Pe carari in Fagaras
Articol
Limita lor vestica, foarte clara, este formata de Defileul Oltului intre Turnu Rosu si Ciineni, care-i separa de ramurile nordice ale Muntilor Lotrului. Catre est, Muntii Fagarasului se invecineaza cu Muntii Piatra Craiului, limita dintre ei fiind considerata in punctul numit Curmatura Foii, la altitudinea de
1343 m. Limita sud-estica fata de Muntii Iezer-Papusa este formata de axele vailor Riul Doamnei si Vasalat, continuate dincolo de Curmatura Oticului, prin vaile Boarcasului si Dimbovitei. Spre nord-est, Muntii Fagarasului se continua cu Masivul Taga, o treapta fagarasana mai joasa" si ramura sudica a Muntilor Persani. Hotarul dintre Muntii Fagaras si Persani este considerat pe Valea Sebesului, pe de o parte, pe Izvorul Cenusei - Birsa Grosetului, pe de alta parte. La nord, Muntii Fagaras se invecineaza cu sesul Tarii Oltului pe care-l domina printr-un mare abrupt tectonic. Catre sud se prelungesc pina in culoarul Lovistei, dincolo de care se ridica lantul muntilor Cozia-Frunti-Ghitu. Intre aceste limite, Muntii Fagaras ocupa o suprafata de aproape 3000 kmp. Prin intindere, masivitate si inaltime, ei reprezinta cea mai mare unitate alpina din Romnia.
Muntii Fagarasului, in caldarile si pe treptele vailor glaciare, in causul cuvetelor sau in spatele pragurilor ramase de pe urma ghetarilor din cuaternar, adapostesc peste 50 de lacuri glaciare.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona