Reguli de calatorie in spatiul Schengen
Articol
Cetatenii romni trebuie sa respecte cteva reguli cnd vor calatori fara vize n spatiul Schengen, ncepnd din 1 ianuarie 2002. Depasirea cu o zi a trei luni, ntr-un semestru, nseamna sedere ilegala si, automat, la iesirea din spatiul Schengen, datele personale din pasaport vor fi comunicate Sistemului de Informatii Schengen. Autoritatile competente nu vor mai permite intrarea n statele Schengen, pe o perioada cuprinsa ntre cinci si zece ani, a persoanei care nu respecta regula sederii pna la 90 de zile .
Autoritatile statului pe teritoriul caruia s-a nregistrat sederea ilegala informeaza autoritatile romne, care, potrivit reglementarilor n vigoare, vor retrage persoanelor respective pasaportul romnesc pentru o perioada de pna la trei ani.
Interzicerea accesului n spatiul Schengen va fi luata la cererea oricarui stat membru, n situatia n care un cetatean romn este gasit pe teritoriul sau desfasurnd munca la negru, indiferent de durata sederii.
Persoanele care intentioneaza sa desfasoare activitati lucrative, inclusiv pe termen scurt, sezonier, trebuie sa obtina vize cu drept de munca de la ambasadele statelor respective la Bucuresti, nainte de a intra n spatiul Schengen. Cei care se gasesc n vizite de scurt sejur pe teritoriul unui stat Schengen nu pot solicita autoritatilor locale obtinerea unei vize pe termen lung sau pentru munca si nici prelungirea valabilitatii unei vize obtinute anterior.
La sosirea ntr-un stat membru Schengen, cetatenii romni au obligatia sa respecte legile si reglementarile locale si, daca nu snt cazati ntr-o unitate hoteliera, sa notifice prezenta lor organelor de politie. Termenul n care un strain trebuie sa se nregistreze la politia locala difera de la stat la stat. Conventia de Aplicare a Acordului Schengen prevede un termen de trei zile lucratoare de la data intrarii.
Autoritatile de frontiera pot refuza iesirea din tara a persoanelor care nu au pasaport valabil sau daca pasaportul este deteriorat ori falsificat, daca nu au suficiente mijloace de subzistenta (o suma de bani n euro sau alta valuta liber convertibila, carti de credit sau CEC-uri de calatorie), asigurare medicala sau bilet de calatorie dus-ntors (suma solicitata de autoritatile romne este acoperitoare).
Returnarea de la frontiera externa Schengen poate fi dispusa si daca autoturismul nu este asigurat sau prezinta defectiuni tehnice, sau atunci cnd persoana are interdictie de intrare n spatiul Schengen. Cetatenii romni, posesori de pasapoarte valabile cel putin sase luni de la data intrarii n spatiul Schengen, pot calatori, fara vize, pentru perioade de scurt sejur, n: Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Luxemburg, Islanda si Danemarca. Calatoriile pot fi facute n scopuri turistice, de afaceri, participari la reuniuni stiintifice, sportive, la rude sau prieteni, dar nu pot depasi 90 de zile pe un semestru.
Pot fi facute mai multe calatorii ntr-un semestru, dar totalul zilelor de sedere nu trebuie sa depaseasca 90, de la data primei intrari n spatiul Schengen.
Pentru asistenta consulara n statele Schengen cetatenii romni se pot adresa misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romniei. Lista cu adresele si numerele de telefon ale acestora poate fi consultata pe Internet la adresa: www@mae.ro.
Optiuni
• Printeaza articol
• Oferte in acesta zona