plecare spre traseele montane din zona nordica a Muntilor Rodnei.
Versantul nordic al Muntilor Rodnei, culminind in virful Pietrosul la 2303 m, adinc sculptat de ghetarii ce isi aveau obirsia in zona crestei principale, ofera un peisaj alpin atractiv, cu lacuri si caldari glaciare, virfuri ascutite si culmi crenelate in alternanta cu intinse platouri alpine, cascade, abrupturi stincoase si pesteri, inmanunchind o mare parte din potentialul turistic al masivului. Cumpana de ape ce desparte bazinele Izei si Viseului de cele ale celor ce curg spre Somesul Mare si Bistrita Aurie, urmeaza din pasul Setref pina in Virful Cailor, creasta principala a Muntilor Rodnei.
Sa nu uitam ca in Muntii Rodnei exista trei importante rezervatii naturale: Pietrosul Rodnei, cu interes geologic, botanic si faunistic, inclusa de UNESCO in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei inca din anul 1980. Facem precizarea ca accesul turistic este permis numai cu aprobarea ocolului Silvic Borsa - custode al rezervatiei, si numai pe potecile marcate.
Cornul Nedeii - Ciungii Balasinei, pentru ocrotirea cocosului de mesteacan - specie pe cale de disparitie, al carei biotop favorit este, contrar numelui, jnepenisul din zona alpina.
Izvorul Albastru al Izei care ocroteste izbucul carstic este considerat izvor al Izei. Istoria locurilor mentioneaza, inca din anul 1353, localitatea Borsa, in vestitele Diplome maramuresene".
Important centru minier si forestier, Borsa isi valorifica din ce in ce mai mult si potentialul turistic, atragator atit prin varietatea si pitorescul obiectivelor naturale, cit si prin cele create si pastrate de maramureseni de-a lungul veacurilor. In centrul orasului poate fi vizitat un interesant monument de arhitectura, o biserica construita in secolul al XVII-lea si reconstruita in anul 1718, dupa ce a fost incendiata de tatari.
Amenajarile pentru sporturile de iarna, concentrate in jurul Complexului turistic Borsa, cu pirtia ce coboara din Virful Stiol, echipata cu telescaun, teleschi si trambulina pentru sarituri, fac din acesta principala atractie pentru iubitorii schiului.
Caldura glaciara a Negoiescului Mare de la cabana Puzdra reprezinta un indragit loc pentru schiul de primavara (aprilie-mai). La Baia Borsa, pirtia Cocazari este dotata cu teleschi.
In Muntii Rodnei exista numeroase trasee, ce pot fi parcurse iarna, pe schiuri.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona