De la cabana Turnuri spre cabana Podragu
Articol
Cam la o ora si jumatate de la Piriul lui Ban, ajungem la confluenta Arpasului Mare cu Podragul. Patrundem pe Valea Podragului si urcam in serpentine scurte pina in punctul numit Muchia Turnurilor Podragului. Un stilp indicator amplasat aici semnaleaza ramificatia unei poteci marcate cu punct rosu spre Lacul Podragel.
Urmam marcajul triunghi rosu spre stinga si, dupa aproximativ 15 minute de mers, ajungem din nou in firul Vaii Podragului, pe care o traversam pe un podet. Urcam in serpentine largi, admirind muntii prin ferestrele padurii si, la urmatorul podet, traversam din nou valea pe versantul estic al Muchiei Turnurilor Podragului. Nu dupa mult timp, ajungem la cel de-al treilea podet. Aici poteca se bifurca: varianta de iarna traverseaza apa si-i urmeaza malul drept spre cabanele Turnuri si Podragu, iar varianta de vara merge spre cabana Podragu, care ramine in continuare pe malul sting.
Noi vom urma varianta de iarna si, la aproximativ 45 de minute de mers din acest punct, vom ajunge pe un platou, in fata cabanei Turnuri. Aici ia sfirsit prima etapa a traseului nostru, pe care am parcurs-o in aproximativ sase ore si jumatate.
Cabana Turnuri este situata la altitudinea de 1520 m, fiind strajuita la vest de Turnurile Podragului, iar la est de Muchia Taritei. Are un dormitor-camin cu 20 de locuri, incalzit cu lemne, si un bufet.
Dupa o noapte petrecuta aici si odihna binemeritata, ne reluam urcusul spre cabana Podragu, tinta celei de-a doua etape a traseului nostru.
De la cabana Turnuri, incepem urcusul spre marile inaltimi urmarind varianta de iarna a potecii marcata cu triunghi rosu, corespunzatoare versantului drept al Vaii Podragului. Traseul pune probleme prin existenta ghetii si a numeroaselor puncte de pierdere a marcajului, mai ales in conditii de ceata.
De aceea, cei ce se aventureaza in zona trebuie sa fie echipati corespunzator si sa cunoasca bine minuirea materialelor tehnice (coltari, piolet, coarda, harta zonei si busola).
Sub pragul glaciar mijlociu, cele doua variante ale traseului, cea de vara si cea de iarna, se intilnesc. Pina aici s-au scurs circa doua ore si jumatate de mers.
Calauziti de marcaj, urcam catre dreapta pantele inclinate ale pragului glaciar si in curind vom ajunge la epava unui elicopter. De aici, in urcus sustinut, ajungem in marea caldare glaciara a Podragului.
Parcurgem ultima portiune a potecii in panta mult domolita si iata-ne ajunsi la cabana Podragu, amplasata in imediata apropiere a lacului cu acelasi nume.
Cabana Podragu este situata la altitudinea de 2136 m, in apropierea crestei principale a Muntilor Fagaras, si are o capacitate de 100 de locuri in dormitoare cu mai multe paturi, care uneori se dovedesc a fi insuficiente. Iarna, la cabana nu exista cabanier, dar drumetii au la dispozitie camere deschise, lenjerie si lemne pentru foc, precum si accesul la sala de mese si bucatarie. De aici, daca starea zapezii ne permite, putem incerca o iesire in linia de creasta, pina in saua Podragului si, daca reusim, efortul ne va fi rasplatit din plin prin panorama ce ni se va infatisa.
Primavara, in caldura" glaciara a Podragului, se poate schia.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona