Leagan al drumetiei romnesti
Articol
Muntii Bucegi detin o vasta retea de poteci marcate, iar patru dintre acestea sint magistrale.
Pentru a cunoaste o parte dintre frumusetile pe care, cu generozitate, Muntii Bucegi ni le ofera, vom porni la drum din extremitatea sudica a masivului, pentru a poposi peste doua zile in extremitatea sa nordica.
Daca am ajuns cu trenul in gara Pietrosita, vom folosi o cursa auto pina la Moroieni.
De aici, dupa ce ne-am ajustat bagajele si echipamentele, purcedem per pedes la drum, urmarind marcajul cruce albastra, traversind pe un pod spre stinga riul Ialomita. Vom urma cursul superior al Ialomitei din Moroieni si pina la obirsia sa. Urcam domol, lasind rind pe rind in urma taberele pentru copii si scolari Caprioara, Cerbu si Vinatori.
Dupa ce am trecut de tabara Vinatori, incepem sa urcam sustinut si, in curind, vom intra in frumoasele Chei ale Orzei. Lasam privirea sa rataceasca asupra peretilor de calcar ce uneori par a ne inchide calea si inregistram pe pelicula fotografica imagini pe care nu le vom uita niciodata. La iesirea din Cheile Orzei, ajungem la barajul lacului de acumulare Scropoasa, in ale carui ape de culoarea smaraldului se oglindesc piscurile ce-l strajuiesc si cabana cu acelasi nume.
Cabana Scropoasa, situata la altitudinea de 1205 m, are o capacitate de cazare de 65 de locuri in camere de trei, patru si sapte locuri la un pret de 70.000 lei/pers./noapte. Gospodarul cabanei este dl Dragos Mosor, cu vechi state in locatiile montane. Telefon cabana: 045.634.890 si cel al cabanierului: 093.364.438.
Dupa un scurt popas la Scropoasa, ne indreptam spre nord, urmarind in continuare acelasi marcaj si avind ca tovaras de drum riul Ialomita. La circa o jumatate de ora de mers vom intra in Cheile Mari ale Zanoagei. Apele Ialomitei se pravalesc peste praguri de stinca, creind splendide cascade mai mari sau mai mici. Prin deschizatura peretilor verticali zarim fisia cerului pe care se rotesc, in inalturi, vulturii.
Iesim din Cheile Mari ale Zanoagei pe un platou impadurit cu molid si brad. Din acest punct, poteca noastra se indreapta usor catre nord-est. Putem alege o varianta a ei, nemarcata, care ne va conduce pasii prin Cheile Mici ale Zanoagei, pentru a ne intilni cu varianta marcata la capul unui pod de beton peste Ialomita. Dar vom alege varianta marcata, traversam Ialomita pe malul sting, pe o punte de lemn, si ajungem la soseaua nemodernizata, care vine de la Sinaia si duce la Complexul Pestera. De aici, la circa 100 m intilnim cabana Zanoaga, situata la altitudinea de 1400 m. Are o capacitate de cazare de 40 de locuri, in camere cu doua, trei si patru locuri, la pretul de 80.000 lei/pers./noapte. Telefon cabana: 045.772.176.
Spre nord, privirea ne este zagazuita de barajul lacului de acumulare Bolboci.
Lasam in dreapta poteca marcata cu cruce galbena ce duce in saua Virfului cu Dor si dupa citeva serpentine ajungem la baraj, pe care-l traversam. Dupa ce am iesit de pe baraj, la circa 100 m ajungem la cocheta cabana Bolboci, gospodarita de sotii Nina si Doru Nache. Capacitatea cabanei este de 40 de locuri, in camere de doua, patru si sase locuri. Pretul unui loc pe noapte este de 75.000 lei. Telefon cabana: 045.772.204 sau 092.829.367.
Dupa un binemeritat popas, ne reluam urcusul, domol, urmarind soseaua nemodernizata si avind in plan apropiat luciul lacului Bolboci.
In stinga si-n dreapta se inalta versantii impaduriti ai muntilor ce strajuiesc Valea Ialomitei. Dupa aproximativ 5 km, ajungem la coada lacului, punct ce marcheaza intrarea in Cheile Tatarului. Aici putem vizita o mica grota ce poarta denumirea de Pestera Ursului.
La iesirea din Cheile Tatarului intilnim, pe malul drept al Ialomitei, cabana Izvorul Tatarului, cu o capacitate de 15 locuri. Telefon cabana: 044.315.181.
Insotiti de acelasi marcaj cruce albastra si de apa Ialomitei, cu setea nepotolita de a vedea si alte locuri, vom intra in Cheile Coteanu si, dupa alti 2 km, ajungem la cabana Padina, situata la altitudinea de 1525 m. Telefon cabana: 044.314.331.
Aici se incheie prima etapa a traseului pe care ni l-am propus. Pentru cei care au pornit la drum cu inspiratia de a-si cara si un cort, exista in apropierea cabanei Padina un minunat loc de campare.
Incepem cea de-a doua etapa cu gindul ca vom atinge cea mai inalta cota din masiv: Virful Omu - 2507 m.
De la Padina, traversam peste un podet din lemn piriul Horoaba, admiram in stinga verticalitatea peretilor de calcar ai Batrinei, lasam privirea sa rataceasca asupra Turnului Seciului si iata-ne ajunsi la Schitul Nou al Pesterii.
Spre nord, in plan apropiat, admiram Cheile Ursilor si spre nord-est, Cheile Pesterii. Vom urma ultima varianta, trecem pe linga fostul schit Pestera si in circa o jumatate de ora ajungem la modernul complex turistic Pestera. Telefon: 044.311.044.
Parasim pentru aproximativ o ora riul Ialomita, urmarind poteca marcata cu banda albastra pe linga statia motrica a telecabinei Pestera-Babele, pe Piciorul Babelor.
Poteca marcata cu cruce albastra se indreapta spre nord-est, catre cabanele Babele si Caraiman.
Parasim acest marcaj, urmarind in continuare banda albastra si, dupa un efort de aproximativ o ora, vom ajunge pe un platou larg. Este caldarea mijlocie a Vaii superioare a Ialomitei. Aici ne reintilnim cu limpedea apa a Ialomitei.
Dupa ce traversam platoul in serpetine largi si domol urcus, ajungem la un perete, peste care navalnic se arunca Ialomita. Este Cascada Obirsiei. Dupa ce am fotografiat-o, incepem sa urcam sustinut, cale de o jumatate de ora, pina in caldarea superioara a Ialomitei.
Privirile ni se indreapta spre o stinca cu aspect de zid. Este Mecetul Turcesc, de sub care izvoraste Ialomita. Nu zabovim prea mult pentru ca, in curind, vom ajunge in Saua Vaii Cerbului, de unde, dupa ce am admirat frumosii Colti ai Morarului, urcam la Virful Omu, cu altitudinea maxima din Masivul Bucegi.
Sorbim un ceai din flori de rododendron si ne pregatim sa coborim spre nord, prin Valea Malaiesti, folosind una dintre cele doua variante marcate cu banda albastra. Ne vom afla in curind pe platoul unde nu cu mult timp in urma exista una dintre cele mai cautate cabane din Bucegi.
Este vorba de cabana Malaiesti, care a fost distrusa in urma unui incendiu. Prin grija Salvamont Zarnesti, turistii ajunsi in zona pot fi cazati.
De aici intram din nou in zona impadurita a masivului, pierzind rapid din inaltime pina in Valea Glajariei. Dupa ce ne-am potolit setea la izvorul din marginea potecii, vom folosi marcajul cruce albastra pina la Cabana Diham, situata la 1320 m altitudine.
Cabana Diham are o capacitate de 80 de locuri, la un pret de 80.000 lei/pers./noapte, fiind gospodarita de sotii Oara si Gigi Bordea. Telefon cabana: 018.608.161.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona